Lasse Berghagen är död

Lasse Berghagen är död, rapporterar TT. Den folkkära artisten blev bland annat känd för visan ”Teddybjörnen Fredriksson” och som programledare för ”Allsång på Skansen”. Han blev 78 år gammal.

ANNONS
|

Lasse Berghagen avled vid elvatiden på torsdagsförmiddagen. Hans familj skriver i ett mejl till TT:

"Lars Berghagen, vår Larsan, har i dag stilla somnat in efter en längre tids sjukdom. Som vi tidigare berättat genomgick han en hjärtklaffsoperation i september som kroppen aldrig återhämtade sig ifrån.”

Efter operationen låg Lasse Berghagen nedsövd i flera veckor men i slutet av september vaknade han. Komplikationerna kvarstod dock och han avled på sjukhuset, uppger dottern Malin Berghagen för TT.

Lasse Berghagen var verksam sedan mitten av 1960-talet och blev en av Sveriges mest älskade estradörer och underhållare. Han skivdebuterade 1965 och samlade på sig folkkära sånger som ”Teddybjörnen Fredriksson”, ”En kväll i juni”, ”En enkel sång om frihet” och ”Ding dong”.

ANNONS

Berghagen var mellan 1994 och 2003 programledare för SVT:s långkörare ”Allsång på Skansen”. Under sitt första år som allsångsledare skrev han signatursången ”Stockholm i mitt hjärta” som används än i dag. 2010 medverkade han i den första säsongen av ”Så mycket bättre”. Han tävlade i Melodifestivalen tre gånger och vann 1975 med bidraget ”Jennie Jennie”.

Hälsoproblem och hjärtoperationer

Lasse Berghagens sista sommar kantades av problem med hälsan och han tvingades ställa in flera planerade framträdanden. Bland annat skulle han ha varit på plats för utdelningen av Cornelisstipendiet på Mosebacketerrassen i Stockholm i augusti men avbokade.

Lasse Berghagen vårdades under sommaren på Karolinska sjukhuset i Stockholm för sina hjärtproblem. Då gjordes bland annat ett nytt klaffbyte efter att läkarna konstaterat en bakterieinfektion.

”Det har gjort att hela den här veckan har varit ganska instabil och jobbig för oss alla. På grund av komplikationer har pappa varit nedsövd sedan i lördags för att kroppen och organen måste få vila”, sade dottern Malin Berghagen till Aftonbladet den 8 september.

”Om ni tror på bön, be. Ge inte upp, älskade vän. Vi är så oändligt många som älskar dig”, skrev vännen Marcus Birro på sin Facebook-sida.

Hyllades nyligen i TV4

Söndagen den 10 september skulle Berghagen hyllats i TV4-satsningen ”Vilket liv!” med programledaren Renée Nyberg. Programmet sköts på framtiden efter en överenskommelse med Lasse Berghagens familj men den 8 oktober valde man till sist att sända hyllningen, som sågs av en miljon tittare.

ANNONS

"Trots att pappa fortfarande inte är utom fara så har vi i familjen sagt ja till att sända programmet. Pappa ligger fortfarande på iva men han har tv på rummet och vi känner att han kommer må bra av att se denna hyllning till honom. Och han behöver allt stöd han kan få", skrev dottern Malin Berghagen då i sociala medier.

I självbiografin ”Hej livet”, som Berghagen skrev tillsammans med Marcus Birro, funderade han över sitt uppdrag som sångare och underhållare:

”All god konst strävar efter att kommunicera, att nå fram till och in till människors hjärtan. Jag sätter en stor ära i att ha den förmågan. Jag har också upptäckt att skrattet är den bästa vägen till människors hjärtan ... jag menar att skrattet är en bro in i människors liv”.

Lasse Berghagen blev 78 år gammal.

Fakta: Lasse Berghagen

Namn: Lars Nils Berghagen

Född: 13 maj 1945 i Stockholm.

Karriär: Lasse Berghagen var en mångsidig underhållare och aktiv som sångare, låtskrivare, skådespelare, författare och programledare.

Skivdebuterade 1965. Första låten på Svensktoppen blev ”Gunga Gunga” 1969. Samarbetade i slutet av 60-talet med Benny Andersson, tillsammans skrev de låtar som ”Hej clown” och ”Sagan om lilla Sofie”.

Hans mest älskade låtar blev ”Teddybjörnen Fredriksson”, ”En kväll i juni”, ”En enkel sång om frihet” och ”Ding dong”.

Berghagen spelade i Kar de Mumma-revyn på Folkan 1968–1974, samt i farserna ”Sängkammarfars” 1979 och ”Spanska flugan” 1981. Gjorde sin egen krogshow ”Breda leenden” 1974 och den egna musikalen ”Världens galenskap” 1985. Satte upp Chinarevyn 2003 tillsammans med Magnus Härenstam och Sissela Kyle.

Lasse Berghagen tog över uppdraget som programledare för ”Allsång på Skansen” i SVT 1994 och blev kvar till 2003. Medverkade i den första säsongen av ”Så mycket bättre” i TV4

Berghagen tävlade i Melodifestivalen tre gånger och vann 1975 med bidraget ”Jennie Jennie”.

Gav 2021 tillsammans med författaren Marcus Birro ut självbiografin ”Hej livet!”.

Familj:

Hustrun Eva Berghagen och barnen Malin Berghagen och Maria Berghagen Enander

Gift med Barbro "Lill-Babs" Svensson mellan 1965–1968.

LÄS MER:Utan Lasse Berghagen – ingen ”Allsång på Skansen”

LÄS MER:Så minns vännerna Lasse Berghagen

LÄS MER:Lasse Berghagens liv i bilder

Anmäl dig till vårt nyhetsbrev

GP:s kulturredaktion tipsar om veckans snackisar, händelser och guidar dig till Göteborgs kulturliv.

För att anmäla dig till nyhetsbrevet behöver du ett digitalt konto, vilket är kostnadsfritt och ger dig flera fördelar. Följ instruktionerna och anmäl dig till nyhetsbrevet här.

ANNONS