Lasersvärdsfäktning och autografjakt på Scifi-mässan

På ScifiWorld samlas fans och dedikerade fantaster, unga som gamla, för att botanisera bland samlarobjekt, lasersvärdskurser och kändisar. Sångaren i metalbandet Dark Tranquillity, Mikael Stanne, var en av många på jakt efter en autograf av den galne professorn Doc Brown från Tillbaka till Framtiden.
– Christopher Lloyd är en legend, säger han.

ANNONS
|

Utanför Svenska Mässan under söndagen samlas en grupp Stormtroopers för att hämta luft inför stundande Star Wars-parad. Bland de blankpolerade vitbeklädda soldaterna står Dennis Bøttern från Köpenhamn, för dagen utklädd till en av den onde ledaren Kylo Rens närmaste krigare.

Dräkten, en militärgrön rustning med tillhörande gasmask, har Dennis Bøttern skapat själv med delar från bland annat den Jugoslaviska militären. Att bygga ihop rustningen har tagit en hel del tid.

– Jag fick ta ledigt från jobbet i tre månader för att hinna klart, säger han.

Juline Hansson som Luigi och Jimmie Hansson som Super Mario.
Juline Hansson som Luigi och Jimmie Hansson som Super Mario. Bild: Robin Aron

Att klä ut sig till film och tv-spelskaraktärer är populärt bland besökarna. Syskonen Jeremie och Juline Hansson har klätt ut sig till bröderna Super Mario och Luigi.

ANNONS

– Luigi är en rolig karaktär att spela, och så är han lite längre än Mario vilket är kul, säger Juline Hansson om valet.

Föräldrarna Niklas och Ulrika Hansson är lite mer nedtonade i sin utstyrsel. Inte frivilligt dock. Kostymerna som skulle skickas från Kina blev försenade på grund av coronavirus-utbrottet.

– Vi brukar klä ut oss hela familjen annars, säger Niklas Hansson.

Några som själva inte klär ut sig men är frekventa besökare på mässan är tvillingarna Ronny och Tommy Johansson från Hisingen som hängde på låset när mässan öppnade på söndagen. De har besökt mässan alla år den funnits.

– Vi älskar att vara här, säger Ronny.

Flera var intresserade av att lära sig att fäktas med lasersvärd. Christopher Hederström och Olga Akselrad instruerar.
Flera var intresserade av att lära sig att fäktas med lasersvärd. Christopher Hederström och Olga Akselrad instruerar. Bild: Robin Aron

Fäktning med lasersvärd lockar

I ett hörn av mässan hålls det prova på klasser för den som är sugen på att testa ljussvärdsfäktning, eller Ludosport som sporten heter. Deltagarna får prova på att svinga de långa lasersvärden mot en motståndare i lugnt tempo.

Ludosport uppstod i Italien 2006 och kom till Sverige 2015. Det finns i dagsläget 7-8 skolor i landet och tävlingar upp till världsmästerskap. Nu kämpar sporten för att bli en erkänd fäktningsgren.

En engagerad Ludosportsutövare är Johan Klasson som på två år gått från nybörjare till att tävla i SM. Han tränar ungefär tre gånger i veckan och varje träning kan hålla på uppemot sex timmar per gång.

ANNONS

–Jag gillar att sporten präglas av omtanke, respekt och gemenskap, så är det kul att slåss med. Det här är det roligaste jag har gjort, säger Johan Klasson.

I dag fäktas han mot kompisen Lucana Fragale. Tillsammans visar de upp mer avancerade rörelser med de lysande svärden.

Så här glad blir Mikael Stanne (sångare i Dark Tranquillity) efter att Christopher Lloyd har signerat hans bok.
Så här glad blir Mikael Stanne (sångare i Dark Tranquillity) efter att Christopher Lloyd har signerat hans bok. Bild: Robin Aron

Metalkändis träffar idol från barndomen

En annan som också tagit sig till mässan för att träffa en stor idol var Mikael Stanne, sångare i det göteborgska metalbandet Dark Tranquillity, som stolt visar upp den nyvunna autografen från Tillbaka till framtiden legenden och skådespelaren Christopher Lloyd.

– Jag älskar alla filmerna i serien. Första filmen är helt perfekt, det finns ingenting som är fel med den. Och Christopher Lloyd är en legend, säger han.

Om filmerna inspirerat hans musikskapande kan han inte säga men däremot har de betytt mycket under barndomen.

– Jag var ju kanske 11 år när den första filmen kom, de har betytt mycket.

ANNONS