Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det.

Följer

Ingen prenumeration
  • Mitt GP
  • Korsord
  • Erbjudanden
  • Logga ut
Årets julvärd 2020 blir den älskade konstnären Lars Lerin. Bild: Svt
Årets julvärd 2020 blir den älskade konstnären Lars Lerin. Bild: Svt

Jan Andersson: Lars Lerin – ett klanderfritt val som julvärd av SVT

Lars Lerin är en sävlig men klockren julvärd i SVT, det menar GP:s tv-krönikör Jan Andersson.

Det här är en krönika. Ställningstaganden är skribentens egna.

Så konstnären Lars Lerin blir årets julvärd i SVT. Jaha. Vad säger man om det, grattis Sverige ..? Precis vad landet behövde. Nu jävlar vänder det!

Nej, inte direkt. Det är lika svårt att bli exalterad av ett sådant besked som att bli särskilt upprörd. Och det är förstås SVT:s hela idé. Med tanke på vilket hopplöst jäkla år som 2020 har varit, ett år vi aldrig kommer glömma eller riktigt kunna lägga bakom oss, är det klokt med en julvärd som Lars Lerin.

Vi behöver någon som dämpar känslorna, som baddar våra pannor med bomull och säger att allt blir bra. Det kommer den älskvärde och sävlige Lars Lerin att fixa galant.

LÄS MER: Psykolog: Julvärden ska vara äkta och levande

Det sagt borde det finnas få lika tydliga generationsavgränsare som SVT:s julvärd. Många av oss som minns Arne Weise med en varm känsla i bröstet och det närmast formfulländade sätt varpå han brukade presentera ”Kalle Anka och hans vänner önskar God jul”, har svårt att få våra egna barn att uppskatta ”Ferdinand” och ”Tomtens julverkstad”. Min 14-åring brukar sucka djupt och tröttna redan innan nissarna har målat schackbrädet, så att han skulle uppbåda minsta intresse för vem som tänder ljuset och presenterar Kalle Anka är nog att begära för mycket.

Inte heller jag kommer att följa Lars Lerin mer än minuterna före Kalle och Karl-Bertil – precis som jag inte heller gjorde med Marianne Mörck, Kattis Ahlström, Sanna Nielsen eller någon av de senaste årens julvärdar – och det är såklart något att vara tacksam över. Det betyder ju att jag har något annat att göra på julafton, att jag har människor att vara med, äta med och umgås med. Givetvis med ett par meters säkerhetsavstånd, som alltid detta socialt distanserade skitår, men ändå. De finns där.

”Jag får försöka att ta det lite lugnt”, sade den nya julvärden när han berättade om sina tankar inför hedersuppdraget i SVT.

Det var ju för alla de andras skull som SVT under ett par månader valde att återinföra sina ”hallåor” Anna von Rosen, Jovan Radomir och Ritza Papaconstantinou, vilka nu återvänder till tv-rutan mellan lucia och trettonhelgen. Och det är såklart för de ensamma som julvärden främst fyller en funktion. En viktig funktion. Som tjänstgörande medmänniska och jourhavande kompis har jag svårt att tänka mig en varmare värd än långsamme Lars Lerin, som dessutom återvänder redan nästa vecka med sin make Junior i SVT:s eftertänksamma programserie ”Lerins sommarö”.

LÄS MER: Mark Levengood blir julvärd – på Spotify

”Jag får försöka att ta det lugnt”, sade den nya julvärden när han berättade om sina tankar inför hedersuppdraget i SVT. Säg så här, Lars Lerin, just det kommer du att klara alldeles galant.

Missa inget från GP Kultur!

Nu kan du få alla våra kulturnyheter, reportage, debatter och recensioner som en liten notis direkt till din telefon genom att klicka på följ-knappen vid taggen Kultur. I mobilen finner du den under artikeln och på sajt överst till höger om artikeln. (