Låt inte kortsiktiga vinstkrav härska i Brunnsparken

När det nya kaféet i Brunnsparken ska byggas härskar fortfarande Fastighetskontorets ekonomiska perspektiv. Bättre vore att behandla byggnaden som en ny kulturscen, tycker Mark Isitt.

Det här är en krönika. Ställningstaganden är skribentens egna.

ANNONS

I förra veckan svingade fastighetsnämnden klubban, beslutade att Brunnsparken ska få ett kafé. Ett kafé som ska placeras på en 40 kvadratmeter liten tomt mellan Södra hamngatans spårvagnshållplats och den stensatta ytan i parkens mitt och som fastighetskontoret ska ”upphandla och uppföra”. Fastighetskontoret som till vardags ”tillämpar kortsiktig vinstmaximering, utan ansvar för kvaliteten på det som byggs”, för att citera stadsarkitekt Björn Siesjös redan klassiska krönika på Bostadspolitik.se.

Det är förstås lätt att föreställa sig hur nämnddiskussionen gått; Äh, kom igen, 40 kvadrat, vem bryr sig? Särskilt som ingenting i mötesprotokollet indikerar att idén om en kaféverksamhet ens debatterats; Kaffe och kaka, mmm, vad mer kan man begära?

ANNONS

Kanske en dos kreativitet, tänker jag och räknar kaféer på Google Maps och kommer av mig igen och igen eftersom Brunnsparkens omedelbara omgivning är så översållad med serveringar. Bara inne i Nordstan hittar jag 15 stycken. En överetablering som ändå inte avskräcker Condecco-Eva Olsson och Jafaris Donuts (kiosken som genom sitt sockeros gjorde det möjligt även för blinda att hitta till Brunnsparken); de och ett tiotal andra näringsidkare har redan anmält sitt intresse. För som Peter Aljafari beklagade sig inför flytten i samband med parkens ombyggnad (GP, 190311), ”Det går inte att hitta ett lika bra läge som Brunnsparken.”

För politikerna i fastighetsnämnden är detta uppenbarligen allt man behöver höra. För tror Bagare Bengtsson och Bullertina Bergis att de kan sälja nog med donuts och kanelbullar för att täcka månadshyran, då är ju affären i hamn, då är det inte mycket mer att orda om. Herr ordförande, kan vi gå och fika nu?

Men riktigt så enkelt är det ju inte. Eller snarare, det borde inte få vara så enkelt. Det borde rentav vara förbjudet att inte hantera en tomt som denna med större omsorg. En tomt som må vara pytteliten, men som ligger mitt i Göteborgs centrum, mitt i Göteborgs äldsta park, mitt på Göteborgs mest befolkade plats och som därmed har potential att platsa mitt i hjärtat på göteborgarna.

ANNONS

Det nya kaféet i Brunnsparken

I en förstudie som togs fram 2017 ansågs Brunnsparken vara en otrygg plats. En av lösningarna var att en plats för mat, fika eller kaffe skulle göra platsen tryggare. I samband med upprustningen försvann kiosken ”Jafaris Donuts” från platsen – som nu efter politikerbeslut ska ersättas av en ny byggnad.

Hur kafébyggnaden kommer att se ut är ännu inte bestämt. ”Men vad vi kan bygga styrs naturligtvis av vilka hyresnivåer vi kan lägga oss på”, förklarar Olle Björquist, enhetschef på fastighetskontoret. Såklart. För hur skulle det se ut om pris och estetik inte stod i direkt exakt precist förhållande till varandra? Och – ve och fasa! – om verksamheten i lokalen inte kunde betala en marknadsmässig hyra? Det hade ju kunnat bli alldeles… alldeles…

UNDERBART!

Vad som behöver göras framstår i mina ögon självklart. Befria den där lilla oskattbara tomten från alla kortsiktiga vinstkrav. Se den som en kulturscen. En chans att reparera Göteborgs status som kulturstad. En möjlighet att kompensera för det gångna årets misskötsel av bland andra Feskekôrka, Göteborg Wind Orchestra och Lorensbergsteatern. Tänk smalt istället för brett. Tänk marionetteater istället för stand up, kammarkvartett istället för rockmusik, utbytbara monumentalskulpturer istället för något evighetstronande Göteborgslejon.

Med andra ord, tänk som fastighetsnämnden.

Fast precis tvärtom.

Läs mer av Mark Isitt:

LÄS MER:Kommunens dumsnåla lösning på Amiralitetsgatans höghus

LÄS MER:Recension: SKF:s huvudkontor och Geely:s huvudkontor

LÄS MER:Nya hus i gammal stil är som att leka Albert & Herbert

Missa inget från GP Kultur!

Nu kan du få alla våra kulturnyheter, reportage, debatter och recensioner som en liten notis direkt till din telefon genom att klicka på följ-knappen vid taggen Kultur. I mobilen finner du den under artikeln och på sajt överst till höger om artikeln.

ANNONS