Kulturministern Amanda Lind (MP) vill göra konstnärers villkor till valfråga

Annie Lööf (C) fokuserar på klimat och trygg vård, Ulf Kristersson (M) vill se en ny kriminalpolitik för att stävja gäng. Det är några av valfrågorna som än så länge lagts på bordet. Men för kultur- och demokratiministern står konstnären i centrum.
– Vi måste ta ett steg framåt gällande konstnärers villkor, säger Amanda Lind (MP).

ANNONS

Kulturminister Amanda Lind (MP) besöker Göteborg för att inviga Bokmässan, prata budgetförslag och filmproduktion. Samtidigt går ministern in i ett valår och på frågan om kulturen kan bli en valfråga är hon hoppfull. Medan andra politiker lyfter kriminalitet, marknadshyror och klimatet som viktiga valfrågor vill kulturministern lägga fokus på konstnärers villkor.

– Där måste vi ta ett steg framåt. Man måste ha tillgång till trygghetssystem så att konstnärer och kulturskapare ska kunna bli sjuk eller bli förälder.

Varför är det viktigt?

– För att vi ska få kulturell återväxt och ett starkt, oberoende kulturliv.

– Sedan är kulturens frihet väldigt viktig. Det finns politiker som medvetet vill styra kulturen för sitt egna syfte. Det är farligt. Vi har dragit igång ett arbete med en total genomlysning för att se hur konsten ska vara fri, den fajten kommer jag att ta.

ANNONS

Enligt kulturministern handlar det om att titta på den statliga styrningen av myndigheter och bidragsgivning på kulturområdet så att den konstnärliga friheten kan säkerställas.

– Jag vill också utveckla dialogen med kommuner i region- och kommunsektorn så att vi kan ta oss an de här frågorna. Den rapport som nyligen publicerats av Myndigheten för kulturanalys visar att mycket av riskerna vad gäller kulturens frihet finns inom kommuner och regioner.

LÄS MER:Nu spelas ”Bränn alla mina brev” in i och runt Göteborg

LÄS MER:Ny budgetsatsning ska locka filminspelningar till Sverige

Besökte filminspelning

Kulturministern har även varit på besök hos Film i Väst för att prata om regeringens budgetförslag där en stor andel går till kulturen. Där i ligger den reform med produktionsincitament som välkomnas av filmbranschen.

– Det handlar om att Sverige ska ha rättvisa villkor och samma villkor som många andra länder i Europa, och inte konstant hamna i ett läge där svensk film missgynnas, säger kulturministern.

Tillväxtverket menade i sin analys att det behövdes 300 miljoner årligen till produktionsincitament – inte 100 miljoner som nu föreslås. Vad tänker du om det?

– Nu avsätts 100 miljoner kronor permanent för utveckling och införande av produktionsincitament för filminspelningar i Sverige. Under införandets gång får vi noga analysera vad som behövs för att reformen ska kunna genomföras på ett bra sätt. Det är regeringens ambition att reformen ska komma på plats så snart som möjligt.

ANNONS

Svensk film var även innan pandemin bröt ut i en kris med sviktande publiksiffror. Och även om det inte är helt bestämt än hur utformningen av produktionsincitamenten kommer att te sig, ses reformen som en injektion i det svenska film- och näringslivet.

– Tanken är att det ska fungera som en rabatt, det ska helt enkelt bli billigare att spela in film i Sverige, säger Amanda Lind.

Hur stor sannolikhet är det att reformen går igenom?

– Min bild är att det här är något som många partier uttryckt sitt stöd för, det är rätt att vi inför produktionsincitament nu. Sedan måste ju budgeten godkännas.

LÄS MER:Kulturen får 10,1 miljarder 2022

LÄS MER:Här är höstens film- och tv-inspelningar i Göteborg

Missa inget från GP Kultur!

Nu kan du få alla våra kulturnyheter, reportage, debatter och recensioner som en liten notis direkt till din telefon genom att klicka på följ-knappen vid taggen Kultur. I mobilen finner du den under artikeln och på sajt överst till höger om artikeln.

comments

Kommentarer

Vad tycker du?

Här nedan kan du kommentera artikeln via tjänsten Ifrågasätt. Märk väl att du behöver skapa ett konto och logga in först. Tänk på att hålla god ton och att inte byta ämne. Visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln. Inlägg som bedöms som olämpliga kommer att tas bort och GP förbehåller sig rätten att använda kommentarer i redaktionellt innehåll.

ANNONS