Summerburst skulle ha hållits den 5-6 juni och omfattas därför inte av stödpaketet.
Summerburst skulle ha hållits den 5-6 juni och omfattas därför inte av stödpaketet. Bild: Anna Svanberg

Kulturarrangörer får 420 miljoner för inställda evenemang

För en månad sedan lovade kulturminister Amanda Lind (MP) 500 miljoner kronor till kulturlivet. Sedan dess har det varit oklart hur och när de ska fördelas. Nu verkar det som att 420 miljoner kommer att gå till arrangörer av kulturevenemang som har ställts in eller skjutits upp. Det framgår av ett pressmeddelande från EU-kommissionen, som nu har godkänt paketet.

ANNONS
|

Våren 2020 blev nog inte som någon hade väntat sig. Allra minst kulturarrangörerna. I Göteborg gapar scener och stolsrader tomma när aktörer som Pustervik, Lorensbergsteatern och Bio Roy tvingats stoppa sina planerade evenemang.

Nu står det klart att staten skjuter till 420 miljoner kronor för förlorade intäkter och ökade kostnader kopplade till evenemang inställda på grund av coronapandemin.

LÄS MER: Folkets Hus och Parker: Vi går under

LÄS MER:Här är höjdpunkterna från GP:s stödgala för Pustervik

Det hela framgår av ett pressmeddelande från Europeiska kommissionen där man meddelar att man har godkänt ett nytt svenskt stödpaket.

– Kultursektorn är också en av de sektorer som drabbats hårdast av coronavirusets utbrott. Den här planen på 38 miljoner euro möjliggör att Sverige kan kompensera företag som organiserar kulturarrangemang för skadorna de drabbats av under de här svåra omständigheterna, säger Margrethe Vestager som ansvarar för konkurrensfrågor inom EU-kommissionen.

ANNONS

Enligt pressmeddelandet ska arrangörerna få 75 procent av intäktsbortfall och ökade kostnader täckta upp till en miljon kronor. Därefter får de 50 procent av förlusterna täckta upp till maxbeloppet på tio miljoner kronor.

Paketet gäller evenemang som ställts in eller skjutits upp från 12 mars till 31 maj.

LÄS MER:Kultur- och idrottsministerns besked i coronakrisen

LÄS MER:Så reagerar kulturlivet på miljonstödet

Det var den 20 mars som kulturministern Amanda Lind presenterade ett krispaket på 500 miljoner till kulturlivet. Sedan dess har många undrat när pengarna kommer och hur de ska fördelas.

– Vi kunde se redan den 13 mars att avbokningarna kom. Det är en akut situation och vi behöver lokala stöd nu, det går inte att vänta på att det ska komma statliga stöd, sade Calle Nathanson, vd på Folkets Hus och Parker, till TT så sent som under torsdagen.

Enligt Amanda Linds pressekreterare Josefin Sasse kommer kulturministern återkomma "inom en absolut framtid" med besked om hur pengarna ska fördelas.

Amanda Lind väntas enligt uppgifter till TT hålla presskonferens under fredagen.

ANNONS