Vi sparar data i cookies, genom att
använda våra tjänster godkänner du det.

Maria Laura Aguiar och Iván Lazaro García är skådespelare i kubanska teatergruppen Teatro de las Estaciones.  Bild: Anna Tärnhuvud
Maria Laura Aguiar och Iván Lazaro García är skådespelare i kubanska teatergruppen Teatro de las Estaciones. Bild: Anna Tärnhuvud

Kubanska teatervänner fyller Teater Sesam

Två trappor ner i Teater Sesams lokaler på Chapmans torg bubblar det av kreativt kaos när gästspelande kubanska Teatro de las Estaciones är på besök. Under några dagar manifesteras här kärleken till teaterns möjligheter i allmänhet och till kubansk kultur i synnerhet – med en föreställning där stumfilmsstjärnan Buster Keaton har en roll.

Den kubanska teatergruppen Teatro de las Estaciones har knappt hunnit landa i Göteborg, halva gänget klev just innanför dörrarna med resväskorna efter en utdragen resa utan någon vidare sömn, men är ändå redan i full färd att färdigställa scenen inne på Teater Sesam, med rekvisita och ljussättning.

LÄS MER: Teater för unga stammisar

Redan på kvällen väntar premiär av föreställningen ”El irrepresentable paseo de Buster Keaton” och regissören och teatergruppens grundare, regissören Rubén Darío Salazar, hälsar varmt på Teater Sesams Nasrin Barati. Deras samarbete sträcker sig långt tillbaka och banden till Sverige är starka, inte minst för att det var med svensk hjälp teatergruppen kunde skaffa sina första lokaler 1994.

Och det var när Nasrin Barati tillsammans med Monika Wade åkte till Kuba för att utveckla ett kulturutbyte, som idén att ta just den här föreställningen till Göteborg, slog rot.

– I maj 2017 åkte vi dit med en föreställning och workshops och hälsade på Teatro del las Estaciones. Då såg vi också den här föreställningen och jag tänkte direkt att den ska vi spela på vår teater i Göteborg, säger Nasrin Barati, som nu efter många turer kring visum och flygbiljetter kan hälsa sina gäster välkomna.

Omöjlig kärlek

Pjäsen är baserad på ett manus av Federico García Lorca, "El paseo de Buster Keaton" (ungefär Buster Keaton på promenad), som den spanske författaren och dramatikern skrev om stumfilmsstjärnan 1928.

I händerna på Rubén Darío Salazar, scenografen och designern Zenen Calero, skådespelarna Maria Laura Aguiar och Iván Lazaro García blir "El irrepresentable paseo de Buster Keaton", en lekfull berättelse om omöjlig kärlek, där scenografi, koreografi, musik och poesi kombineras med enstaka ord och fraser från Lorcas surrealistiska text.

– Pjäsen är lite komplicerad med tanke på Lorcas surrealistiska dialog, men vi har jobbat med att hitta kontaktytor mellan oss själva och texten, våra personliga erfarenheter som kan ge oss ingångar, säger Maria Laura Aguiar, i en paus i förberedelserna.

– Vi har också arbetat med clownen som figur, eftersom Buster Keaton var en modern clown. Vi har inspirerats mycket av honom och tittat på de filmer han gjorde, säger Iván Lazaro García.

"Intressant scenspråk"

Att pjäsen nu ska spelas på Teater Sesams Lorca-scen ligger förstås nära till hands. Här spelades Teater Sesams egen uppsättning om Lorca 2003, "Skuggan av min själ", en föreställning som också sattes upp internationellt.

– Jag älskar Lorca! Han ligger mig väldigt varmt om hjärtat och "El irrepresentable paseo de Buster Keaton" är en föreställning som verkligen har ett intressant scenspråk, säger Nasrin Barati.

Teaterchefen Nasrin Barati är glad över det kubanska besöket på Teater Sesam. I bakgrunden: Iván Lazaro García och Maria Laura Aguiar, skådespelare. . Bild: Anna Tärnhuvud
Teaterchefen Nasrin Barati är glad över det kubanska besöket på Teater Sesam. I bakgrunden: Iván Lazaro García och Maria Laura Aguiar, skådespelare. . Bild: Anna Tärnhuvud

Besöket från Teatro de las Estaciones pågår fram till och med lördag och rymmer även föredrag om kubansk kultur, musik och workshops.

– Det är en kubansk kulturvecka, vi vill visa att Kuba är mer än salsa, och jag är otroligt stolt över att vi fick den här möjligheten, bland annat genom Kulturrådet, säger Nasrin Barati.

Fakta:

Teatro de las Estaciones grundades 1994 i Matanzas, Kuba, och är en teatergrupp vars arbete fokuseras på skådespeleri och figurteater samt produktion av audiovisuellt material. Gruppen har vunnit flertalet priser på Kuba, och på internationella figur- och teaterfestivaler ibland annat Spanien, Frankrike, Martinique, Brasilien, Ecuador, Kina och USA.

Föreställningen ”El irrepresentable paseo de Buster Keaton” ges onsdag till lördag 19.00.

Dessutom hålls workshop med scenografen Zenen Calero och föredrag med regissören Rubén Darío Salazar. Mer info: teatersesam.se.

Vill du veta mer om hur GP arbetar med kvalitetsjournalistik? Läs våra etiska regler här.