Kritik mot Göteborgsoperans praktikantupplägg

I Göteborgsoperans uppsättning av"Cabaret" medverkar totalt 16 praktikanter på scen, rapporterar Sveriges radio. Operan försvarar sig med att den stora scenen möjliggjort en större ensemble och att bärande roller spelas av utbildade artister.

ANNONS
|

Två lag om åtta praktikanter från Performing Arts School och Balettakademien som medverkar om varandra i höstens uppsättning av "Cabaret".

Ett upplägg som inte ses med blida ögon från alla håll.

LÄS MER:Göteborgsoperan sätter upp "Cabaret"

– Jag har märkt av det i fler uppsättningar att det är fler praktikanter per uppsättning. Men att det är 16 stycken har jag aldrig hört talas om. Då tar man ju en plats från yrkesverksamma skulle jag vilja påstå, säger musikalartisten Glenn Edell till Kulturnytt.

Just det faktum att Göteborgsoperan både ägs och får verksamhetsbidrag av Västra Götalandsregionen menar han rimmar illa med det höga antalet praktikanter.

ANNONS

Blivit en facklig fråga

LÄS MER:Här bor de som köper abonnemang till Operan

Göteborgsoperans projektledare Daniel Isakson svarar att det dels ligger i deras uppdrag att samverka med skolor, dels att en större produktion och scen i detta fall möjliggjorde ett samarbete med Performing Arts School och Balettakademien. "Cabaret" är från början ett litet kammarspel, som Göteborgsoperan valt att bygga ut med större ensemble.

Praktikanterna utgör enligt Daniel Isakson drygt tjugo procent av ensemblen. Lösningen fick tummen upp av facket lokalt.

– Vi har byggt in en ny dimension i föreställningen där vi såg en möjlighet med praktiksamarbete, annars hade det inte gått att genomföra den idén. Vi har inte givit bort roller i produktionen till någon praktikant. Hade facket sagt nej från början så hade vi inte kunnat gå den här vägen. Då hade det inte blivit några praktikanter alls, och inte några fler musikalartister i produktionen heller, säger Daniel Isakson till GP.

Har det blivit vanligare att använda praktikanter?

– Jag upplever inte att vi på Göteborgsoperan har ökat antalet praktikanter, förutom just i år. Den här möjligheten har vi inte varje år. Vi har inga tankar på att ersätta några musikalartister med praktikanter i våra produktioner, så arbetar inte vi.

Teaterförbundets ordförande Simon Norrthon säger till Kulturnytt att praktikantfrågan kommer tas upp i den kommande avtalsrörelsen.

ANNONS

"Cabaret" är en musikal från 1966 av Fred Ebb och John Kander, baserad på Christopher Isherwoods roman "Farväl till Berlin" från 1939, om livet i 1930-talets Berlin. Göteborgsoperans uppsättning har premiär i september.

LÄS MER:Här dansar paren under Göteborgsoperans trettondagsbal

ANNONS