Kristian Wedel berättar sagan om Göteborg

Som en del av Göteborgs 400-årsjubileum släpper GP den ambitiösa reportageserien ”Sagan om Göteborg” i sex delar med text, film och bilder.
– Göteborg är en rolig stad att berätta om, det har alltid varit lite grällare färger här, säger GP:s Kristian Wedel.

ANNONS
|

Den första delen kommer nu på lördag och sträcker sig ända från istiden till 2000-tal, men en sak är gemensam i alla tidsåldrar: det blåser.

– Göteborgarna huttrar på järnåldern, de första holländarna huttrar... De fryser så mycket att de är tvungna att berätta vitsar för att värma sig, säger GP:s Kristian Wedel, som är den som ska presentera hela sagan.

Han tror att läsarna kommer känna igen flera av berättelserna, men förhoppningen är att de kan få uppleva staden på ett nytt sätt.

– Vi vill ge nya perspektiv genom att berätta historien på lite roliga och tykna sätt. Det här ska liksom vara historien om våra 400 gemensamma år. Även om texten kanske utspelar sig på 1600-talet så ska vi kunna ha med bilder från 2000-talet, det viktiga är att man får den där Göteborgs-känslan.

ANNONS

LÄS MER:GBG400: Här öppnas Göteborgs bildskatt

Bland mammutar och pirater

”Sagan om Göteborg” kommer alltså i stort sett sträcka sig från mammutarna fram till nutid. Kristian Wedel hoppas att läsarna kommer fascineras lika mycket som han själv har gjort under arbetets gång.

– Göteborg är en väldigt rolig stad att berätta om. Det har alltid varit lite grällare färger, lite tuffare pirater, lite mer storslagna sjöäventyr, lite färgstarkare hjältar, lite fler dåliga vitsar, lite sämre väder. Rika har varit jätterika och de fattiga har varit riktigt fattiga, säger han och fortsätter:

– Det är inte vilken stad som helst, det är väldigt starka färger och mycket som har pressats ihop under 400 år. För utländska besökare på 1700-talet måste den här lilla staden känts som rena vilda västern med alla pirater och sjömän med papegojor och träben.

LÄS MER:GBG400: Är göteborgare roligare än stockholmare?

Vad är Sagan om Göteborg?

”Sagan om Göteborg” är en del av GP:s satsning på Göteborgs 400-årsjubileum. Under 2021 presenterar GP:s Göteborgianaredaktör Kristian Wedel Göteborgs historia i sex delar – i text, bilder och tv. ”Sagan om Göteborg” berättar hela historien – från mammutar och stenåldersbosättningar till dagens postindustriella storstad.

Första delen publiceras lördagen den 13 /2.

Vill berätta kvinnornas historier

Genom projektet vill han också rucka lite på den gängse bilden av Göteborgs näringslivs- och industrihistoria, genom att berätta den på ett nytt sätt.

– Man kanske tidigare har trott att Göteborgs industrihistoria handlat om 30-åriga skäggiga män som byggt stora fartyg av plåt, men det är även 13-åriga flickor som fyllt fabrikerna eller vävt bomullstyg. I den göteborgska kvinnohistorien finns det väldigt många historier som inte är berättade, säger Kristian Wedel.

ANNONS

LÄS MER:Unik 1800-talsbild på kvinnornas fabrik

Missa inget från GP Kultur!

Nu kan du få alla våra kulturnyheter, reportage, debatter och recensioner som en liten notis direkt till din telefon genom att klicka på följ-knappen vid taggen Kultur. I mobilen finner du den under artikeln och på sajt överst till höger om artikeln.

comments

Kommentarer

Vad tycker du?

Här nedan kan du kommentera artikeln via tjänsten Ifrågasätt. Märk väl att du behöver skapa ett konto och logga in först. Tänk på att hålla god ton och att inte byta ämne. Visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln. Inlägg som bedöms som olämpliga kommer att tas bort och GP förbehåller sig rätten att använda kommentarer i redaktionellt innehåll.

ANNONS