Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det.

1/5

Kris för stans bokhandlare – blir julen dödsstöten?

Bokhandelns försäljning har rasat dramatiskt i skuggan av pandemin. Snart tvingas Akademibokhandeln på Kungsgatan att stänga, och nu bävar Göteborgs bokhandlare inför julen.
– Vi har en väldigt allvarlig situation och är jätteoroliga för var detta ska sluta någonstans, säger Maria Hamrefors, ordförande i Svenska Bokhandlareföreningen.

Vid Kapellplatsen i Landala ligger Ines Lohrs lilla bokhandel. Dag efter dag står butikens dörr vidöppen, men inte för att det drar några ljumma vårvindar över torget utan för att kunderna och Ines Lohr vill göra vad de kan för att begränsa smittspridningen.

– De flesta sköter sig väldigt bra men i bland blir jag lite bitchig och säger åt kunderna att de måste hålla avstånd, skrattar Ines Lohr.

Det har varit ett märkligt år för Ines och de tre medarbetarna i butiken ”Lohrs pocket med mera”, men inte något ödesår rent ekonomiskt. Tvärt om har verksamheten kunnat rulla på, om än i lite nya banor.

LÄS MER: Franskt upprop för bokhandlare i coronatider

– Vi tar upp beställningar via mejl och packar ihop bokpåsar som vi kan ställa utanför dörren, i bland har vi gått hem till kunderna och lämnat över böckerna den vägen. Det gäller att vara flexibel och testa nya vägar, säger Ines Lohr, som mest verkar lida av att den lilla oberoende bokaffärens populära författarkvällar frusit inne sedan i våras.

– Det har varit så otroligt roligt att få hålla i våra författarkvällar och det känns väldigt tomt utan dem. Men det går ju inte att träffas på det sättet längre. Förhoppningsvis kan vi dra igång igen när coronan är borta.

Mer än cononapandemin som hotar bokhandlarna

Under 2020 finns det fler hot mot landets bokhandlare än kanske någonsin tidigare. De strömmande tv-tjänsterna blir allt fler, de läsande ungdomarna allt färre. Amazon, Bokus och Adlibris pressar bokpriserna allt lägre, samtidigt som pandemins dödstal stiger allt högre och Folkhälsomyndigheten uppmanar allt fler att stanna hemma.

Trots detta kunde Svenska Bokhandlareföreningen och Svenska Förläggareföreningen tidigare i höst lyfta fram siffror som visar på att bokförsäljningen tycks gå bättre än på länge.

Mellan mars och maj dök bokförsäljningen i Frankrike med 60 procent. Men den första veckan efter att de öppnade steg försäljningen med 230 procent igen, enligt AFP.

Nu har affärerna dock återigen tvingats stänga och en diskussion pågår i Europa om huruvida bokaffärer bör vara öppna trots att samhället stängs ner, med hänvisning till att boken är en viktig "grundläggande vara". I Italien har man valt att låta dem vara öppna, även i så kallade "röda zoner".

Källa: TT

”Ny statistik visar ökad bokförsäljning” löd rubriken på deras gemensamma pressmeddelande från i september. ”Bokförsäljningen ökar stort under 2020 räknat i både kronor och volym, jämfört med samma period föregående år” är vinkeln som gäller.

Bokhandlarna tappar sin försäljning

Allt det där är sant. Enligt den rapport som tagits fram för årets första åtta månader har bokförsäljningen ökat med 7,4 procent räknat i kronor och med hela 20 procent räknat i antal sålda exemplar.

Men den som fortsätter läsa rapporten märker att tillväxten enbart sker i digitala kanaler. Medan e-handeln går bra och strömmande ljudböcker och digitala abonnemangstjänster flyttar fram sina positioner, har botten fullständigt gått ur för de fysiska bokhandlarna. Där har försäljningen under samma period sjunkit med drygt 17 procent.

LÄS MER: Akademibokhandeln stänger butik i centrala Göteborg

Härom veckan kom nyheten att Akademibokhandeln i början av nästa år stänger fyra butiker i landet, däribland deras ekonomiska problembarn i korsningen Kungsgatan/Östra Hamngatan i Göteborg. Samtidigt har kedjans paradbutik i Nordstan gått betydligt sämre än riksgenomsnittet och förlorat mycket av sin omsättning.

– Våra butiker i mindre orter går bra men i Nordstan har vi tappat mycket under flera år, och det har verkligen accelererat med coronapandemin. Många går inte längre ut på sin lunchrast utan arbetar hemifrån samtidigt som nöjesshopparna drar sig för att besöka både city och köpcenter, säger Akademibokhandelns vd Maria Edsman.

Julhandeln blir avgörande

Tidigare under året har en handfull bokaffärer gått omkull och tvingats stänga runt om i landet. Nu väntar julhandeln och den kan bli avgörande för att inte säga direkt ödesdiger för Göteborgs kämpande bokhandlare.

LÄS MER: Legendariska bokhandeln The Strand i New York i akut kris

– Drygt 20 procent av bokhandlarnas försäljning ligger i december och många butiker är helt beroende av julhandeln som är den klart viktigaste tiden på året. Vi har en väldigt allvarlig situation och är jätteoroliga för var detta ska sluta någonstans, säger Maria Hamrefors, ordförande i Svenska Bokhandlareföreningen.

Hon påpekar att landets bokhandlare tar sitt ansvar och gör vad de kan för att minska smittspridningen, men understryker samtidigt att flera av dem nu faktiskt kämpar för sin existens.

– Många bokhandlare riskerar att gå under. Det är den bittra sanningen.

”En enorm anspänning”

Även om Lohrs pocket med mera klarar sig okej så hänger andra bokhandlare på repet, och om julhandeln inte levererar kan flera av dem tvingas att slänga in handduken framöver. Så allvarligt är läget. Dessutom finns en konstant oro för att sprida smittan vidare eller för att själv bli sjuk.

– Jag är 64 år och vill gärna hänga med ett tag till. Det här är en enorm anspänning för alla och inte roligt för någon, som Ines Lohr säger.

Bild: Nils Petter Nilsson
Bild: Nils Petter Nilsson

Din bok, Västra Hamngatan 21


Hur har Din bok klarat 2020 rent ekonomiskt?
– Vi har med nöd och näppe klarat ekonomin. Inte minst räddades vi
av en total utförsäljning i april där våra kunder verkligen ställde upp
och med stor försiktighet ändå kom och handlade från oss till extra
rabatter.

Hur viktig är julhandeln för er?

–Julhandeln är alltid avgörande för oss. Det betyder att även ett litet
tapp på säg 10 procent kommer vara svårt att klara. Med de hårdare
restriktionerna är det stor risk att tappet blir större.

Hur mycket färre kunder har butiken haft jämfört med tidigare år?
– Kundtillströmningen har minskat med nästan 50 procent, men de som kommer handlar mer, så omsättningstappet under hösten har hittills varit 25 procent.

Bedömer du att din butik finns kvar om ett år?
– Om pandemin viker till våren och hyresvärden är beredd till rabatter så finns möjlighet att vi är kvar.

Sagt av: Per Bodemar, bokhandlare.
Bild: Jessica Bentsen
Bild: Jessica Bentsen

Bokskåpet, Värmlandsgatan 20


Hur har Bokskåpet klarat 2020 rent ekonomiskt?
– Det har rullat på tack och lov, med viss hjälp utifrån vad det gäller hyra och skatter. Men det går ju inte att komma ifrån att det är en stor osäkerhet från dag till dag. På riktigt har man fått lära sig att ta en dag i taget, tänka om, tänka nytt, hitta lösningar.

Hur viktig är julhandeln för dig?
– Julhandeln är helt avgörande för vår verksamhet, viktigaste tiden på året.

Bedömer du att din butik finns kvar om ett år?
– Det hoppas och tror jag. Vi har fantastiska kunder som bygger upp vår verksamhet. Men skulle vi vara tvungna att stänga under en tid, skulle vi inte klara det.

Sagt av: Mia Juhlin, bokhandlare.
Bild: Nicklas Elmrin
Bild: Nicklas Elmrin

Mariaplans bokhandel, Slottsskogsgatan 46


Hur har ni klarat 2020 rent ekonomiskt?
– Det har gått rätt okej vilket vi såklart är väldigt tacksamma för. Vi har ett bra läge med många stammisar och folk är måna om att handla lokalt. Dessutom är ju böcker och pussel perfekta tidsfördriv under pandemin.

Vad har ni gjort för anpassningar i butiken på grund av pandemin?
– Vi försöker hålla ytterdörren öppen så mycket det går, förlänga våra öppettider på helgerna för att sprida ut besöken, vi är noga med handsprit och att kunderna håller avstånd. Vi har behövt säga till vid något enstaka tillfälle men de flesta sköter sig bra. När julhandeln drar i gång på allvar kommer vi också att ha en vakt vid dörren som håller koll så att det inte blir för trångt i butiken. Det har också hänt att vi har öppnat tidigare för vissa kunder som har frågat om det.

Sagt av: Åsa Sjöberg, bokhandlare.
Bild: Rasmus Forsgren
Bild: Rasmus Forsgren

Science fiction-bokhandeln, Kungsgatan 19


Hur har ni klarat 2020 rent ekonomiskt?
– Början av året såg bra ut, men när covid slog till ordentligt i mars/april minskade vi vår omsättning med över 35 procent. Sakta men säkert ökade omsättningen under sommaren och i oktober var vi nästan i fas med föregående år. Sedan kom de nya restriktionerna och vi har nu tappat mer i omsättning än i april. Vi kommer med största sannolikhet inte gå med vinst i år.

Vad har ni gjort för anpassningar i butiken?

– Vi har upphört med events, spelkvällar, signeringar och liknande tillställningar som lockar in människor i butiken. Vi har stängt vårt café och håller det stängt tills dess att vi inte tror att det längre kan utgöra en fara för våra kunder. Vi har även gjort det vi kunnat för att göra butiken luftigare. På fredag öppnar vi upp till vår grannlokal där man kan hämta saker man har förhandsbokat eller beställt på nätet och där kommer bara en kund åt gången att kunna komma in.

Hur mycket färre kunder har ni haft i år jämfört med tidigare år?
– I april och nu i november är vi långt under hälften av ordinarie kundantal. Med undantag för januari och februari har det varit en tydlig minskning hela året.

Hur avgörande kommer julhandeln att vara för SF Bokhandeln?

– Julhandeln står för en väldigt stor del av årets försäljning, om den backar med samma procentsats som november kommer det vara tufft. Vi har turen att ha sparat pengar och kommer klara oss, men det kommer sätta stora spår i framtida investeringar.

Sagt av: Jenny Engwall, butikschef.
Bild: Per Wahlberg
Bild: Per Wahlberg

Akademibokhandeln, Norra Hamngaran 26


Hur viktig är julhandeln för Akademibokhandeln?
– Julhandeln är alltid jätteviktig. Runt 20 procent av vår omsättning ligger i december och en stor del av intjäningen sker då. När kunder avråds från att handla sina julklappar i butik så är det väldigt allvarligt för oss. En stor del av vår omsättning kommer att försvinna och därmed tyvärr en stor del av resultatet.

Bedömer du att Akademibokhandelns butik i Nordstan finns kvar om ett år?
– Ja, det utgår jag från. Det är en av våra fem största butiker i landet. Vi måste helt enkelt försöka att övervintra. Coronapandemin kan ju inte finnas kvar hur länge som helst.

Sagt av: Maria Edsman, vd Akademibokhandeln.

Missa inget från GP Kultur!

Nu kan du få alla våra kulturnyheter, reportage, debatter och recensioner som en liten notis direkt till din telefon genom att klicka på följ-knappen vid taggen Kultur. I mobilen finner du den under artikeln och på sajt överst till höger om artikeln.

Vill du veta mer om hur GP arbetar med kvalitetsjournalistik? Läs våra etiska regler här.