Vi sparar data i cookies, genom att
använda våra tjänster godkänner du det.

Konsthantverk öppnar dörrar till inre regioner

Inte bara Göteborg laddar. Konsthantverkets dag har också blivit en riksangelägenhet. I morgon är det dags för nionde gången.
I Majorna utökar Avspänt, ett nätverk för konsthantverkare med gemensamma gallerier och ateljéer. Gruppen som bildades för tre år sedan har gått från en handfull medlemmar och butik i Kinnekulle till att nu omfatta 24 konsthantverkare, lokal i Göteborg och planer på att öppna även på Öland i sommar.

Det finns ingen begränsning för hur många människor de kan vara, tycker grundaren och glaskonstnären Jeanette Lennartsdotter. Så länge rekryteringsgruppen godkänt formspråk, teknisk kunskap och personlighet, vill säga.

- Nya konsthantverkare tillför mer kunskap, lust och glädje. Det ska ju vara roligt. Det är vad det handlar om, säger hon.

- Det ger en sådan styrka att vara ett nätverk, att kunna få stöttning av andra, för det är tufft emellanåt, tillägger Catharina Hjälmén som sysslar med silversmycken.

Avspänt är en av dussinet göteborgska grupper och hantverkare som förväntar sig nyfikna blickar under Konsthantverkets dag som i morgon, lördag, hålls för nionde gången i stan och för åttonde året i landet. Satsningen på att uppmärksamma konsthantverket lite extra under en dag föddes i Göteborg. Sedan dess har det blivit en rikstäckande angelägenhet som samordnas av Stiftelsen Konsthantverkscentrum.

Konsthantverkscentrum har i dag omkring 700 professionella hantverkare anslutna, ett antal som stadigt vuxit de senaste åren. Trots det har det inte blivit fler ateljéer som bjuder in under Konsthantverkets dag. Varje år sedan arrangemanget blev rikstäckande 2001 har det varit runt hundratalet programpunkter med utställningar och möjligheter för besökare att själva prova på.

- Att det legat konstant runt hundra beror nog på att det under våren händer så mycket att folk tvingas välja. I Skåne har de sin påskarunda, så de flesta är rätt trötta efter den. Därför har vi funderingar på att flytta dagen till hösten eller vintern nästa år, säger projektledaren Kristin Rapp vid Konstnärscentrum.

Men än så länge är det våren som gäller. På Avspänt vankas förevisning i silversmide och glaskonster, berättar Jeanette Lennartsdotter som planerar att göra fler kärleksbaggar och hetta upp ugnen rejält. När skapelserna fått rätt form ska de i ett första steg snabbt kylas ned till 500 grader innan den långsamma avsvalningen börjar.

- Vid ugnsöppningen ser man hur glaset är alldeles glödande varmt. Det är häftigt.

Vill du veta mer om hur GP arbetar med kvalitetsjournalistik? Läs våra etiska regler här.