Vi sparar data i cookies, genom att
använda våra tjänster godkänner du det.

1/3

Konstepidemin bjuder in till digital konstrunda

De 130 konstnärerna på Konstepidemin gör om vårens öppet hus till "Epidemi-TV", och inviger samtidigt utomhusutställningen KonstZoom.
– Vi inser att man inte kan bjuda in folk till vernissage just nu, säger skulptören Per Agélii.

Konstepidemins ständiga utomhusutställning nyinvigs varje år, och har tidigare gått under namn som KonstZoo och KonstZon.

– I år kändes det passande att döpa den till KonstZoom. Vi brukar ha Epidemilördag varje vår, med vernissager och utställningar, men i år går det ju inte att bjuda in till sådana saker. Så under ett Zoom-möte fick vi idén till en TV-sändning istället, säger skulptören Per Agélii, en av initiativtagarna.

Från och med klockan 17 kan man följa Konstepidemins konstnärer i en sändning på föreningen Facebooksida. Programmet består av både livesända och förinspelade inslag.

"Kulturmagasin, Gokväll och Kurt Olsson"

– Det finns en video om hur man gör gatukritor, konstfilmer, flera inslag med musik, lite smakprov från KonstZoom. Vi tror att det blir som en blandning av ett kulturmagasin, Gokväll och Kurt Olsson, säger Bibbi Forsman på Konstepidemin.

– Vi brukar ha öppna ateljéer och vernissage i galleriet, men eftersom det inte är möjligt ville vi ändå markera vår existens och hur viktig konsten är i en sådan här situation. Konsten kan spegla en massa känslor som folk bär på nu – som oro och existentiell ångest. Och för oss blir det ett sätt att experimentera kring hur man kan ta sig framåt i den här pandemin.

KonstZoom

Parkutställning med verk och installationer av Konstepidemins konstnärer. Öppnar lördag 9 maj och kan besökas under hela sommaren. Vissa verk finns endast på plats under endast lördag 9 maj.

Medverkande konstnärer: Pia König, Tore Svensson, Berit Jonsvik, Andreas Korsár, Eva Zethraeus, Eric Langert, Ewa Brodin, Johan Lagergård, Sverker Eklund, Nils Ramhøj, Anna Bauer, Kjellåke Gerinder, Joanna Helander, Lars Åsling, Karin Agélii, Teodor Söderberg, Michaela Peterson, Åke Nordström, Nike Nilsson, Johan Zetterquist, Kerstin Bratt, Pecka Söderberg, Mona Wallström, Roland Borén, Bibbi Forsman, Per Agélii.

Det har varit en tuff vår för Konstepidemin. Lokaler som skulle varit uthyrda står tomma och galleriet har fått stänga. Lunchrestaurangen som vanligtvis är full av besökare från de kringliggande universitetsbyggnaderna har bara haft enstaka gäster per dag.

Öppnar upp för konststudenter

– Nu har vi lyckats hyra ut några tomma lokaler till konstskoleelever, som annars inte haft någonstans att arbeta med sina examensprojekt. Det är win-win, skulle jag säga. Dels får vi in lite hyra, dels får vi hit nya, unga konstnärer, säger Per Agélii.

De enskilda konstnärerna på Konstepidemin har drabbats olika av pandemin, både av inställda utställningar och brödjobb som försvunnit. Per Agélii har själv långa beställningstider på sina skulpturer och är inte lika beroende av utställningar som några av sina kollegor, vilket varit en fördel.

– Jag jobbar ju som en eremit även i vanliga fall, säger han.

Vill du veta mer om hur GP arbetar med kvalitetsjournalistik? Läs våra etiska regler här.