Vi sparar data i cookies, genom att
använda våra tjänster godkänner du det.

1/2

Johan Wanloo: Kommersen är till för originalen och lirarna

Nu försvinner ännu en plats för de som inte har råd med Higab-fräscheten.

Det här är en krönika. Ställningstaganden är skribentens egna.

LÄS MER: Kommersen ska rivas – och flytta in i Kinesiska Muren

Pappa tittade sig omkring med ogillande min.

”Här kryper pånkera i väggarna” sa han. Pånker är Ö-mål för löss. Vi befann oss på Kommersen som på den tiden låg i en sjaskig lokal på Backaplan. Långt innan verksamheten flyttade till en sjaskig lokal i Masthugget.

Jag lyssnade inte på det örat. Jag var där för att köpa gamla serietidningar. På Kommersen fanns flera antikvariat. Någon var välsorterad och prydlig. Någon såg mest ut som det välts ut en container med fuktskadade pockets rätt på betonggolvet.

Där var också fullt av karaktärer. Tanken med Kommersen var och är att folk under en helg ska hyra ett bord för att sälja saker de inte behöver längre. Men de intressanta var ju de som hade fasta platser och återvände varje vecka. Gubbarna som hade klätt sig i sina finaste gåbortskläder samtidigt som de hade långt, stripigt hår och skitiga naglar. Människor som bara kan beskrivas som ”lirare” som gjorde affärer med gamla stereodelar. De verkade fryntliga och farliga samtidigt.

Senare flyttade Kommersen till Masthugget. Sunket och karaktärerna följde med.

Nu är tanken att kommersen ska rivas och flyttas in i den lokal där, ett annat sunkmonument, restaurangen Kinesiska Muren låg en gång i tiden. Anna Tidefelt, koordinator på Älvstranden Utveckling AB säger att ”tanken är att få in flera verksamheter som jobbar under cirkulär- och delningsekonomi.” Inget fel med det men jag undrar om de lite gubbarna som rotar i gamla glasslådor fulla med kretskort kommer vara välkomna där.

Jag kan inte låta bli att undra vad det ska bli av alla de som inte passar in i det ljusa, fräscha och stramt designade.

Det är på gott och ont som staden fräschas upp. Jag har för länge sedan fått nog av sunkhak. Där jag befinner mig i livet just nu vill jag gå på en lagom hipstrig restaurang, äta dumplings och dricka organiskt vin till knappt förnimbar muzak. Det är bra att, för att ta ett exempel, Rosenlundsgatan inte längre känns som ett plats bara en seriemördare kan tycka är mysig.

Men jag kan inte låta bli att undra vad det ska bli av alla de som inte passar in i det ljusa, fräscha och stramt designade. De som inte kommer ha råd att leva i det Göteborg Higab, Balder och Petter Stordalen mejslar fram. Var ska de som hade permanent bord på kommersen som fräste irriterat åt alla eventuella kunder eftersom själva grejen var att snacka skit med sina bordsgrannar ta vägen? Staden är till för alla, även original, karaktärer och lirare.

Läs mer av Johan Wanloo:

LÄS MER: Allt är inte alls möjligt – hur mycket du än vill det

LÄS MER: De arga har bytt Västlänkskritik mot coronailska

LÄS MER: Därför blir det aldrig någon kulturdebatt om tv-spel

Missa inget från GP Kultur!

Nu kan du få alla våra kulturnyheter, reportage, debatter och recensioner som en liten notis direkt till din telefon genom att klicka på följ-knappen vid taggen Kultur. I mobilen finner du den under artikeln och på sajt överst till höger om artikeln.