Vi sparar data i cookies, genom att
använda våra tjänster godkänner du det.

Snart tio år efter den så kallade
Snart tio år efter den så kallade "järnrörsskandalen" får Kent Ekeroth rätt till ersättning i HD. Bild: Vilhelm Stokstad/TT

Kent Ekeroth får rätt i HD – SVT tvingas betala för "järnrörsfilmen"

Högsta domstolen har gett Kent Ekeroth rätt i den långdragna tvisten om "järnrörsfilmen" mellan Ekeroth och SVT, som nu tvingas betala skadestånd till den förre riksdagsledamoten.
– Det här är en stor besvikelse, säger Anne Lagercrantz, SVT Nyheters divisionschef till SVT.

I eftermälet till en av Sveriges största politiska skandaler i modern tid har Kent Ekeroth, sverigedemokratisk politiker och tidigare riksdagsledamot, sökt ersättning efter att flera medier otillåtet använt hans inspelning från händelsen.

LÄS MER: Ekeroth kräver pengar för järnrörsfilm

På onsdagen beslutade Högsta domstolen att Ekeroth får rätt till ersättning efter en långdragen tvist med SVT som nu tvingas betala skadestånd och upphovsrättsersättning, samt måste stå för Ekeroths rättegångskostnader.

– Det här är en stor besvikelse. Det är bekymmersamt för hela mediebranschen. Domstolen menar att vi hade behövt fråga om lov för att använda filmen men vi vet ju att vi aldrig skulle ha fått lov, säger Anne Lagercrantz, SVT Nyheters divisionschef till SVT.

Efter att Patent- och marknadsdomstolen gett Ekeroth rätt i frågan så överklagade SVT domen till HD, som drivit fallet sedan februari.

Med hänvisning till upphovsrätten har Ekeroth krävt och tillerkänts skadestånd från flera medier, däribland Göteborgs-Posten och Dagens Media.

GP har sökt Kent Ekeroth som avböjer medverkan i intervju. I ett mejl till SVT:s Kulturnyheterna skriver han:

”I både Patent- och marknadsöverdomstolen och Högsta domstolen visade det sig att rättvisan ändå inte helt försvunnit från Sverige, vilket så klart är oerhört positivt”.

Järnrörsskandalen i Stockholm

Den även kallade "järnrörsskandalen" började med att komikern Soran Ismail lade upp ett klipp på Youtube som visade ett bråk mellan honom och tre politiker från Sverigedemokraterna, en av dem Kent Ekeroth. Parterna stöter på varandra efter en utekväll på Kungsgatan i Stockholm och händelseförloppet dokumenteras av Ekeroths mobiltelefon.

I samband med att händelsen offentliggjordes fick de tre partimedlemmarna lämna sina respektive uppdrag.

Högsta Domstolens motivering lyder:

”Högsta domstolen har nu kommit fram till att informationsintresset inte kan utsläcka den rätt till ersättning för SVT:s användning som filmaren har enligt upphovsrättslagen. De inskränkningar som gäller i upphovsrätten för bland annat nyhetsrapportering är utformade så i lagen att de inte är tillämpliga på SVT:s användning av mobilfilmen.”

Vill du veta mer om hur GP arbetar med kvalitetsjournalistik? Läs våra etiska regler här.