Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det.

Följer
Kenny Rogers är död. Countrystjärnan från Texas blev 81 år. Bild: Mark Humphrey

Jan Andersson: Kenny Rogers – en ikon som vann i längden

Det tog många år för GP:s Jan Andersson att uppskatta Kenny Rogers. Nu saknar han honom.

Det här är en krönika. Ställningstaganden är skribentens egna.

Ni vet hur talesättet går, man saknar inte silverryggen förrän båset är tomt. Nu är väl båset knappast tomt, det finns ännu ett par hyggligt vitala countrylegendarer kvar i livet, men nog saknar jag Kenny Rogers nu när han gått bort. Det är väl både typiskt och lite cyniskt – för i många, många år avskrev jag Kenny Rogers som en sliskig, andra klassens Las Vegas-sångare, en countrymusikens svar på Engelbert Humperdinck.

Det var han också. Kenny Rogers mjuka brottarhit "Islands in the stream" var min mosters och morbrors absoluta favoritlåt. Under halva 80-talet ekade den i deras vardagsrum i Dalsjöfors varenda gång vi hälsade på, och givetvis fick jag till slut utslag av den där jäkla Dolly-duetten. Men det jag senare insåg var att 1) den där relativa sliskigheten var bara en sida av Kenny Rogers och 2) Ingalill och Per-Åke hade inte helt fel. Det ÄR en enorm låt, numera tyvärr rätt söndertolkad.

Det jag och säkert fler med mig helt enkelt behövde tid att förstå var att Kenny Rogers hade så många sidor i sig

Det märkliga är att varken Kenny Rogers eller Dolly Parton (en av världens bästa låtskrivare) låg bakom den utan bröderna Gibb i Bee Gees, som skrev den med Marvin Gaye i åtanke.

Det jag och säkert fler med mig helt enkelt behövde tid att förstå var att Kenny Rogers hade så många sidor i sig, och inte helt olikt Johnny Cash fick han till en slags sen comeback med albumen "Water and bridges" 2006 och det påkostade "You can't make old friends" från 2013 vilket (frånsett en helt okej julplatta) kom att bli Kenny Rogers sista album.

Även här var det främst en duett med Dolly Parton som stack ut, nämligen det underbara titelspåret där Rogers visade att rösten minsann fanns kvar, dessutom med ett imponerade rasp i den annars så silkeslena rösten.

Strax därefter meddelade Kenny Rogers att han avsåg att sluta turnera och låtskrivandet hade han egentligen lagt på hyllan redan på 70-talet. Men att Kenny Rogers även inspirerade yngre kollegor finns det många exempel på, ett av de finaste är att First Aid kit kom att plocka in hans cowboyfärgade epos "The gambler" i sin repertoar.

Kenny Rogers allra sista konsert, i Nashville 2017, gästades såklart av hans viktiga duettpartner Dolly Parton, och inte mycket av deras kemi från 80-talet tycktes ha försvunnit på scen. Imponerande och varmt. Inte det minsta sliskigt.

Kenny Rogers blev 81 år. Jag önskar att jag hade upptäckt honom lite tidigare.