Vi sparar data i cookies, genom att
använda våra tjänster godkänner du det.

1/6

Katten Selma tog färjan till Åland – äventyret blir barnbok

Ni minns kanske det rafflande äventyret då katten Selma från Gråbo tog färjan till Åland på egen hand. En historia som var lite för bra för att vara sann, tyckte matte Mimmie Ruus som nu gjort barnbok av Selmas resa.
– Jag har varit lite nervös att folk ska tro att jag har fått hybris, säger hon.

I september förra året försvann fyråriga katten Selma från sitt hem i Gråbo utanför Göteborg. Efter en månad började matte Mimmie Ruus att ge upp hoppet om att någonsin återse henne, när hon plötsligt blev kontaktad på Facebook av en kvinna från Åland som undrade om hon sålt sin katt till någon Ålandsbo.

– Först tänkte jag att nu är det någon som driver med eller är taskig mot mig! Sen tänkte jag: har Selma blivit kidnappad? Vem vill kidnappa en bondkatt! Men visst, hon är en väldigt söt och nätt liten katt och det finns ju tokiga människor där ute, säger Mimmie Ruus.

LÄS MER: Samhället stänger ner – men Sjömanskyrkan öppnar upp för de utsatta

När hon fått bekräftat att det verkligen var Selma som hittats på Åland trillade polletten snart ner. Mimmies man Roland är musiker och hade spelat på Ålandsbåten Cinderella samma dag som Selma försvann. Katten måste ha klättrat in i kärran med instrument, gömt sig där under resan till Stockholm och hoppat av när de lastat ur instrumenten på båten.

– Sen har hon gått av färjan och strukit omkring där i ett bostadsområde i flera veckor. Det var ju verkligen tur att hon var chippad för annars hade hon aldrig hittat hem. Så fort jag förstod att det var hon blev jag ju alldeles till mig här hemma, jag blev jätterörd och grinade och skrattade om vartannat, säger Mimmie Ruus.

Fakta: ”Katten Selmas äventyr”

En bok av Mimmie Ruus med illustrationer av Annalie Yavari.

10 kronor per såld bok går till Katthjälpen på Åland och 10 kronor per såld bok går till Barncancerfonden.

Efter att Selma fått en rabiesspruta och ett pass fick hon sitta i karantän i tre veckor innan hon kunde återförenas med sin matte, husse och kattkompis Sigge hemma i Gråbå. Ganska snart fick Mimmie Ruus idén att göra en barnbok av äventyret, men det var först när coronapandemin kom och det inte längre gick att hitta på saker på kvällar och helger som hon satte sig och började skriva.

LÄS MER: Skänk ett varmt ytterplagg till "Wall of kindness"

– Jag tänkte att äh, jag bara kör! Jag har gjort allt själv, med hjälp av mina systrar, barn och svärdöttrar. Jag har varit lite nervös att folk ska tro att jag har fått hybris, men boken blev så fin, säger hon.

Katten Selma har hållit sig i närheten av huset i Gråbo sedan hon kom hem och verkar inte ha påverkats nämnvärt av sitt äventyr.

– Jag tror inte hon har fattat så mycket, hon lever i sin egen lilla kattvärd. Men varje kväll när jag lägger mig så hoppar hon upp i sängen och lägger sig på min mage och spinner. Det gjorde hon faktiskt inte innan hon försvann, säger Mimmie Ruus.

LÄS MER: De här böckerna ska du köpa till barnen i jul

GP:s julkalender

Julen år 2020 kommer inte att bli som andra jular. Men även om vi journalister skriver mycket om isolering, smittspridning och nedstängning så är det viktigt att vi inte glömmer att det finns mycket att glädjas åt. Människor som ställer upp för varandra och sprider julglädje, familje- och vänskapsband som knyts starkare och ett samhälle som står starkt under denna prövning. För att sprida värme i jultid kommer GP varje dag, från den första till tjugofjärde december, öppna en lucka med en positiv nyhet.

Vill du veta mer om hur GP arbetar med kvalitetsjournalistik? Läs våra etiska regler här.