Vi sparar data i cookies, genom att
använda våra tjänster godkänner du det.

Katarina Wennstam är fortfarande förbannad

Inget för sommarmys i hängmattan, men lyssna, alla.

Sommar i P1

Katarina Wennstam

Journalist och författare

Fredag 6 juli.

Katarina Wennstam radar upp 59 ord för en kvinna som anses sexuellt lösaktig. Från billig brud till vandringspokal. För killar och män med samma beteende blir det 16 ord från alfahanne till (det i akademikristider uppväckta) vivör. Kvinnorna stämplas, männen får en utnämning.

Katarina Wennstam, journalist och författare, har bråkat om kvinnors rättigheter i tjugo år. Hon har skildrat rättsfall, våldtäkter, mord. Och hon är fortfarande förbannad. Hon är förbannad på ett rättssamhälle som lägger bevisbördan på kvinnor och idiotförklarar män. På hur samhället cementerar ojämlikheter i synen på killars och tjejers sexualitet, rätt till sex och lust. Visst har höstens metoo-rörelse förändrat eftersom kvinnors vittnesmål nu till slut blir tagna på allvar, menar hon. Men så mycket unket och förvridet hänger kvar, det växer in i oss redan från de tidiga skolårens bortförklaringar om "hur killar är", det finns där redan i tonårens sexuella uppvaknande. Och hon använder varje millimeter av sitt Sommar genom att med eftertryck ropa: Vi har inte kommit tillräckligt långt.

Visserligen får vi lite Göteborgsstänk med farmor i Majorna, men också där finns mörkare bottnar. Det här är inte radiounderhållning, inget sommarmys i hängmattan, inte ens i musikvalen. Katarina Wennstam säger att hon bara måste fortsätta bråka om kvinnors rättigheter. Hon gör det väldigt bra, så lyssna, alla.

I morgon sommarpratar: Jesper Waldersten, konstnär.

Vill du veta mer om hur GP arbetar med kvalitetsjournalistik? Läs våra etiska regler här.