Vi sparar data i cookies, genom att
använda våra tjänster godkänner du det.

Kanye West går till attack mot skivbolagen

Kanye West vill bli fri från skivbolagen Universal och Sony få rättigheterna till sin musik. Superstjärnan är nu i öppen konflikt med jättarna och kallar musikindustrin för vår tids slavhandel.

Redan i januari förra året lämnade Kanye West in två separata stämningsansökningar mot de båda skivbolagsjättarna Universal och Sony Music. Kanye West ville bli fri från sina kontrakt och framförallt handlade det, och handlar fortfarande, om förlagsrättigheterna till Kanyes musik. Något som i alla tider varit en konfliktyta mellan artist, låtskrivare och musikindustrin.

Nu har bråket trappats upp. Häromdagen skrev Kanye West en rad tweets där han förklarade att han går i strejk och vägrar släppa någon mer musik innan de nuvarande avtalen löpt ut. Han uppmanade också andra artister att visa upp sina kontrakt med skivbolagen och menade att musikindustrin och basketligan NBA är nutidens slavskepp.

Under tisdagen kom så nya tweets där Kanye West lägger ut skärmdumpar från vad som tycks vara en dialog med en av sina juridiska rådgivare. Advokaten föreslår vad en ”högrisk-taktik” där Kanye ska hävda att bolagen inte har gett honom tillräckligt bra uppbackning och därmed inte uppfyllt sin del av avtalet.

Då skulle man enligt advokaten kunna nå ett avslut där det skulle ingå en uppgörelse liknande den Taylor Swift gjorde med sitt skivbolag när hon köpte loss sina masters för 300 miljoner dollar.

Alternativet skulle enligt rådgivaren vara att skriva ett helt nytt och för Kanye West mer fördelaktigt kontrakt med Universal.

Men Kanye West är uppenbarligen inte intresserad. Han svarar sin advokat att han inte vill ha något med bolagen att göra och twittrar att det är ”go time”. Lite senare twittrande Kanye att ”saker börjat röra på sig”.

Fortsättning följer.

Missa inget från GP Kultur!

Nu kan du få alla våra kulturnyheter, reportage, debatter och recensioner som en liten notis direkt till din telefon genom att klicka på följ-knappen vid taggen Kultur. I mobilen finner du den under artikeln och på sajt överst till höger om artikeln.

Vill du veta mer om hur GP arbetar med kvalitetsjournalistik? Läs våra etiska regler här.