Vi sparar data i cookies, genom att
använda våra tjänster godkänner du det.

1/2

Körsångens Eurovision kommer till Göteborg

På lördagen drar en av Europas största körfestivaler, European Choir Games, igång i Göteborg. Drygt 6 000 sångare från närmare 50 länder uppträder i arenor, kyrkor och på stadens torg.

Tankarna går lätt till Eurovision Song Contest när man ska beskriva European Choir Games, det stora körevenemang som startar nu på lördag och löper parallellt med Gothenburg Culture Festival (fd Kulturkalaset) fram till 10 augusti. I alla fall påminner delar av den här körfestivalen om det gigantiska tv-spektakel där musiknationen Sverige blivit till något av en stående favorit genom åren.

European Choir Games inleds nämligen med den direktsända talangtävlingen Eurovision Choir, där amatörkörer från tio europeiska länder gör upp om segern inför en internationell jury med etablerade körstjärnor som domare.

Kostar 10 miljoner kronor

För Sverige tävlar manskören Zero8 från Stockholm. Tävlingen i Partille arena sänds på lördag kväll i SVT2 och direktsänds även i tio andra länder. En vecka senare avslutas hela körfestivalen i samma arena med en konsert av Göteborgs Symfoniker, musikalartisten Annika Herlitz, trion Solala och en jättekör på 500 personer – men däremellan utspelar sig European Choir Games framförallt på Göteborgs torg och i stadens konsertlokaler och kyrkor.

– Det kommer att sjungas i Domkyrkan och på Kungstorget, i Storan, på Artisten och lite överallt i stan, berättar Marit Zetterström på Kultur i Väst, som tillsammans med Västra Götalandsregionen och Göteborg & Co delar på kostnaden för körfestivalen som beräknas landa på ungefär 10 miljoner kronor.

– Man ska ha respekt för pengar, vi försöker såklart hitta smarta lösningar och synergieffekter, men det finns ett jättevärde för Göteborg och hela regionen att vi får arrangera den här typen av event, säger Kristian Ferrara, projektledare för European Choir Games på Göteborg & Co.

Vilket publiksug har egentligen en körfestival?

– Jag tror verkligen att det finns ett stort intresse för den här typen av festival, det är ju väldigt många människor som sjunger i kör, och det är också ett nytt evenemang för oss som vi inte har gjort innan. Det känns kul och spännande.

Vad räknar ni med för positivt resultat för göteborgarna?

– Att de ska känna gemenskap och glädje och få ett utbyte av kultur. Tanken är också att långsiktigt positionera Göteborg och regionen som ett nationellt körcentrum.

LÄS MER: Program för European Choir Games

Eurovision Choir Games arrangeras av den internationella stiftelsen Interkultur, och deras konstnärlige ledare Fred Sjöberg är stolt över att ha fått körfestivalen till Göteborg då liknande evenemang tidigare har genomförts i bland annat Riga, Graz och Magdeburg.

Göteborg en respekterad körstad

– Sverige är ett erkänt körland i hela Europa, ja i stora delar av världen, och det känns roligt att vi nu får arrangera en så här stor körtävling i Göteborg, som redan är en stark och respekterad körstad.

Fred Sjöberg tror och hoppas att körfestivalen ska få många vanliga göteborgare att stanna till och lyssna på körsång, och kanske lockas till att själva börja sjunga, men framförallt är detta en festival för de redan invigda, för de som redan sjunger i kör.

– Att möta, lyssna på och lära känna andra körer är ett väldigt bra sätt att utveckla sin egen kör. Vi brukar till exempel sätta samman tre-fyra körer som aldrig har träffats tidigare till en ny, gemensam kör och det har alltid resulterat i spännande konstellationer och kontakter över landgränserna.

Eurovision Choir Games

När: 3-10 augusti.

Var: Inleds och avslutas i Partille arena. Däremellan blir det massor av gratis uppträdanden i olika kyrkor, konsertlokaler, på Kungstorget och i Universitetets lokaler vid Götaplatsen. En flaggparad går från Vasaplatsen till Kungstorget på onsdag 7 augusti kl 17.30

Mer info på: korcentrumvast.se

Arrangeras av: Interkultur.

Betalas av: Göteborg & Co, Västra Götalandsregionen och Kultur i Väst.

Övrigt: Vissa av konserterna och tävlingarna kostar pengar men de flesta är gratis för publiken.

Vill du veta mer om hur GP arbetar med kvalitetsjournalistik? Läs våra etiska regler här.