"Organisationen UFO Sverige erbjuder spaningsläger. Vi tittade på olika fall, där folk tror sig ha sett ufon. Det handlar nästan alltid om smuts på linsen eller något särskilt ljusfenomen och går nästan alltid att förklara varför det ser ut som en märklig farkost i luften. Vi gick också ut på natten och tittade på stjärnorna" säger Tobias Müller, vars band KÅRP träffades på ett ufo-läger.
"Organisationen UFO Sverige erbjuder spaningsläger. Vi tittade på olika fall, där folk tror sig ha sett ufon. Det handlar nästan alltid om smuts på linsen eller något särskilt ljusfenomen och går nästan alltid att förklara varför det ser ut som en märklig farkost i luften. Vi gick också ut på natten och tittade på stjärnorna" säger Tobias Müller, vars band KÅRP träffades på ett ufo-läger. Bild: Karin Simonsson

KÅRP: "Rymden är en projektionsyta"

Det göteborgska bandet KÅRP träffades på ett ufo-läger och har rymden och det paranormala som största inspirationskälla. Hur låter rymden och varför nämns den så ofta i musiken?

ANNONS
|

I dag, den 20 juli, var det 50 år sedan som USA:s månlandare The Eagle tog mark på månen. Den första månpromenaden ägde rum den 21 juli svensk tid. Då av astronauten Neil Armstrong.

Sedan dess har rymden varit vanligt förekommande inom musiken. Från David Bowies "Space Oddity" och "Life on Mars" till Maja Francis "Space invades my mind" och Mando Diaos "Mr Moon". Det göteborgska bandet KÅRP träffades på ett ufo-läger och har rymden och det paranormala som största inspirationskälla. I bandets projektförklaring står det:

"När världen fylls av murar blickar vi utåt. Rymden gör murar banala. I Kuiperbältet dansar dvärgplaneter och rymdskrot i kompakt mörker, okuvliga och ostoppbara. Vi står för musiken, den heter dödsdisco."

ANNONS

– Rymden är ett tomrum man kan fylla med vad man vill. Den är en projektionsyta för idéer och människor kommer alltid att vilja gräva i det okända, säger Tobias Müller, en av fyra bandmedlemmar.

LÄS MER:Recension – Kårp "Album I"

Vad fyller KÅRP den med?

– Vi vill omsluta vår musik med ett mörker, men samtidigt vara personliga. Vi jobbar mer med ljud än melodier och rymden har blivit en referensram när vi pratar med varandra. Vi säger "släng in ett mars-ljud där" eller "det här låter rymd". Det finns ett galleri av ljud som folk uppfattar som rymd, som det när en dörr öppnas i "Star Trek" eller rena rymdfarkost-ljud.

Hur låter rymden?

– Om man ska vara krass finns det inget ljud alls där. Det är en sjuk tanke, eftersom ingenting är tyst på jorden. Det du hör om du susar runt i en rymddräkt är antagligen bara dina egna tankar, kanske hur din kropp låter. För mig är det en skräckinjagande tanke.

LÄS MER:Tio artister du inte får missa 2019

Om du fick lyssna på tre musiker på väg till rymden, vilka skulle du välja?

– Först Bach, för att det känns o-rymdigt. Jag hade velat bli påmind om jorden genom kyrkorgel och akustik. Sedan hade jag valt Daft punk. De säger ju att de kommer från rymden, så det hade känts tryggt. Jag hade också tagit med mig Aphex twin, som önskar att han aldrig hade hört musik någonsin. Han vill utgå från en renhet på något sätt. Att skapa utan att vara påverkad är en fascinerande tanke, säger Tobias Müller.

ANNONS

KÅRP

Kvartett som spelar electro/synth med Anna-Maria Lundberg på sång. I april 2019 släppte de skivan "Album 1" som innehöll bland annat singeln "Kuiper belt". De planerar att släppa ytterligare material till hösten.

comments

Kommentarer

Vad tycker du?

Här nedan kan du kommentera artikeln via tjänsten Ifrågasätt. Märk väl att du behöver skapa ett konto och logga in först. Tänk på att hålla god ton och att inte byta ämne. Visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln. Inlägg som bedöms som olämpliga kommer att tas bort och GP förbehåller sig rätten att använda kommentarer i redaktionellt innehåll.

ANNONS