Vi sparar data i cookies, genom att
använda våra tjänster godkänner du det.

Klistermärken med en davidsstjärna sattes upp på fasader till judiska församlingar runt om i Norden. Bilden till höger från Judiska församlingen i Stockholm. En likadan sattes upp i Göteborg. Bild: Nora Lorek/Judiska församlingen Stockholm
Klistermärken med en davidsstjärna sattes upp på fasader till judiska församlingar runt om i Norden. Bilden till höger från Judiska församlingen i Stockholm. En likadan sattes upp i Göteborg. Bild: Nora Lorek/Judiska församlingen Stockholm

Judiska församlingen utsatt för hatattack

På årsdagen av Kristallnatten blev judiska församlingar runt om i Norden utsatta för en koordinerad hatattack. Klistermärken med ordet "Jude" sattes bland annat upp utanför Judiska församlingens lokaler i Göteborg.

Natten mellan 9 och 10 november 1938 genomförde nazister våldsamma pogromer gentemot judar i Tyskland. Synagogor och butiker ägda av judar brändes ner eller förstördes. Omkring 400 personer dödades och tusentals skadades, greps och fördes till koncentrationsläger.

På lördagsnatten, på dagen 81 år senare, utsattes synagogor och judiska församlingar i Danmark, Norge, Finland och Sverige – däribland Judiska församlingen i centrala Göteborg – av uppsatta klistermärken med en davidsstjärna på fasaderna, och med ordet "Jude" skrivet.

– I Stockholm har vi kunnat se det på Bajit och vid Stora Synagogan. I Norrköping och Helsingborg också vid synagogan. Händelserna är polisanmälda och polisen kollar också av övriga institutioner och begravningsplatser, skriver Judiska församlingen i Stockholm i ett Facebookinlägg.

Hela Norden drabbat

Dessutom har flera medieaktörer, bland annat Schibstedt i Oslo och Sydsvenskans redaktion i Malmö fått klistermärken uppsatta på sina fasader. Dessutom blev en judisk begravningsplats i danska Randers vandaliserad.

Aron Verständig, ordförande för Judiska centralrådet, en sammanslutning av de judiska församlingarna i Stockholm, Göteborg, Malmö och Norrköping, säger till GP att hat och hot gentemot judiska församlingar ökat de senaste åren, men att han inte sett en aktion liknande denna tidigare.

– Det som sticker ut är att man gör det så symboliskt på årsdagen av Kristallnatten, och så koordinerat i fyra länder och på så många ställen. Det är koordinerat för att skapa obehag, säger Aron Verständig.

Judiska församlingen i Göteborg upptäckte klistermärket på söndagen i samband med att de skulle hålla en minnesstund med anledning av årsdagen av Kristallnatten,

– Vi lät den sitta kvar för att polisen skulle se den, men sedan kom några förbipasserande och tog ner den senare, säger en säkerhetsansvarig vid Judiska församlingen som av säkerhetsskäl inte vill framträda med namn.

Polis kallades till platsen och säkerhetsrutinerna skärptes. Judiska församlingen uppger för GP att händelsen kommer polisanmälas under måndagen.

Vill du veta mer om hur GP arbetar med kvalitetsjournalistik? Läs våra etiska regler här.