Johannes Anyuru vinterpratar om islams skönhet

Den Göteborgsbaserade författaren Johannes Anyuru är en av årets Vintervärdar i P1. Han kommer att prata om sufism och sin återupptäckt av islams skönhet.

ANNONS
|

På juldagen drar årets upplaga av ”Vinter i P1” igång. Den 28 december är det författaren Johannes Anyurus tur att göra sitt första vinterprat.

Johannes Anyuru har publicerat åtta böcker sedan 2003, varav Augustprisade ”De kommer att drunkna i sina mödrars tårar” beskrivits som en dystopisk skildring av ett framtida Göteborg.

Hur står sig året 2020 som dystopi?

– Det är en ganska dålig dystopi. Den är inte så spännande. Världen slutar inte med en knall utan med ett knyst. Det går heller inte att läsa ut någon etisk eller politisk läxa, säger Johannes Anyuru.

Johannes Anyuru har det här året varit inne i en skrivperiod och därför haft turen att inte påverkas allt för mycket av pandemin. Men han tror att han har haft covid-19 två gånger, även om symptomen inte har varit så allvarliga.

ANNONS

Tror du att corona kommer att ta plats i litteraturen framöver?

– Det finns så många självklara klichéer att skriva om den här tiden. Antingen kommer det en fantastisk corona-roman från Amerika, Korea eller Polen som hanterar det på ett smart och intellektuellt sätt. Eller så kommer alla att vara trötta på det, säger Johannes Anyuru och fortsätter:

– När vi här hemma och ska titta på Netflix är det sista vi vill se en film som ”Pestens tid” eller ”Contagion” där folk går runt och hostar.

LÄS MER:Johannes Anyuru prisas i Göteborg

Men pandemin kommer att förändra det litterära landskapet tror han.

– Det här är en händelse som är omöjlig att politisera. Det kan man se till exempel i hur Trump och hans galnaste anhängare, och Socialdemokraterna i Sverige har kunnat förhålla sig likadant i frågor som om man ska ha ansiktsmask eller inte. Pandemin är en Rosetta-sten för en massa händelser som inte är så lätta att förstå utifrån 1900-talets historia.

En sannare bild av islam

Johannes Anyuru kommer inte att beröra händelserna från det gångna året i sitt vinterprat.

I stället ska han prata om sufismen, som är den mystiska delen av islam, samt den resa han gjorde förra sommaren till Yemen för att studera den.

ANNONS

– Sufism är en term som fångar in något som jag vill säga om vad islam är. Det är en sannare bild av islam än IS och det man ser i media, säger Johannes Anyuru.

LÄS MER:Anyuru-premiär skjuts upp

Han berättar att han det här året har hittat tillbaka till sin religions skönhet.

– Tidigare var jag väldigt intresserad av de politiska dimensionerna. Vad är islam i Sverige i dag? Hur man kan som muslim navigera i en hyperliberal tid om man har mer konservativa värderingar? Nu känns det i stället som att jag har hittat tillbaka till den andliga kärnan, det som lockade mig till islam för 13 år sedan.

Balansgång mellan att vara provocerande och tydlig

Johannes Anyuru berättar att han tillhör en generation där att bli tillfrågad att göra ett ”Sommar i P1” var som att bli adlad. Det är därför viktigt att fråga sig vad det faktiskt är som är viktigt att berätta till alla lyssnare.

Att prata om sufism innebär därmed en balansgång, hur mycket man vill bli förstådd av de som är och tycker annorlunda, och hur mycket man vill tilltala och vidga utrymmet för dem som är som en själv.

LÄS MER:Damma av en stol åt Anyuru i Svenska akademien

– Om jag öppnade med fem minuter från Koranen hade många tyckt att det var fint och känt att också min religion får finnas i världen. Men motsatsen på det spektrumet är att i stället förklara islam på ett tydligt sätt när man väl talar till nationen.

ANNONS

Det är en balansgång mellan att vara provocerande och att vara tydlig, men som han menar inte har med att kompromissa att göra. Det är en fråga om vad det är man vill få fram.

– Jag vill att såna som min mor ska se sufismens skönhet och meningen med att ta till sig dess praktiker i vardagen, säger Johannes Anyuru med ett skratt.

Här är alla som vinterpratar i P1:

25/12: Kattis Ahlström, journalist, programledare

26/12: Ulf Danielsson, professor

27/12: Lisa Nilsson, artist, låtskrivare

28/12: Johannes Anyuru, författare

29/12: Claes Elfsberg, journalist, programledare

30/12: Patricia Tudor-Sandahl, författare, psykolog

31/12: Olof Wretling, skådespelare, komiker (direktsänt)

1/1: Zinat Pirzadeh, författare, komiker

Vinter i P1 sänds i P1 kl. 13.00 och 22.05 i P1 och Sveriges Radio Play

Missa inget från GP Kultur!

Nu kan du få alla våra kulturnyheter, reportage, debatter och recensioner som en liten notis direkt till din telefon genom att klicka på följ-knappen vid taggen Kultur. I mobilen finner du den under artikeln och på sajt överst till höger om artikeln.

comments

Kommentarer

Vad tycker du?

Här nedan kan du kommentera artikeln via tjänsten Ifrågasätt. Märk väl att du behöver skapa ett konto och logga in först. Tänk på att hålla god ton och att inte byta ämne. Visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln. Inlägg som bedöms som olämpliga kommer att tas bort och GP förbehåller sig rätten att använda kommentarer i redaktionellt innehåll.

ANNONS