Vi sparar data i cookies, genom att
använda våra tjänster godkänner du det.

1/2

Johanna Bäckström Lerneby får Stora journalistpriset för ”Familjen”

Det började med en intervju med en livlig femtonåring på Mixgården när hon var krimreporter på GP. Fjorton år senare skrev Johanna Bäckström Lerneby boken om släkten som sägs styra i Angered. Nu prisas hon för uppmärksammade ”Familjen”.

Det är inte första gången som Johanna Bäckström Lerneby får ta emot Stora journalistpriset. 2015 tilldelades hon priset i kategorin Årets berättare för Filter-reportaget ”Att skapa ett monster”.

Nu får hon pris som Årets berättare för fackboken ”Familjen” som publicerades i maj.

– Det känns väldigt bra. Roligt. Det är helt sjukt, säger hon.

LÄS MER: Johanna Bäckström Lerneby om släkten som anses styra i Angered

”Familjen” är en reportagebok om en släkt på 120 personer som ges det fiktiva namnet Al Asim och om medlemmarna i släkten som dominerar i Angered. Johanna Bäckström Lerneby förklarar att hon ville att boken skulle vara konkret och visa på hur människor far illa. När man har läst ut den ska man veta vad parallella samhällen är och vad det faktiskt får för konsekvenser.

– Men jag ville också att man ska veta att det görs en jävla massa av myndighetsfolk för att motverka den här typen av maffiastrukturer i förorten.

LÄS MER: Recension: ”Familjen” av Johanna Bäckström Lerneby

Boken blev en succé och har bland annat Augustprisnominerats. Den har också lett till en offentlig debatt om kriminella släktnätverk. Johanna Bäckström Lerneby säger att det har varit omtumlande, men att hon samtidigt är glad eftersom hon tycker att det har funnits en oväntat god ton i debatten.

– Den är inte så polariserad som man är van vid. Jag var ändå beredd på det. Men nu rekommenderar moderatledaren Ulf Kristersson boken i ena stunden. Sen ser jag Linda Snecker, alltså rättspolitisk talesperson för vänstern, rekommenderar den i nästa.

LÄS MER: Här är de nominerade till Augustpriset 2020

– Som journalist gör det mig väldigt glad. För det är så viktigt. Det är så många ute i förorterna som far så jävla illa. Familjen i Angered är bara ett exempel. Det finns många som opererar på samma sätt.

Hur ska du nu fira priset?

– Det är ju grejen. Det är corona så man får inte fira. Jag och min dotter som är hemma sade att vi kanske ska göra köpa take away-mat och dricka lite bubbel.

LÄS MER: Emanuel Karlsten prisas för coronabevakning

Emanuel Karlsten som fick priset igår skulle fira med en extra bulle. Toppar du det?

– Ja, men kanske två bullar då?

LÄS MER: När reportern står i vägen för sanningen

Johanna Bäckström Lerneby

Född:

1974 i Luleå.

Bor:

Göteborg.

Familj:

Två vuxna barn.

Bakgrund:

Började arbeta på Norrbottens-Kuriren under gymnasiet. Under många år kriminalreporter på Göteborgs-Posten. Har även jobbat på SVT:s Uppdrag granskning och på Aftonbladet.

Aktuell:

Med reportageboken "Familjen" (Mondial förlag). Relativt nyligen tillträdd som nyhetschef för SVT Sport.

Missa inget från GP Kultur!

Nu kan du få alla våra kulturnyheter, reportage, debatter och recensioner som en liten notis direkt till din telefon genom att klicka på följ-knappen vid taggen Kultur. I mobilen finner du den under artikeln och på sajt överst till höger om artikeln.

Vill du veta mer om hur GP arbetar med kvalitetsjournalistik? Läs våra etiska regler här.