Joakim Lamotte blir journalist igen – med prenumerationer på Facebook

Efter åtta månader kommer Joakim Lamotte tillbaka till journalistiken. Anledningen är att han upplever att polisen tar hoten mot honom på större allvar nu. Att han nyligen blev dömd för grovt förtal kommer inte att påverka hur han skriver.
– Jag är beredd att ta fler sådana smällar om det behövs.

ANNONS
|

I juni 2022 meddelande den omdebatterade journalisten Joakim Lamotte att han skulle sluta med sina publiceringar på Facebook. Han hade då bedrivit journalistisk verksamhet på plattformen mot Swishbetalningar från följare i flera år.

Bakom beslutet låg mängden hot han och familjen fick ta emot, som polisanmäldes utan att något hände, menade Lamotte i en livesändning i sociala medier.

Men nu är det alltså dags att plocka upp pennan igen.

– Jag har saknat det väldigt mycket, att vara ute och rapportera om samhällsfrågor som intresserar mig, säger Joakim Lamotte till GP.

Kommer att ta upp gängkriget

De finns två huvudsakliga skäl till återkomsten. Dels upplever Lamotte att polisen numera tar hans anmälningar på större allvar, tre personer har dömts för olaga hot mot Lamotte under det senaste halvåret, dels är han en av de första i Sverige att få testa en helt ny funktion på Facebook, nämligen att publicera exklusivt material för prenumeranter.

ANNONS

– Det ger mig lite andra förutsättningar. Mycket av hoten och hatet brukar komma i mina kommentarsfält, men med prenumerationsmodellen är det de som verkligen är intresserade av det jag gör som är inne på sidan.

Tror du att ditt material därmed får mindre spridning?

– Det kommer att bli en mindre publik som prenumererar, men om jag lägger ut en livesändning för mina prenumeranter så kanske jag publicerar klipp med det mest intressanta ur sändningen gratis. Man ska få ett mervärde av att prenumerera. Jag kommer också att göra intervjuer som bara prenumeranter kan se.

Vilka ämnen kommer du att fokusera på?

– Det kommer att handlar om det vi är mitt uppe i, som det eskalerande gängkriget i Stockholm till exempel. Det finns också vissa personer som jag skulle vilja intervjua, både på höger- och vänsterkanten.

Du har nyligen blivit dömd för grovt förtal. Påverkar det hur du rapporterar om saker?

– Nej det gör det väl egentligen inte. Jag menar ju att den här lagstiftningen i Sverige är väldigt knepig, jag är beredd att ta fler sådana smällar om det behövs.

Du har varit ifrågasatt, omdebatterad och fått ta emot hot. Tror du det kommer att öka igen nu?

ANNONS

– Jag vet faktiskt inte, jag hoppas att det kan vara lite lugnare på den här fronten. Att det blir de som är mest engagerade som följer mig. Men jag har ju en tendens att röra upp känslor.

Ja, du har ju varit ganska konfrontativ i din rapportering stundtals. Kommer du att fortsätta i den stilen?

– Nja, har jag det? Jag upplever inte mig som konfrontativ, men jag har ifrågasatt personer när jag har varit ute och gjort reportage. Men det är väl inte så konstigt egentligen. Vi får se hur detta blir. Jag är väldigt taggad i alla fall.

LÄS MER:Både Lamotte och Åberg överklagar förtalsdom

LÄS MER:Joakim Lamotte döms för grovt förtal

LÄS MER:Chang Frick har en talang för att spela mediespelet

LÄS MER:Joakim Lamotte besegrade Victor de Almeida i kändisfighten

LÄS MER:Lamotte: "Med facit i hand borde jag inte haft skyddsvästen i sändning"

Anmäl dig till vårt nyhetsbrev

GP:s kulturredaktion tipsar om veckans snackisar, händelser och guidar dig till Göteborgs kulturliv.

För att anmäla dig till nyhetsbrevet behöver du ett digitalt konto, vilket är kostnadsfritt och ger dig flera fördelar. Följ instruktionerna och anmäl dig till nyhetsbrevet här.

comments

Kommentarer

Vad tycker du?

Här nedan kan du kommentera artikeln via tjänsten Ifrågasätt. Märk väl att du behöver skapa ett konto och logga in först. Tänk på att hålla god ton och att inte byta ämne. Visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln. Inlägg som bedöms som olämpliga kommer att tas bort och GP förbehåller sig rätten att använda kommentarer i redaktionellt innehåll.

ANNONS