Jitex har just besegrat Hammarby i SM-final på Gamla Ullevi. Datumet är den 21 september 1974.
Jitex har just besegrat Hammarby i SM-final på Gamla Ullevi. Datumet är den 21 september 1974. Bild: KAMERAREPORTAGE

Jitex visade vägen

I år är det 45 år sedan Jitex bärgade det första SM-guldet till Göteborgstrakten. Lars O. Carlsson minns ett av flera genombrott för damfotbollen.

ANNONS
|

Vi är många som gläds åt Kopparbergs/Göteborg FCs stora framgångar och att flera av lagets spelare fick uppleva ett fantastiskt VM. Föreningen grundades år 1970 som Landvetter IF, men förändrade sitt namn 1999 till Kopparbergs/ Landvetter FC, till följd av att bryggeriet Kopparberg engagerat sig som klubbens huvudsponsor. År 2004 flyttade verksamheten till Göteborg och då bytte klubben namn ännu en gång, nu till Kopparbergs/Göteborg FC.

Hittills har det blivit två cupguld, 2011 och 2012, samt två efterföljande avancemang till Champions League, 2012 och 2013, men klubben och alla vi fotbollsälskare i Göteborgsområdet längtar efter föreningens första SM-guld. Utöver det faktum klubben verkligen har gjort sig förtjänt av ett SM-guld var det också längesedan ett damlag från Göteborg med omnejd kunde utropas som Svenska Mästare.

ANNONS

Omnejden är i detta fall Mölndal.

Senast detta hände var 1989 då Jitex vann sitt sjätte och senaste SM-guld.

Mölndal får trots allt räknas som en del av den göteborgska fotbollssfären.

Anette Börjesson, Jeanette Öhlund och Pia Sundage i augusti 1981.
Anette Börjesson, Jeanette Öhlund och Pia Sundage i augusti 1981. Bild: Kamerareportage

VI får heller inte glömma att exempelvis Anette Börjesson är född i Brämargården. Det är väl göteborgskt så det förslår?

Öxabäck IFs damer blev de första svenska mästarna, genom att vinna det så kallade svenska riksmästerskapet år 1972. Året därefter spelade damerna för första gången om ett svenskt mästerskap (SM) och åter var det Öxabäck som stod som vinnare, denna gång genom att besegra Rättvik i SM-finalen med 3-0.

Men snart skulle Jitex ta kommandot.

Jitex BK hade som förening bildats den 21 januari 1971 och deltagit i Svenska mästerskapet 1973. Då vann de i kvalomgången borta mot Myckleby IK med 3-1, men hade sedan oturen att i nästa match, i den första riktiga omgången, få möta Öxabäck IF. Jitex hade hemmamatch, men vad hjälpte det. Öxabäck vann med 2-0. Jitex fick dock sin revansch – redan nästa säsong – i kvartsfinalen av SM.

Anette Börjesson, Sveriges bästa back. Bilden togs den 10 maj 1984.
Anette Börjesson, Sveriges bästa back. Bilden togs den 10 maj 1984. Bild: Kamerareportage

Totalt var det 32 lag som fick möjlighet att delta i SM 1974, vilket genomfördes i form av ett cupspel. Det handlade om samtliga landets distriktsmästare samt tvåorna från de största distrikten. Det andra Göteborgslaget, Gais, försvann redan i den första omgången via en förlust i bortamatchen mot Boråslaget Kronäng IF, som vann med 2-0. Men det gick bättre för Jitex BK som spelade hemma mot Rävåsens IK, ett lag från Karlskoga, och Jitex hade inga större problem och vann matchen med 3-1. Störst siffror i denna omgång blev det i matchen mellan Hammarby och gotländska IK Graip, där stockholmskorna vann med hela 12-0.

ANNONS

I åttondelsfinalen väntade för Jitex en bortamatch mot Inland som inte vållade Jitex alltför stora problem. Matchen slutade 7-1 till Jitex och därmed var laget klart för kvartsfinal. Samtidigt vann Öxabäck hemma över Ludvika med 6-0, Jakobsberg borta över Västerås med 8-2 samt Hammarby borta över Lotorp med 1-0.

Två saker att notera från den sistnämnda matchen var att Hammarbys mål, som sköts av Pia Evald, tillkom på en hörna slagen direkt i mål samt att matchen sågs av drygt 1 000 åskådare, vilket innebar att Lotorps befolkning denna lördagseftermiddag femdubblades.

Precis som året dessförinnan ställdes nu Jitex i en hemmamatch mot regerande mästarna Öxabäck. De hade i och för sig tidigare under året, på våren, spelat en vänskapsmatch som Jitex vunnit med 1-0. Men var det en skarp och avgörande match som gällde betydligt mer.

Ann Magnusson (Jitex) i kamp med Birgit Backlund (Ope) Gšteborg. Det är den 19 september 1976.
Ann Magnusson (Jitex) i kamp med Birgit Backlund (Ope) Gšteborg. Det är den 19 september 1976. Bild: KAMERAREPORTAGE

Jitex vann även denna drabbning med 1-0 och målet slogs in av Jitex landslagsspelare Ann Magnusson.

Jag vill minnas att Ann Magnusson bland annat fick spela på en ovan ytterkant, vilket hon nog inte var direkt nöjd med, ty där hade hon svårt att spela ut hela sitt register.

Ann Magnusson var förresten den första Jitexspelaren i landslaget. Hon skulle komma att följa av åtskilliga fler. Många stjärnor har representerat klubben genom åren, precis som fallet även är med Kopparbergs/Göteborg FC.

ANNONS

Jitex 1-0-seger över de regerande mästarna betraktades som en sensation. Detta var Öxabäcks första förlust på över fem år i SM-, serie- eller DM-sammanhang. I semifinalen väntade nu Skabersjö IF från Svedala, medan Hammarby och IK Väster från Uppsala gjorde upp i den andra semifinalen.

Jitex vann borta över Skabersjö med 4-2 och lagets anfallstrio fick många goda vitsord för sitt effektiva och fyndiga spel. Ann Magnusson och Annette Börjesson tycks ha fått mest beröm i pressen och det kan väl också nämnas att båda de skånska målen gjordes av Ulla Håkansson. Hon skulle senare bli landslagsspelare. En unik detalj är att hon i Skabersjös lag hade sällskap av sina systrar Ann-Christine, Britt-Louise och Lena.

17 september 1976. Sabine Piltorp, Ann Magnusson och Anette Börjesson.
17 september 1976. Sabine Piltorp, Ann Magnusson och Anette Börjesson. Bild: KAMERAREPORTAGE

SM-finalen spelades den 21 september 1974 på Gamla Ullevi i Göteborg mellan Jitex och Hammarby. Det blev en bra, jämn, sevärd och underhållande match, men väldigt målsnål. De 1 552 åskådare som sökt sig den ärorika arenan fick se Jitex vinna med 1-0 (1-0). Målet gjordes i den 29:de minuten av Jitex centerforward och tillika den före detta Gaisliraren Gill Appelgren, som lyckades överlista landslagsmålvakten Gun Hellestig i Hammarbymålet.

Stockholmslaget hade för övrigt fyra landslagsspelare med på plan, bland annat den 14-åriga (!) backen Lena Isberg. Hon kom senare i karriären, som 25-åring, att lämna Stockholm, där hon bodde på söder, för att flytta till Bohuslän. Här kom hon att under ett stort antal år spela för flera olika klubbar.

ANNONS

En rikstidning skrev efter finalmatchen att libron ”Anette Börjesson visade det bästa fotbollsspel som någon svensk flicka presterat” och Hammarbyledaren Christer Molander, som även var Sveriges förste förbundskapten tillsammans Öxabäcks Kerstin Larsson, menade att det var just Anette Börjesson som var den avgörande skillnaden mellan lagen.

Den legendariska förbundskaptenen för herrarnas fotbollslandslag, Åby Ericson, bevittnade finalen och hade uttryckt sitt gillande samt menade att det var en fascinerande match. Han var imponerad av spelarnas taktiska blick.

I skriften ”Årets fotboll” lyfter han också fram Anette Börjesson efter SM-finalen. "Sveriges överlägset bästa försvarsflicka" framhöll Åby Ericson.

När Åby uttalade de orden var Anette Börjesson inte med i landslaget, men hon debuterade året därpå och sedan blev det 70 matcher i den svenska landslagsdräkten.

Svenska mästare på Gamla Ullevi den 21 september 1974.
Svenska mästare på Gamla Ullevi den 21 september 1974. Bild: KAMERAREPORTAGE

SM-segrarna för Jitex, som alltså vann Göteborgsområdets första SM-guld på damsidan, var Sabine Piltorp, Rita Hedengren, Ingalill Sjösten, Anette Börjesson, Pia Fridén, Agneta Jonsson, Anne Lundh, Anette Nicklasson, Gill Appelgren, Ann Magnusson, Görel Sintorn, Yvonne Lindqvist samt Maud Andersson.

Det är alltså 45 år sedan i år. Och det är 30 år sedan Jitex tog Göteborgsområdets senaste guld. Det borde snart vara dags för ett nytt guld i Göteborg med omnejd.

ANNONS