Jimmie Åkessons band släpper cover på Ulf Lundells låt

Artisten Ulf Lundell har länge varit tydlig med att han inte vill förknippas med Sverigedemokraterna. Nu släpper Jimmie Åkessons band Bedårande barn ändå en cover på en av Lundells låtar: ”Försvunnet land”.

ANNONS
|

2002 övervägde Ulf Lundell att ta till rättsliga åtgärder mot Sverigedemokraterna för att de använt låten "Öppna landskap" i sin valpropaganda.

– Klart att jag blir förbannad. Inget parti ska stjäla min låt eller mitt namn, det är självklart extra illa om det är Sverigedemokraterna, sa han då till Aftonbladet.

Nationalistiska gruppen Ultima Thule spelade redan flera år innan dess in en cover på ”Öppna landskap”, vilket gjorde Lundell lika förbannad.

SD fortsätter ”stjäla” Lundells låtar

Det är ingen hemlighet att artisten ogillar SD och han har bland annat kallat partiets ledamot i försvarsutskottet Björn Söder för ”en liten diktatorstyp i folkdräkt”.

ANNONS

Inför valet 2014 hotade Lundell att förbjuda allt spelande av Öppna landskap – låten som föreslagits som Sveriges inofficiella nationalsång – i radio, tv, från scener och estrader i Sverige om Sverigedemokraterna fick över tjugo procent av rösterna.

”Då finns det inga öppna landskap här längre”, skrev han då på sin blogg Badger’s Drift.

Nu provocerar SD artisten igen, genom att släppa en cover på hans låt ”Försvunnet land”. Det är bandet Bedårande barn, där SD:s partiledare Jimmie Åkesson spelar keyboard, som ligger bakom den nya versionen av låten.

3 augusti lade sångaren i bandet, Marcus Öhrn, ut en blänkare om detta i Facebook-gruppen ”Ulf Lundell Fans!”. Ett inlägg som senare plockades bort.

”Försvunnet land” fanns med som ett bonusspår på LP-klassikern ”Den vassa eggen” när den remastrad utgåvan gavs ut 1998.

Texten målar upp en bild av den svenska glesbygden, i en svunnen tid, och kontrasterar den med rader som

Nu är förorten här och alla mänskor med den/ Och ingen av dom vet vad som/hände här för länge sen”.

Marcus Öhrn, som kampanjat för SD, var tidigare var sångare i popbandet Noice. Sedan 2015 frontar han gruppen Bedårande barn, som vid flera tillfällen uppträtt tillsammans med Ultima Thule, och som även spelat in covers av deras låtar.

ANNONS

Fotnot: GP söker Ulf Lundell för en kommentar.

Anmäl dig till vårt nyhetsbrev

GP:s kulturredaktion tipsar om veckans snackisar, händelser och guidar dig till Göteborgs kulturliv.

För att anmäla dig till nyhetsbrevet behöver du ett digitalt konto, vilket är kostnadsfritt och ger dig flera fördelar. Följ instruktionerna och anmäl dig till nyhetsbrevet här.

ANNONS