Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det.

Följer

Ingen prenumeration
  • Mitt GP
  • Korsord
  • Erbjudanden
  • Logga ut
1/5

Jean-Pierre från ”Farmen” gör upp med dokusåporna

”Paradise hotel”, ”Farmen”, ”Ung och bortskämd”. Jean-Pierre Marques, 34, har varit med i dem allihop. Nu vänder han blad - och avråder andra att söka sig till den världen.
– Jag har väl inte fattat rätt beslut alla gånger, erkänner dokusåpaveteranen med viss ånger i rösten.

När UR (Utbildningsradion) gjorde ett tv-program på temat ”gränslöshet” valde man att följa med Jean-Pierre Marques hem till Angered och Vättleskolan, där han rasat runt under sina stökiga, oroliga uppväxtår.

Programmet sändes 2011 och just då stod göteborgaren på dokusåpatoppen, den kanske äventyrligaste höjden i hela den svenska tv-branschens bergskedja.

Året innan hade Jean-Pierre ”JP” Marques varit med i både ”Paradise hotel” i TV6 och i SVT:s kritiserade dokusåpa ”Ung och bortskämd” – och gjort det kanalerna förväntat sig av honom. Och lite till.

– Vad ska man säga ... jag gillar att bjuda på mig själv, förklarar han med ett brett och smittande leende när vi träffar honom en stekhet eftermiddag inne på Trädgårdsföreningen i Göteborg.

Igenkänd men inte känd

Tio år senare har Jean-Pierre Marques gått från att vara ”känd” till att vara ”igenkänd”, en väsentligt skillnad och ett steg i rätt riktning, menar han själv. Men charmen som fick tv-producenter och tittare på fall finns kvar. Han pratar snabbt som Glenn Hysén och skrattar precis som komikern Niklas Andersson, en väldigt göteborgsk och rätt avväpnande kombination.

LÄS MER: Snart får du se influencers slåss

Parallellt med sin tidigare karriär som dokusåpa-proffs har musiken hela tiden haft en stor del i Jean-Pierre Marques liv. Han fick sitt förnamn efter pappans goda vän Jean Beauvoir, vars 80-talshit ”Feel the heat” kom samma år som Jean-Pierre föddes, och de senaste åren har han släppt en handfull låtar i lite olika konstellationer och under varierande namn – men alltid med det goda självförtroendet intakt.

I samband med att Jean-Pierre Marques i början av karriären uppträdde på Centralhotellet i Söderhamn tillsammans med ”Idol”- och ”Let's dance”-deltagaren Rabih Jaber beskrev han sig själv som ”Sveriges svar på Enrique Eglesias”.

Med facit i hand får det nog sägas vara en jämförelse som haltar lite, men efter ett pärlband av formstöpta hits som "Kul å vara full", "Fest i Magaluf", ”Let’s party”, ”Charterpsykos" och ”Det spårar ur” har Jean-Pierre Marques nu i alla fall spelat in något personligt, något han är stolt över på riktigt. Ett stilbrott.

– Jag vänder blad och ser framåt, som kungen sade.

Släpper ny singel

I veckan släpper Jean-Pierre Marques sin nya låt, ”Mår bra nu”, en kongenial titel för den här utåtriktade 34-åringen som festat hårdare och slagit i botten fler gånger än de flesta av oss hinner göra på en livstid – men som nu faktiskt tycks ha landat på fötterna.

– Så är det absolut. Jag har mått dåligt, tagit droger och druckit alldeles för mycket genom åren. Det är svårt att säga nej när folk bjuder en på allt möjligt. Men så bestämde jag mig för att sätta stopp för all skit. Det fick räcka nu. Enough is enough.

LÄS MER: "Robinson" tillbaka – på svensk mark

Vändpunkten kom för två år sedan. Då hade Jean-Pierre Marques precis varit med i ”Farmen”, gift sig med sin flickvän Izabelle och fått sonen Thiago. När han väl skruvat ner på festandet visade det sig att tv-kamerorna inte heller lockade längre. Även det kändes som ett avslutat kapitel.

Trivs med livet

Nu säger Jean-Pierre Marques att han inte bara har medverkat i sin sista dokusåpa, han avråder rent av alla från att söka sig till den världen.

– Det är en konstlad och skruvad verklighet, en förljugen fasad där många mår väldigt dåligt. Människor jagar dig och långt ifrån alla vill dig väl, säger Jean-Pierre Marques.

I dag jobbar han som kreditupplysare och bor i Kungsbacka. Han trivs med livet och med sitt arbete, men kan inte helt släppa tanken på att jobba med tv i framtiden, kanske som programledare. Även om han förstår att det blir svårt.

– Det var målet från början. Jag trodde att dokusåporna skulle öppna dörren för mer seriösa tv-program. I stället blev det tvärtom.

Jean-Pierre Marques

Fullständigt namn: Jean-Pierre Niklas Marques.

Född: Juli 1986.

Familj: Hustrun Izabelle och sonen Thiago, 2, samt sonen Rio, 7, från ett tidigare förhållande.

Uppväxt: Angered.

Bor: Kungsbacka.

Bakgrund: Spelat fotboll i Öis och Norrby, samt varit proffs i Estland och Norge. Blev upptäckt av ”Paradise hotels” castingansvarige på en uteservering i Göteborg 2010. Har medverkat i dokusåporna ”Ung och bortskämd” och ”Farmen”. Har tävlat i ”Idol” vid två tillfällen och släppt ett flertal låtar i olika konstellationer.

Tuffaste motståndaren: Johan Mjällby i AIK. ”Vilken jävla bjässe. Stenhård”.

Bästa fotbollsminnet: ”När Öis vann med 1-0 mot IFK och jag tunnlade Gustaf Svensson och rundade Christopher Solberg”.

Övrigt: Jobbar som kreditupplysare på Creditsafe.

Aktuell med: Nya singeln ”Mår bra nu”.

Vill du veta mer om hur GP arbetar med kvalitetsjournalistik? Läs våra etiska regler här.