Vi sparar data i cookies, genom att
använda våra tjänster godkänner du det.

 Bild: TV4
Bild: TV4

Jan Andersson: Jakob Hellman fortfarande en gåta – efter mer än 30 år

Vi får inga vettiga svar. Men GP:s tv-redaktör Jan Andersson välkomnar den avige Jakob Hellman till ”Så mycket bättre”.

Det här är en krönika. Ställningstaganden är skribentens egna.

Varför gömde du dig efter Eurovision i Baku? Hur var det att jobba med Billy Butt? Vem av er kastade mynten på Samantha Fox i Hunnebostrand..? Så många spörsmål hängde i luften inför årets omgång av ”Så mycket bättre”.

Men Loreen, Lisa Nilsson och Lili & Susie får ursäkta, säsongens viktigaste fråga är den som Newkid ställer till Jakob Hellman efter tre sekunder vid middagsbordet: ”Finns det något enkelt svar på den här långa pausen som du tog”? Eller på ren och rak svenska: what the fuck man..? Hur kan du släppa ett av svensk pophistorias mest hyllade debutalbum och sedan vara tyst i 30 år?

LÄS MER: Recension: Jakob Hellman - Konserthuset

Nu är det inte fullt så unikt som man kan tro med hyllade artister som fastnar och driver tesen om den ”svåra andra skivan” till sin spets. Jakob Hellmans mytomspunna debutalbum ” ... och stora havet” kom i november 1989 och bara tre månader senare släppte brittiska The La’s sitt enastående och tyvärr enda album. Drygt tio år tidigare hade The Modern Lovers kört fast på liknande sätt. Under 1990-talet kom sedan Lauryn Hills och Jeff Buckleys enda album, även om Buckleys frånvaro kan förklaras med att han faktiskt drunknade i en biflod till Mississippi ett par år senare.

Redan det faktum att han medverkar i TV4:s udda experiment ”Så mycket bättre” antyder ju att något var på gång.

Hur som helst. Efter drygt 30 år är Jakob Hellman nu på gång med en uppföljare, och sätter därmed Lauryn Hill under en enorm press. Eller inte. En dubbelsingel kom i alla fall för ett par veckor sedan och i går bekräftades att hans nya album ”Äntligen borta” släpps 8 januari. Redan det faktum att han medverkar i TV4:s udda experiment ”Så mycket bättre” antyder ju att något var på gång.

LÄS MER: Kitok släpper ny duett med Jakob Hellman

Annars skulle Jakob Hellman aldrig ha ställt upp. Om hans företrädare Benjamin Ingrosso är ett socialt smörjmedel i världsklass så är Jakob Hellman raka motsatsen. Obekväm är bara förnamnet. ”Han har en unik energi” säger Tove Styrke och, ja, så kan man ju se på det. För egen del känns det mest plågsamt att se hur kvicksilvret sjunker till arktiska nivåer när den unikt oenergiske Plura obekymrat och lite aningslöst hintar att Hellman visst måste ha gjort fler album.

Troligen syftar Plura på att Jakob Hellman nog har försökt göra nya album, som av en eller annan orsak inte har landat tillräckligt väl för att släppas. Det är också vad Hellman har antytt i olika intervjuer genom åren. Men runt matbordet på värdshuset Grå gåsen och som en reaktion på Newkids inledande fråga blir svaret en enkel huvudskakning. ”Det finns inget enkelt svar”.

Om exakt ett år, 27 november 2021, återvänder Jakob Hellman till Göteborg för en konsert på Storan. Det ska bli kul. Vi syns då.

Fine. Ingen kan tvinga Jakob Hellman att svara på varför han tystnade och försvann. Han är inte skyldig sina fans någon förklaring. Kanske handlade det om skaparångest, långvarig skrivkramp eller en orimlig ambitionsnivå. Kanske vet han inte ens själv.

LÄS MER: Jakob Hellman: Skulle ha försökt en gång till

Sant är i alla fall att den inåtvände Jakob Hellman nästan självantänder på scenen. Han liksom kliver in och tar plats i musiken. Han sjunger med häftig iver och uppträder med en avundsvärd inlevelse. Det är fascinerande att se.

Om ett år, 27 november 2021, återvänder Jakob Hellman till Göteborg för en konsert på Storan. Det ska bli kul. Vi syns då.

Missa inget från GP Kultur!

Nu kan du få alla våra kulturnyheter, reportage, debatter och recensioner som en liten notis direkt till din telefon genom att klicka på följ-knappen vid taggen Kultur. I mobilen finner du den under artikeln och på sajt överst till höger om artikeln.