Caroline Hainer: Jackie Collins sålde en halv miljard böcker

I den nya dokumentären ”Lady Boss: The Jackie Collins Story” tecknas ett porträtt av en feministisk författare. Det är väl lite att ta i, tycker Caroline Hainer, men imponeras ändå av Collins, som gav miljoner kvinnor lektioner i sexualkunskap som de inte fick någon annanstans.

ANNONS

Stephen King har sålt i 350 miljoner böcker, J.R.R. Tolkien 250 miljoner. Men de ligger ändå i lä jämfört med Jackie Collins som sålt en halv miljard böcker. Den nya dokumentären ”Lady Boss: The Jackie Collins Story” som nu går att se på Viaplay kräver att hon får lite respekt för det.

Ordet ”tantsnusk” ska ha myntats av Jan Myrdal 1983. Han råkade läsa en bok av Jackie Collins och upprördes av skildringen av rättfram kvinnlig lust. Vad exakt var det som upprörde, kan man undra?

Sexskildringarna i Collins böcker är detaljerade och stundtals råa. Hon är vida kända för just erotiken men det finns något ännu mer chockerande i dem: kvinnor som tar för sig av sex, makt och pengar utan betänkligheter.

ANNONS

Jackie Collins föddes i England 1937 och flyttade senare till Los Angeles där hennes syster Joan redan var en etablerad skådespelerska. Systrarna hängde med filmpampar, studioägare och kändisar. Jackie Collins anammade snabbt den kaliforniska livsstilen med poolpartyn, cocktails, bredaxlade kavajer och ju fler smycken desto bättre. Men som inflyttad behöll hon en distans till den glamorösa värld hon rörde sig i. När hennes första bok ”The World is full of Married Men” kom ut 1968, förstod bekantskapskretsen varför: det var dem och deras värld som hon beskrev – i förtäckta ordalag.

Budskapet förblir detsamma: sex och makt går hand i hand. Det är upp till dig att välja hur du vill leva ditt liv utifrån detta faktum.

LÄS MER:Recension: ”The prize of silence” – Viaplay

Jackie Collins kom att ge ut 32 böcker. De flesta utspelar sig i just nöjesindustrin, eller snarare i kulisserna bakom den. Hennes mest kända, ”Hollywoodfruar” (1983), beskriver sexism i filmbranschen, där producenter och regissörer kräver sex av unga flickor och styr deras utseenden. En #MeToo-uppgörelse långt innan begreppet ens fanns.

Hennes böcker innehåller också beskrivningar av manliga skådespelare som utnyttjar unga kvinnor och som en liten parentes kan nämnas att systern Joan Collins hade en kort relation med Marlon Brando när han var 30 och hon 15.

I centrum står alltid våghalsiga, supervackra och aggressivt ambitiösa kvinnor som har massor av sex. Budskapet förblir detsamma: sex och makt går hand i hand. Det är upp till dig att välja hur du vill leva ditt liv utifrån detta faktum.

ANNONS

För detta fick hon utstå kritik under hela sin livstid. Hennes böcker bannades i flera länder. De gick inte att låna på svenska bibliotek eftersom Bibliotekstjänst ansåg att de innehöll stereotypa människoskildringar och själlös pornografi. När hon 1989 bjöds in till bokmässan i Göteborg hotade sex förlag med bojkott.

Inte ens de som borde varit hennes allierade backade henne. Barbara Cartland, romance-genrens drottning, kallade ”The World is full of married men” för ”vidrig, snuskig och äcklig”. Collins svarade: ”Tack”.

Att kalla Jackie Collins för en feministisk förgrundsgestalt, som den aktuella dokumentären vill göra, är ändå att ta i.

LÄS MER:Tidningen Frida var alltid en falsk bästa vän

För faktum är att även om hennes hjältinnor lyckas få vad de vill i slutändan är vägen dit hård. Vissa scener beskriver rena förnedringen, inte sällan sexuellt våldsam sådan. Hade de skrivits av en man eller ingått i en deckare skulle de nog klassats som exploatering. I ”Chansen” (1981) ingår en lång beskrivning av hur en minderårig sexslav utnyttjas.

Till och med vännerna nedvärderade hennes framgångar. I dokumentären visas en hemmavideo från något party. Jackie Collins berättar uppriktigt om sina ambitiösa planer för dagen medan kompisen Roger Moore gör gester bakom hennes rygg som indikerar onani, suga kuk och ha stora bröst.

Är böckerna bra? Inte i fråga om litterärt djup eller språklig finess. Karaktärerna är ihåliga och klyschiga, miljöerna överdådiga. Men som sagor är de skickligt skrivna. För det är en saga att kvinnor skulle kunna bete sig som män – vara otrogna, satsa på karriären framför äktenskapet, och vara en halvdan förälder – utan att straffas hårdare för det. En dialog ur ”Lady Boss” (1990) där karaktären Deena är otrogen mot sin make Martin, som själv är notoriskt otrogen mot henne, sammanfattar det bra:

ANNONS

”– Jag gör bara vad du gör ideligen. Varför blir du så upprörd över det?

– För att du är kvinna. Och för en kvinna är det inte samma sak. Inget mer vänsterprassel.

– Vad ska jag ta mig till då? Du ligger ju aldrig med mig.”

Men att kalla Jackie Collins för en feministisk förgrundsgestalt, som den aktuella dokumentären vill göra, är ändå att ta i. Förutom i två avseenden: hon visade att kvinnor kan tjäna jättemycket pengar de med. Och hon gav miljoner kvinnor världen över lektioner i sexualkunskap som de ärligt talat inte fick någon annanstans.

LÄS MER:Vi har glömt hur erotisk spänning fungerar

Anmäl dig till vårt nyhetsbrev

GP:s kulturredaktion tipsar om veckans snackisar, händelser och guidar dig till Göteborgs kulturliv.

För att anmäla dig till nyhetsbrevet behöver du ett digitalt konto, vilket är kostnadsfritt och ger dig flera fördelar. Följ instruktionerna och anmäl dig till nyhetsbrevet här.

comments

Kommentarer

Vad tycker du?

Här nedan kan du kommentera artikeln via tjänsten Ifrågasätt. Märk väl att du behöver skapa ett konto och logga in först. Tänk på att hålla god ton och att inte byta ämne. Visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln. Inlägg som bedöms som olämpliga kommer att tas bort och GP förbehåller sig rätten att använda kommentarer i redaktionellt innehåll.

ANNONS