Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det.

Hej

Hej

Järntorgets coolhetsstatus har ifrågasatts av många. Bild: Lisa Thanner
Järntorgets coolhetsstatus har ifrågasatts av många. Bild: Lisa Thanner

Marcus Berggren: Järntorget är visst Europas coolaste plats

Efter att The Guardian utsåg Järntorget och Andra långgatan till en av Europas coolaste platser har åsikterna gått isär. Stämmer det verkligen? GP:s krönikör Marcus Berggren förklarar varför det gör det.

Det här är en krönika. Ställningstaganden är skribentens egna.

LÄS MER: The Guardian har fel – Andra långgatan är inte coolt

Det kan inte ha undgått någon med läsförmåga att långgatorna och Järntorget blev utnämnda av till en av Europas coolaste platser av engelska tidningen The Guardian. Medan Stockholm skrek av skratt och Göteborgsskribenter som Johan Wanloo (GP 20/2) genererat skruvade på sig och mumlade ”att det måste blivit nåt fel” kände jag: det stämmer. Långgatorna och Järntorget är Europas coolaste plats.

Stockholm som har byggt hela sin identitet på att ”hänga med” är naturligtvis inte coolt. Coolhet kan man inte lära ut. Det är en slags väsen, en naturkraft, som bara finns i vissa personer och platser. Det handlar om att inte bry sig om vad andra tycker.

LÄS MER: Järntorget – mellan folkhem och miljardärer

Det gör ingen i Göteborg. Framförallt inte kring Järntorget. Som näst största stad hoppas ingen på oss - vi är redan förlorade. Det är perfekt. Då kan vi ägna oss något roligt istället.

Jag tror och hoppas att man blir deporterad direkt till Torslanda utan att passera Backaplan om man som boende kring Järntorget klagar på festen

Vi är helt enkelt inte med i den bajsnödiga kapplöpningen om att vara en ”världsstad”. Så fort vi är det så förlorar vi stort för vi har varken koll eller kapital.

Långgatorna signalerar inte direkt ”koll”. Det är Netto, strippklubbar och halv till helrötna ölställen om vartannat. Alla bär jeansjacka. Hälften ”för att Håkan har det” och hälften för att det har alkisar alltid haft (i samma nyans som jeansen).

LÄS MER: Jag vill inte vara husgöteborgare

Jag fattar, Johan Wanloo, att Långgatorna var coolare för tjugo år sedan. Och att de som var där då fick höra att det var coolare för tjugo år sedan och sedan fortsätter det så tillbaka till järnåldern då de inte längre håller med utan faktiskt längtar lite efter elektricitet och att slippa bli jagad av mammut till jobbet.

Men så har hela mitt liv känts: att när man väl kommer till festen säger någon och säger att festen är slut. Kan det helt enkelt vara så att det är den gubben som är slut och inte festen?

Medelsvensson tycker att det är för sunkigt och rockgubbarna tycker att det är för gentrifierat men där någonstans tror jag att den gyllene medelvägen faktiskt går. Hela vägen längs Andra långgatan. I Stockholm talar man om “konsertdöden” då människor med mer pengar än smak köper svindyra lägenheter i stan och klagar på nattlivets oljud.

LÄS MER: Järntorget utsett till ett av Europas coolaste områden

Ställe efter ställe nedlagt för att fastighetsägarna blir livrädda av tanken på att deras barnbarnsbarn inte också ska kunna torka sig med tusenlappar. Vid Järntorget däremot, där stökas det på till 03 varje helg. Jag tror och hoppas att man blir deporterad direkt till Torslanda utan att passera Backaplan om man som boende kring Järntorget klagar på festen

Och även om nu Andra lång inte är framtiden – framtiden är ju ändå inte så mycket att stå efter längre. Med det politiska läget i Europa som allt mer liknar en 30-talsrulle (tyvärr en politisk dokumentär) och en dessutom förestående miljöapokalyps, den kinesiska fladdermusinfluensan som går, kanske det inte är så dåligt att dra tillbaka klockan några år. Och stanna där.