Ivar Arpi lämnar Svenska Dagbladet

Svenska Dagbladets mångårige ledarskribent Ivar Arpi lämnar nu tidningen.
– Det har inget att göra med att jag är missnöjd med arbetsplatsen jag går från. Jag behöver bara en ny utmaning, säger han.

ANNONS
|

Ivar Arpi började skriva ledartexter för Svenska Dagbladet som vikarie 2013, två år senare fick han sitt livs första tillsvidareanställning. Sedan dess har han blivit en av landets mest uppmärksammade opinionsbildare. Nu väljer han att lämna tidningen, vilket han meddelade sina följare i sociala medier under fredagen.

”Förutom privilegiet att någon betalar en för att skriva, har kollegorna varit den största behållningen. Man kan bli nästan som en familj på en ledarredaktion. Jag har sett fram emot att gå till jobbet. Om inte annat för att vi har skrattat ikapp så gott som varje morgonmöte. När jag ser tillbaka på de här sju åren är det framför allt den värmen jag minns”, skriver han.

ANNONS

Ivar Arpi vill ännu inte berätta vad han ska göra härnäst. Vilken utmaning det är han ser fram emot. Han berättar att han har fått flera erbjudanden.

– Vi får se vart jag landar. Det blir tydligt tids nog, säger han.

En spekulation är att han ska börja skriva för Bulletin. En nystartad konservativ tidning med magasinet Neos tidigare chefredaktör Paulina Neuding i spetsen, som verkar ha lockat till sig flera profilerade högerskribenter. GP:s tidigare politiska redaktör Alice Teodorescu Måwe, journalisten Thomas Gür och nationalekonomen och debattören Tino Sanandaji är några av dem som kopplas samman med det ännu rätt okända projektet.

LÄS MER:Recension: "Genusdoktrinen" av Ivar Arpi och Anna-Karin Wyndhamn

När GP frågar Ivar Arpi om det är ett alternativ väljer han att skoja.

– Vem är Bulletin, frågar han skämtsamt.

Ivar Arpi lämnar SvD:s tomma kontor

Det är annars en något känslofylld ledarskribent som nu lämnar. I dag är han inne på kontoret för första gången sedan mars. Han förklarar att det känns märkligt att lämna när det är helt tomt.

– Man blir som en familj på en ledarredaktion. Man peppar varandra inför debatter, debriefar efteråt. Händer något jobbigt i livet är man där för varandra. Jag vet inte hur det ser ut på andra redaktioner men här är det väldigt djupa samtal varje morgonmöte. För texterna kan gå ganska djupt och så är man ganska få.

ANNONS

LÄS MER:Makthavarna tiger ihjäl kritiken i ”Genusdoktrinen”

Varför väljer du att lämna just nu?

– Några skäl egentligen. Man utvecklas med olika jobb. Oavsett hur bra man har det vill man fortsätta att utvecklas. Jag hoppas kunna göra det som skribent där jag landar nu.

– Det har inget att göra med att jag är missnöjd med arbetsplatsen jag går från. Jag behöver bara en ny utmaning.

Hoppas på ett nytt typ av samtal

Ivar Arpi säger att han kommer att ta med sig en nyvunnen uppskattning av format från SvD. Inte minst poddformatet. Han tycker att de längre debatter och samtal de har haft där har blivit betydligt bättre än de vanligtvis blir i text eller i program i public service.

LÄS MER:Åsa Linderborg öppnar upp om kontroverserna

– Ta Anders Lindberg, min gamla nemesis kan man kanske säga. Jag tycker om honom som person men vi håller sällan med varandra. Om vi möts i Aktuellt eller Studio ett är det extremt hårt och konfliktorienterat. Här blir det i stället att man resonerar, lyssnar. Det är inte så att man kompromissar med sina värderingar, men det är ett helt annat sätt att prata på.

– I public service är man typecastad som stridspitt. Den rollen har jag spelat och kan spela – men det är jag är inte så intresserad av längre, säger Ivar Arpi.

ANNONS

Ivar Arpi

Född: 1982 i Göteborg

Lämnar nu som skribent på Svenska Dagbladet, där han arbetat sedan 2013, för ett okänt nytt jobb.

Ivar Arpi har utöver att skriva ledare i SvD skrivit två böcker – ”Så blev vi alla rasister” som han skrev tillsammans med Adam Cwejman och ”Genusdoktrinen” där han samarbetade med Anna-Karin Wyndhamn.

Missa inget från GP Kultur!

Nu kan du få alla våra kulturnyheter, reportage, debatter och recensioner som en liten notis direkt till din telefon genom att klicka på följ-knappen vid taggen Kultur. I mobilen finner du den under artikeln och på sajt överst till höger om artikeln.

comments

Kommentarer

Vad tycker du?

Här nedan kan du kommentera artikeln via tjänsten Ifrågasätt. Märk väl att du behöver skapa ett konto och logga in först. Tänk på att hålla god ton och att inte byta ämne. Visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln. Inlägg som bedöms som olämpliga kommer att tas bort och GP förbehåller sig rätten att använda kommentarer i redaktionellt innehåll.

ANNONS