En talesperson från Irans utrikesdepartement har nu uttalat sig om fredagens knivattack mot Salman Rushdie. Han frånsäger sig all skuld och anser att Rushdie istället har sig själv att skylla för attacken. Bilden är en arkivbild på från 2018 då Rushdie föreläste på en bokfestival i Mississippi om sitt skrivande.
En talesperson från Irans utrikesdepartement har nu uttalat sig om fredagens knivattack mot Salman Rushdie. Han frånsäger sig all skuld och anser att Rushdie istället har sig själv att skylla för attacken. Bilden är en arkivbild på från 2018 då Rushdie föreläste på en bokfestival i Mississippi om sitt skrivande. Bild: Rogelio V. Solis

Iranska utrikesministeriet om Rushdie: ”Han har sig själv att skylla”

Salman Rushdie har sig själv att skylla för fredagens knivattack. Det menar Nasser Kanaani, talesperson för Irans utrikesdepartement, som under måndagen uttalade sig inför en grupp journalister.

ANNONS
|

Irans regering förnekar inblandning i knivattacken mot författaren Salman Rushdie. Under måndagen uttalade sig Nasser Kanaani, talesperson för landets utrikesdepartmenent, inför en grupp journalister rapporterar bland annat Sky News.

– Salman Rushdie och hans supportrar har sig själva att skylla för det som hände, sa Kanaani. Hans argumentet är att författaren genom att ”förolämpa islamska heligheter klivit över gränsen för 1,5 miljarder muslimer”.

– Yttrandefriheten rättfärdigar inte Salman Rushdies skriftliga förolämpningar av religion och kränkning av dess helighet.

Iran tillbakavisar vidare att man på något sätt skulle ha något med mordförsöket att göra.

Svåra skador efter knivattacken

Det var på fredagen som författaren Salman Rushdie attackerades av en knivbeväpnad man, under ett framträdande i Chautauqua söder om Buffalo i delstaten New York. På kort tid hann 12 knivhugg utdelas.

ANNONS

Författaren fick, enligt uppgifter från sin förläggare, skador i levern, på en arm och i ett öga.

Den 75-årige författaren opererades och vårdades i respirator innan han, ett dygn efter attacken, åter var talbar och kunde påbörja sitt tillfrisknande.

En dödsdom utfärdades 1989

Den indisk-brittiske författaren slog stort internationellt 1981 med romanen ”Midnattsbarnen” som bland annat belönades med Bookerpriset. Sju år senare väckte hans fjärde roman ”Satansverserna” kraftiga reaktioner i den muslimska världen då den ansågs ge en felaktig bild av profeten Muhammed. En religiös dödsdom, fatwa, utfärdades av Irans dåvarande högste ledare, ayatollah Ruhollah Khomeini.

En belöning utlovades till den som mördade Rushdie, och dödshotet tvingade författaren att hålla sig gömd i många år.

Den 24 september 1998 tillkännagav Iran att man inte längre avsåg att skada Rushdie, vilket skapade förutsättningar för att återupprätta diplomatiska förbindelser mellan Iran och Storbritannien.

Sedan år 2000 är Salman Rushdie bosatt i USA där han innehaft en professur vid Emory university i Atlanta i Georgia.

Strax efter attacken greps 24-årige Hadi Matar. Under lördagens häktningsförhandling meddelade hans försvarsadvokat Nathaniel Barone att 24-åringen nekar till brott. Distriktsåklagaren Jason Schmidt hävdar däremot att dådet var planerat i förväg och har nu väckt åtal för mordförsök.

ANNONS

LÄS MER:Mordförsöket på Rushdie – en mardröm

LÄS MER:Rushdieattacken: "Chockvåg genom litteraturvärlden"

LÄS MER:Åklagaren: Dådet mot Rushdie var planerat

LÄS MER:Iranska medier hyllar dådet mot Rushdie

LÄS MER:Rushdie toppar boklistor efter attacken

Anmäl dig till vårt nyhetsbrev

GP:s kulturredaktion tipsar om veckans snackisar, händelser och guidar dig till Göteborgs kulturliv.

För att anmäla dig till nyhetsbrevet behöver du ett digitalt konto, vilket är kostnadsfritt och ger dig flera fördelar. Följ instruktionerna och anmäl dig till nyhetsbrevet här.

ANNONS