Inget självändamål att riva universitetsbiblioteket

Magnus Huss från Akademiska hus bemöter kritiken om historielöshet efter beskedet om planerna på att riva det gamla universitetsbiblioteket.

Det här är en debattartikel. Syftet med texten är att påverka och åsikterna är skribentens egna.

ANNONS
|

Göteborgs universitet behöver nya lokaler för att fortsatt utveckla en modern biblioteksverksamhet med forskning och utbildning i centrum och skapa en kreativ mötesplats för akademi och samhälle. Den nya byggnaden ska göra det möjligt att samla nuvarande Humanistiska biblioteket, Konstbiblioteket och Biblioteket för musik och dramatik under samma tak. Lokalerna ska också möta universitetets efterfrågan på nya rum för samverkan, fler studieplatser, bättre forskningsmiljöer och ett innovativt och yteffektivt sätt att ta hand om och tillgängliggöra lärosätets unika samlingar.

LÄS MER:Så blev Göteborg en metropol

För Akademiska Hus är en rivning aldrig ett självändamål eller förstahandsval. Vid de sällsynta tillfällen vi ändå fattar beslut om en rivning föregås det av noggranna hållbarhetsmässiga, byggnadstekniska och ekonomiska utredningar. Vi genomför även djupgående analyser för att se om det är möjligt att lösa ett lärosätes förändrade lokalbehov inom befintligt bestånd eller om det finns andra alternativ som inte innebär rivning.

ANNONS

Akademiska Hus gör bedömningen att en rivning av den äldre delen av biblioteksbyggnaden är nödvändig för att möjliggöra ett nytt universitetsbibliotek och möta de krav och behov som Göteborgs universitet har. Samtidigt är det viktigt att tillägga att det nya universitetsbiblioteket befinner sig i ett tidigt skede och ännu är inga formella beslut fattade om en rivning. När och om ett sådant beslut fattas kommer den del som behöver rivas att inventeras med målsättningen att kunna ta tillvara och återbruka delar av de befintliga materialen.

LÄS MER:Att älska ett Göteborg som aldrig har varit

Med ett nytt universitetsbibliotek bidrar vi till att Göteborgs universitet fortsätter att vara ett starkt cityuniversitet och att universitetsområdet Näckrosen blir ett öppet och levande centrum för humaniora, konst och kultur där studenter, forskare, näringsliv och stadens invånare kan mötas.

Magnus Huss, marknadsområdesdirektör Akademiska Hus

ANNONS