Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det.

Följer
Robin Tigerryd och Christian Hillén på Truckstop Alaska. Bild: Thomas Johansson

Inga förenklade regler för kulturföreningar

Social resursnämnd beslutade under onsdagen att avslå Göteborgsförslaget om förenklat alkoholtillstånd för kulturföreningar. Därtill sade Alliansen tillsammans med MP och D nej till S yrkande att tillsätta en utredning för bättre villkor för kulturlivet.

Under onsdagens röstade politikerna i social resursnämnd ner det Göteborgsförslag som kom fram i samband med tillslaget mot Truckstop Alaska, där man föreslog att kommunen ska utreda möjligheten till ett förenklat alkoholtillstånd för kulturföreningar.

– Det var en enig nämnd som avslog Göteborgsförslaget, säger Nina Miskovsky (M), ordförande i nämnden.

Ärendet kom också att handla om ett yrkande från Socialdemokraterna och Vänsterpartiet som föreslog att social resursförvaltningen skapar en grupp bestående av andra förvaltningar, aktörer ur kulturlivet, räddningstjänst och polis.

LÄS MER: Förslaget som ska rädda Truckstop Alaska

I stället för att fokusera på förenklade alkoholregler skulle gruppen ta fram konkreta förslag på hur staden kan skapa bättre villkor för kulturlivet. Yrkandet röstades ned av Alliansen som fick stöd av Miljöpartiet och Demokraterna.

– Ur vår synvinkel är vi ju öppna för en mer liberal alkoholpolitik. Som lagarna ser ut i dag är det inte möjligt att bifalla det här förslaget i dagsläget. Vi är positiva till en förändring av lagstiftningen men det måste ju ske på riksplan och det är S som styr på riksnivå så då får de påverka sina riksdagsmöten, säger Nina Miskovsky (M).

Nina Miskovsky (M), ordförande i social resursnämnd.. Bild: Robin Aron

Besvikelse från S kring beslut om avslag

Frågan om förenklat alkoholtillstånd för kulturföreningar låg på politikernas bord redan förra månaden. Då hade förvaltningens handläggare Peter Berg föreslagit avslag.

– Vi ser inte att det finns något utrymme med den lagstiftning som vi har i dag att förenkla för kulturföreningar, sade han då.

Socialdemokraterna tvekade in i det sista och när det väl var dags för beslut bordlades frågan.

– Sedan dess har vi i S-gruppen träffat Truckstop och haft ett väldigt bra samtal. Sen träffade jag också Johan Larsson, alltså Red Top, på Pustervik. De tillhör inte riktigt samma kategori, men vi hade också ett väldigt bra resonemang, säger Marina Johansson.

LÄS MER: Socialdemokraterna tvekar om förenklat alkoholtillstånd

Efter samtalen bestämde sig Socialdemokraterna för att de ändå vill gå vidare med en utredning. Ihop med Vänsterpartiet lade de fram det yrkande som under onsdagen avslogs i nämnden. Partiet har tidigare varit tydliga med att de inte vill rucka på lagstiftningen. Marina Johansson (S) är nu besviken över beslutet.

– Jag tycker att det är väldigt tråkigt att vårt förslag inte gick igenom. Nu blir det ingen dialog och arbetsgrupp mellan staden, andra myndigheter och det ideella kulturlivet som kunde ha lett till bra förslag som hade underlättat för kulturföreningar, och samtidigt levt upp till gällande lagstiftning, säger hon.

Marina Johansson (S), ledamot i social resursnämnd.. Bild: Jenny Ingemarsson

Vill du veta mer om hur GP arbetar med kvalitetsjournalistik? Läs våra etiska regler här.