Idéhistoriker från Uppsala universitet ska skriva Sverigedemokraternas vitbok

Nu är det klart vem som kommer att sammanställa Sverigedemokraternas vitbok. Uppdraget har givits till Tony Gustafsson, universitetslektor i idé- och lärdomshistoria vid Uppsala universitetet, något som tidningen Kvartal var först med att rapportera om.

ANNONS
|

I höstas meddelade Sverigedemokraterna att ett arbete påbörjats med en vitbok över partiets historia. Nu är det klart att det blir Tony Gustafsson, vikarierande universitetslektor i idé- och lärdomshistoria vid Uppsala universitetet som kommer att arbeta med projektet, enligt tidningen Kvartal.

Det var alltså förra året som Jimmie Åkesson, partiledare för Sverigedemokraterna, i SVT:s program ”30 minuter” tillkännagav att man ämnar göra en vitbok. Redan i höstas hade en forskare knutits till projektet, men man ville då inte gå ut med ett namn, enligt riksdagsledamoten Martin Kinnunen (SD). Kinnunen sa i Sveriges Radio Ekot att partiet sökt en person externt som ”inte är aktiv eller engagerad i SD” och som ”inte varit politiskt engagerad”. Valet föll på Tony Gustafsson.

ANNONS

LÄS MER:Jörgen Fogelklou leder SD:s kulturoffensiv

LÄS MER:Kritiserade restriktionerna – Pernilla Wahlgren uppringd av kulturministern

Tony Gustafsson är idéhistoriker och skrev under 2020 en rapport om konservativ kriminalpolitik för Tankesmedjan Oikos.

Tankesmedjan grundades samma år av Mattias Karlsson, tidigare gruppledare för SD i riksdagen. Oikos är enligt egen utsago ”Sveriges första konservativa tankesmedja” och ”en partipolitiskt obunden tankesmedja med uppdrag att främja svensk konservatism”. I arbetet med rapporten kom Tony Gustafsson i kontakt med Mattias Karlsson (SD) som sedan ska ha frågat om han var intresserad av att arbeta med vitboken, skriver Kvartal.

Tanken är enligt Martin Kinnunen att vitboken bland annat ska gå igenom den ”ideologiska och organisatoriska utvecklingen av partiet samt SD:s kontakter med organisationer i andra länder, partiets bildande, hur partiet bedriver utåtriktat arbete”.

Tony Gustafsson har tidigare forskat inom historia rörande medicin och psykiatri och disputerade 2007 med avhandlingen ”Läkaren, döden och brottet: Studier i den svenska rättsmedicinens etablering”.

Även andra partier har sammanställt vitböcker tidigare, exempelvis Vänsterpartiets ”Lik i garderoben? en rapport om SKP/VPK:s internationella förbindelser” som utkom 1992, skriven av historikern Lars-Arne Norborg, Ulf Nymark och idéhistorikern Sven-Eric Liedman.

Sverigedemokraternas vitbok ska vara färdig 2023.

LÄS MER:Kulturministern vill inte utreda gangsterrap

LÄS MER:Litteraturpolitiskt toppmöte hålls i Göteborg våren 2022

Anmäl dig till vårt nyhetsbrev!

GP:s kulturredaktion tipsar om veckans snackisar, händelser och guidar dig till Göteborgs kulturliv.

För att anmäla dig till nyhetsbrevet behöver du ett digitalt konto, vilket är kostnadsfritt och ger dig flera fördelar. Följ instruktionerna och anmäl dig till nyhetsbrevet här.

ANNONS