Christoph Eschenbach och Barbara Hannigan är Göteborgs symfonikers två nya förste gästdirigenter. Santtu-Matias Rouvali är orkesterns chefdirigent.
Christoph Eschenbach och Barbara Hannigan är Göteborgs symfonikers två nya förste gästdirigenter. Santtu-Matias Rouvali är orkesterns chefdirigent. Bild: Pressbilder

I höst kommer Hannigan och Eschenbach till symfonikerna

Göteborgs symfonikers två nya förste gästdirigenter är på gång hit – och en norsk stjärnpianist blir ny Artist in residence. Santtu-Matias Rouvali går in på sin tredje säsong som chefdirigent.

ANNONS

På fredagen släpper Göteborgs symfoniker sitt säsongsprogram för 2019-2020 – fyllt av både gästande världsmusiker och nya talanger.

Ny Artist in residence blir den norske konsertpianisten Leif Ove Andsnes, som redan 1989 gjorde sin första konsert tillsammans med Göteborgs symfoniker. Han kommer bland annat att spela Griegs pianokonsert under säsongsöppningen den 4-6 september.

Ny Artist in residence blir den norske konsertpianisten Leif Ove Andsnes.
Ny Artist in residence blir den norske konsertpianisten Leif Ove Andsnes. Bild: Pressbild

Till hösten är det också dags för orkesterns nya förste gästdirigenter Barbara Hannigan och Christoph Eschenbach att inleda sitt arbete på plats.

LÄS MER:Lovar ett samarbete "outside the box"

Den firade sångerska och dirigenten Barbara Hannigan arbetade i Göteborg redan i december 2018 med Rucklarens väg. I en tidigare intervju med GP kommenterade hon sitt kommande uppdrag såhär:

ANNONS

– Det blir mitt första uppdrag som förste gästdirigent så det är riktigt spännande för mig. När jag var hos Göteborgs symfoniker tidigare hittade vi en väldigt speciell kemi, det är en varm orkester, en glad orkester. Jag blir faktiskt rörd när jag pratar om det.

På Hannigans program nästa säsong står bland annat konserter den 3-4 oktober med musik av Debussy, Haydn, Schönberg – och Gershwins musikal "Girl Crazy", där hon själv är sångsolist.

LÄS MER:Lekfull opera med Barbara Hannigan

Christoph Eschenbach kommer bland annat att dirigera Brahms "Ein deutsches Requiem" den 18-19 oktober, kvällar då också hyllade, unga sopranen Sofie Asplund, rutinerade barytonen Peter Mattei och Göteborgs symfoniska kör också står på scenen.

– Jag tycker så mycket om orkesterns artisteri, dess musikalitet, den är underbar och den fascinerar mig, har Eschenbach tidigare sagt till GP.

LÄS MER:Monumentalt utan att vara tungt

Fler spännande musikaliska möten blir det bland annat när amerikanska Emersonkvartetten gästar Göteborg den 17 november för att spela stråkkvartetter av Mendelssohn, Sjostakovitj och Dvorák. Den 5-7 februari kommer 19-åriga svenska stjärnskottet Johan Dalene för att framföra Mendelssohns violinkonsert under ledning av dirigenten Leopold Hager, 84 år.

Dessutom fortsätter man det inslagna spåret att försöka locka en bredare publik och göra konserter mer tillgängliga, bland annat med yogakvällar och så kallade relaxed performances.

ANNONS
comments

Kommentarer

Vad tycker du?

Här nedan kan du kommentera artikeln via tjänsten Ifrågasätt. Märk väl att du behöver skapa ett konto och logga in först. Tänk på att hålla god ton och att inte byta ämne. Visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln. Inlägg som bedöms som olämpliga kommer att tas bort och GP förbehåller sig rätten att använda kommentarer i redaktionellt innehåll.

ANNONS