Hyllas och hånas för Instagram-kontot Tänkvärt

Danny Lam synliggör vardagsrasism på plattformen TNKVRT. Han har hånats av Alexander Bard, kallats för lättkränkt och känslig av sina motståndare. Nu prisas han på Bokmässan.

ANNONS
|

Danny Lam är göteborgaren bakom plattformen TNKVRT - som "på ett engagerande och pedagogiskt sätt synliggör förtryck, machokultur och vardagsrasism" enligt juryn bakom Teskedsordens stipendium. Kontot har över 55 000 följare där majoriteten är mellan 13 och 24 år.

Danny Lams föräldrar kommer från Vietnam. För några år sedan, när han vikarierade som lärare, fick han smaka på det han kallar för vardagsrasism. Hans asiatiska utseende fick eleverna att fråga "varför äter du hundar?", ta med sig ätpinnar och spela kinesisk musik.

– Det är jobbigt att hela tiden reduceras till en stereotyp. Jag försökte tänka att de var barn, även om de gick i sjuan och åttan. Jag tänkte också att "det är bara jag som är känslig". Men ska vi bara acceptera att folk säger så, då? Vi måste ju utbilda folk. Det motiverade mig att starta kontot, säger Danny Lam.

ANNONS

"Vad vi än gör blir det fel"

Instagram-inläggen publicerar Danny Lam till och på väg hem från skolan, eller strax innan läggdags. Han minns ett av sina första inlägg: det efter att Åhléns publicerade en luciakampanj när ett svart barn bar kronan. Hatet mot kampanjen fyllde forum och kommentarsfält. Folk sa "det ska vara en blond flicka!".

– Folk säger att vi ska anpassa oss efter svenska traditioner och när vi väl gör det, så får vi ändå skit. Det finns en dubbelmoral som gör att vi inte känner oss hemma någonstans. Vad vi än gör blir det fel.

Danny Lam möts av mycket kärlek från sina följare. Det känns mäktigt när 13-åringar skriver att han fått dem att tänka på ett annat sätt, berättar han, men nämner också det hat han möts av. Motståndare kallar honom för lättkränkt och känslig.

– De ifrågasätter och förminskar mina upplevelser. När jag sedan blockerade dem sa de "det här är censur, är du emot yttrandefrihet?". Visst, det finns yttrandefrihet med det finns också andra grundlagar, så som hets mot folkgrupp. Jag förklarade: vill ni kritisera mina upplevelser, kan ni skapa en egen plattform och skriva från ert perspektiv. TNKVRT ska vara en trygg plats, säger Danny Lam.

Attackerad av Alexander Bard

När Alexander Bard återigen var aktuell som deltagare i Talang-juryn fick det Danny Lam att reagera. Han startade en namninsamling i syfte att ge TV4 en tankeställare. Över 15 000 personer skrev under.

ANNONS

– Är det inte konstigt att TV4 bjuder in en person som hela tiden diskriminerar folk via Twitter? Han kallar Zara Larsson för bitch, andra profiler för hora, säger n-ordet, har förminskat #metoo-rörelsen. Finns det inga bättre förebilder att bjuda in?

TV4 kommenterade att de inte står för hans åsikter, men att det har med Bards privatliv att göra, och att de anlitade honom för hans färdigheter som jurymedlem. När Alexander Bard sedan svarade Danny Lam på Twitter, kallades han för en "speciell snöflinga" och "moronic idiot". Bards tiotusentals följare gick igång, och Danny Lam blev centrum för en hatstorm.

– Jag hade lagt fram fakta, visade på vad Bard hade sagt och länkade, men han gick på mig som individ. Det var obekvämt. Folk lade upp bilder på mig, min adress och skrev vad jag gjorde på fritiden. Jag polisanmälde allt men hade inte energi till att ta det vidare, eftersom jag hade så mycket i skolan då.

Har du funderat på att sluta på grund av motståndet?

– Många gånger men då har de vunnit. Jag har funderat på att återgå till skolan, men jag vill samtidigt utnyttja mitt följarantal till att göra någonting gott, säger Danny Lam.

ANNONS

FAKTA: Danny Lam

Gör: Pluggar interaktionsdesign på Chalmers. Driver Instagram-kontot TNKVRT.

Bor: Gamlestan i Göteborg. Uppvuxen i Helsingborg.

Ålder: 25.

Förebild: "Timbuktu är en av dem. Hans sommarprat gick rakt in i hjärtat. Jag ser också upp till Zara Larsson.

Aktuell: Får stipendiet Teskedsordens stipendium på 50 000 kronor i samband med årets bokmässa. Tidigare vinnare är artisten Jason "Timbuktu" Diakité och journalisten Niklas Orrenius.

comments

Kommentarer

Vad tycker du?

Här nedan kan du kommentera artikeln via tjänsten Ifrågasätt. Märk väl att du behöver skapa ett konto och logga in först. Tänk på att hålla god ton och att inte byta ämne. Visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln. Inlägg som bedöms som olämpliga kommer att tas bort och GP förbehåller sig rätten att använda kommentarer i redaktionellt innehåll.

ANNONS