Hylla eller hata julen – så här ta du dig an helgen

Vissa kan inte få nog av julen. Andra hatar helgen och vill undvika den helt och hållet. Vad du än väljer – vi ger dig tipsen.

ANNONS
|
Här maxar du julen

Haga Julmarknad, Haga Nygata, 21-22 december

grade crossed
Liseberg är för julens amatörer, den som verkligen vill trängas med likasinnade beger sig till Haga Nygata sista helgen före jul! Här går inte att ta sig fram utan att kliva i kletiga russin och gammal utspilld glögg, och det vankas naturkorv och granris, keramik och kransar och fårskinn till förbannelse. Till slut kommer julafton som en befrielse. Perfekt.
Foto: Pressbild
Här maxar du julen

En julsaga, Göteborgsoperan, 22 december kl 15-17.30

grade crossed
Charles Dickens klassiska tårdrypare om den eländige misantropen Ebenezer Scrooge som tvingar sin sekreterare att jobba extra under julen och hellre spenderar helgen för sig själv än umgås med sina släktingar, I Göteborgsoperans version blandas "Dickenskt 1800-tal med färgsprakande festkarneval" och ett viktorianskt London i juletid låter givetvis alldeles ... underbart!
Foto: Tilo Stengel
Här maxar du julen

En anständig jul, Pustervik, julafton kl 12-20.

grade crossed
Truckstop Alaska och Pustervik med vänner tar Karl-Bertil Jonssons besked om fred och frid på största allvar och bjuder på traditionellt julfirande i en kravlös och religiöst obunden anda. Här vankas julmat, alkoholfri dryck och varm gemenskap – och alla människor är välkomna! De som behöver kan också få med sig lite kläder och hygienartiklar därifrån.
Foto: Pressbild
Här undviker du julen

Västlänken, överallt, hela tiden

grade crossed
Träväggarna vid Korsvägen, kaoset vid Hagakyrkans hållplats, det öppna jätteschaktet vid Kruthusgatan ... för den som verkligen vill undvika all slags frid och mys finns det gott om platser att ställa sig och stirra uppgivet i jul. Det blir säkert bra när allt är klart, får man ju ändå hoppas, men just nu känns det som att Göteborgs stad verkligen har gett sig fan på att tomten ska köra fel med sin släde.
Foto: Petter Trens
Här undviker du julen

Jul med Franska trion, Pustervik, lördag 21 december

grade crossed
Jag älskar Franska trion, vill gärna ha sagt det, och det finns såklart mängder med goda anledningar till att bevista deras egensinniga och ofta lite säregna spelningar. Julmys är dock inte en av dem. Har sett deras "traditionella julkonsert" vid ett par tillfällen nu och det finns varken något traditionellt eller särskilt juligt över den. Tvärt om är den förenad med samma ångestfyllda befrielse som alla deras spelningar – och Franska trion gör endast en pliktskyldig salut till julen. Gött!
Foto: Fredrik Nystedt
Här undviker du julen

Cirkus planeten, Stadsbiblioteket, 23 december kl 08-20

grade crossed
En interaktiv utställning om djur, natur och miljö för alla åldrar. Hur låter det? Om du föredrar klimatångest före julklappsstress ska du inte missa den här vandringsutställningen på Stadsbiblioteket. Tre cirkusvagnar med spännande insekter och miljöinformation är stommen i utställningen, men här finns så mycket evidensbaserad miljökritik i pedagogiskt utformade montrar att julen känns oändligt långt bort.
Foto: Pressbild
ANNONS