Vi sparar data i cookies, genom att
använda våra tjänster godkänner du det.

America Vera-Zavala: Hur mycket islamofobi tål Sverige?

America Vera-Zavala: Slarvigt och fördummande av DN:s Maria Schottenius.

Det här är en krönika. Ställningstaganden är skribentens egna.

En av de texter från året som gått och som kommer stanna kvar i mitt minne publicerades för några dagar sen. På Sveriges största kultursida (DN 26/12) skrev Maria Schottenius en förvirrad krönika som handlar om muslimer.

Texten är ett hopkok av lite olika händelser och referenser. Hon börjar i våldtäktsanklagelserna mot den kända muslimen Tariq Ramadan i Frankrike, insinuerar att alla i hans följe tycker det är en struntsak och avslutar sedan med att det i Frankrike håller på att lanseras en ny farlig feminism av muslimerna som i grunden hotar landets reella feministiska värderingar och egentligen hela den sekulära västerländska demokratin.

Att försöka bunta ihop Tariq Ramadan, Muslimska Brödraskapet, muslimska feminister, de ”dekoloniala” tankegångarna och rörelsen Le Parti des indigènes de la république är inte bara väldigt slarvigt och fördummande. Det är också en klassisk islamofobisk strategi där muslimer buntas ihop och utgör en konspiration.

Och visst kan Schottenius föra vidare anklagelsen om antisemitism mot en av rörelsens frontpersoner – Houria Bouteldja – men att någon som kallar sig för journalist då inte nämner det öppna brev som en grupp judiska intellektuella publicerade för ett tag sedan är anmärkningsvärt. I detta brev skriver de bland annat att franska intellektuella varken förstår rasism eller antisemitism och i brevet försvarar de också Bouteldja.

Det finns några filmer jag ser om varje år. En av dem är Potencorvos Slaget om Alger som jag tittar på varje nyår. Men efter att ha läst Schottenius försvar av den västerländska demokratin tänker jag vänta lite. Jag vill kunna njuta av filmen och inte bara tänka på att det är verkligheten som skildras. Frankrikes fina värderingar innebar i Algeriet besinningslös tortyr, ständiga terrordåd, och en total förnekelse av grundlägga mänskliga rättigheter för den inhemska muslimska befolkningen. Bara en mycket ohederlig intellektuell missar att nämna detta när rörelser som Decoloniale eller les indigenes ska beskrivas.

LÄS MER: Böneutrop är inte segregerande

Men vem kommer protestera? Schottenius krönika följer ett välkänt mönster och slår fast saker som vi tror att vi redan vet. Och muslimer säljer. Muslimer skapar rubriker.

I Dagens samhälle ser jag att den näst mest lästa artikeln på hela året handlar om att Stadium börjar sälja burkini. Hur kan vi vara så besatta?

Samma vecka som Maria Schottenius irrar bort sig skriver också den moderate riksdagsledamoten Hanif Bali: ”hur många oskulder knullar din pappa” till en svensk muslim på Twitter. Sen konstaterar han att islam och demokrati inte går ihop men Moderaterna reagerar inte.

Hur mycket islamofobi tål Sverige? Det blir tyvärr 2019 års första fråga för mig.