Lana Del Rey på Way Out West.
Lana Del Rey på Way Out West. Bild: Thomas Johansson/TT

Hon gjorde 2010-talets bästa utländska album

Det är ingen vetenskap, men nu är det gjort – GP Kultur presenterar 2010-talets bästa utländska album!

ANNONS
|
2010-talets bästa utländska album

30: Joe Henry – Thrum (2017)

grade crossed
"Musik ska vara som en fjäril i en håv eller som ett ilsket lejon under ett nät. Inte som en hjälplös fluga fångad i bärnsten. Det måste skava lite." Så har Joe Henry förklarat saken i en GP-intervju. Och oj, så skönt det skaver på denna den starkaste av producentens egna plattor. Henry är en mästare på att skapa midnattsblå ballader med svepande stråkar, jazzigt träblås och personliga texter.

Bild: Pressbild/Ear Music
2010-talets bästa utländska album

29: Bruce Springsteen – Western stars (2019)

grade crossed
Bruce Springsteens bästa album på trettio år utgör den tredje delen i trilogin som inleddes med den hyllade självbiografin "Born to run" och den unika föreställningen på Broadway. Låtarna kläs visserligen i vackra stråkar men texterna är de mörkaste sedan "Nebraska" och handlar om människor som nått vägs ände på "Thunder Road". Och som nu måste lära sig att stå ut med sig själva och acceptera vad livet blev.

Bild: Danny Clinch
2010-talets bästa utländska album

28: Grimes – Visions (2012)

grade crossed
"Hon räds vare sig det glättigt lättviktiga eller det mörka och hårda, det flyktigt atmosfäriska eller det kargt jordnära", skrev GP:s Patrik Lindgren när plattan kom våren 2012. Med det här albumet mutade kanadensiskan Claire Boucher på allvar in sin plats som en av den samtida musikens mest angelägna konstnärer.

Bild: Arthur Mola/AP/TT
2010-talets bästa utländska album

27: Matthew E. White – Fresh blood (2015)

grade crossed
"Låtarna tar sällan eller aldrig den raka, enkla vägen utan passerar genom hela blodsystemet och hjärnan innan den slår rot i hjärtat och börjar blomma", skrev Jan Andersson i sin recension i GP 2015. Sedan dess har White ägnat sig åt improvisationsmusik och en del mer eller mindre lyckade samarbeten. Vi längtar efter nästa platta i eget namn.

Bild: Lisa Thanner
2010-talets bästa utländska album

26: FKA Twigs – LP1 (2014)

grade crossed
Musiken från FKA Twigs låter sig inte placeras in i en tydlig genre. Här möter tunga basgångar industriella trumljud och elektroniska melodier. Plötsligt skär FKA Twigs höga och rena falsett igenom. ”LP1” är den välmåttade kompromissen, där popraka refränger smälter ihop med gungig rnb. Där lättsjungna melodier erbjuds utrymme bland plötsliga rytmförändringar, kyrkoklingande stämmor och vågade tonpitchingar. Det är snyggt, spännande och tål såväl blöta utekvällar som noggranna lyssningar i hemmet.

Bild: Evan Agostini/Invision/AP
2010-talets bästa utländska album

25. Post Malone – Beerbongs and Bentleys (2019)

grade crossed
Den amerikanska rapparen Post Malone står inte högt i kurs hos kritikerna, men faktum är att hans genomslag sedan debuten 2016 är omöjligt att ignorera. "Beerbongs and Bentleys" är möjligen inte ett genialt sammansatt album, men som tidsdokument är det svårslaget. När albumet släpptes slog det Spotify-rekord i USA med nästan 50 miljoner strömningar på ett dygn och stundtals bjuder det på genial, lättsam, popinfluerad hiphop – inte minst i Billboard-ettan "Rockstar" och megahiten "Better now".

Bild: Jordan Strauss/Invision/AP
2010-talets bästa utländska album

24. David Bowie – Blackstar (2016)

grade crossed
David Bowie, en av rockmusikens allra, allra största, gick bort två dagar efter att det här är albumet släpptes. Först då insåg många att Bowie hade tonsatt och gjort konst av sin egen sjukdom och död. Blackstar blev en sista och mycket vacker och rörande hälsning från en artist som genom hela karriären vände och vred på vad rockmusik kan vara och hur en artist kan uttrycka sig.

Bild: Jimmy King/HBO via AP
2010-talets bästa utländska album

23. Kacey Musgraves – Golden hour (2018)

grade crossed
Den amerikanska countrysångerskan Kacey Musgraves tog världen med storm med hyllade "Golden hour" 2018, där hon tänjt på gränserna för vad modern country kan vara rejält. I en salig blandning av countrygitarrer, disco, psykedelia och välskriven pop bjöd hon på träffsäkra och drabbande kärlekssånger. Hardcorecountryfansen i Nashville skruvade på sig, men på köpet fick hon allt fler beundrare världen över.

Bild: Evan Agostini/Invision/AP
2010-talets bästa utländska album

22. Taylor Swift – 1989 (2014)

grade crossed
"Taylor Swift må göra superkommersiell popmusik, men hon är samtidigt ointresserad av strömlinjeformad anpassning", skrev Johan Lindqvist i sin recension när plattan släpptes. På "1989" fogar Swift samman indiepop med smakfulla 80-tals-referenser och ett absolut gehör för hits. Få, om ens någon bred popartist, har under 10-talet var så stringent och säker på vad hon gör som Taylor Swift. Ryan Adams blev för övrigt så imponerad att han spelade in sin egen tolkning av "1989" från start till mål.

Bild: Jordan Strauss/Invision/AP
2010-talets bästa utländska album

21: Adele – 21 (2011)

grade crossed
Adele är ambivalent inför sin position som en av världens största sångerskor. Framtiden tycks oviss. Men med albumet "21" skapade hon inte bara älskade hits, hon fortsatte styra framförallt powerballaden i en ny riktning och fick många, många efterföljare. Efter den här plattan var Adele den självklara referenspunkten för alla som drömmer om att bli balladsångare. Adele har också en brittisk sälta och rivighet som gör "Rolling in the deep" och "Set fire to the rain" till moderna klassiker.

Bild: Jordan Strauss/Invision/AP
2010-talets bästa utländska album

20: Father John Misty – I love you honeybear (2015)

grade crossed
"Den svartsynta pianoballaden "Bored in the USA" kan nog vara det starkaste Josh Tillman någonsin fått ur sig", skrev Jan Andersson i recensionen av Father John Mistys "I love you honeybear". Tidlösa melodier och sarkastiska texter blandas med country, ballader och dramatisk psykadelisk country och gör detta till evigt rolig lyssning.

Bild: Jack Plunkett/Invision/AP
2010-talets bästa utländska album

19: Drake – Scorpion (2018)

grade crossed
Drakes mastodontalbum "Scorpion" klockar in på dryga 90 minuter och består av 24 spår där 29 producenter har lagt sin hand på musiken. Och helt ärligt är det kanske rent av två album: en hiphop- och en rnb-platta. Trots detta är musiken förvånansvärt engagerande och sammansatt, om än med några dalar, men hits som "Gods plan" och "In my feelings" överlever förmodligen även kommande decennium.

Bild: Chris Pizzello/Invision/AP
2010-talets bästa utländska album

18. Daft Punk – Random access memories (2013)

grade crossed
"Random access memories" är inte bara det här årets, årtiondets, kanske mer än så, snyggaste skiva – vilket är den aspekt man först slås av. För det är verkligen ett alldeles vansinnigt snyggt album", GP:s Patrik Lindgren i sin recension. Vi var nog en del som hade räknat ut den franska duon, men så kom det här mästerverket som genom att ta det bästa av Daft Punks rotystem lyckades låta så totalt här och nu.

Bild: Matt Sayles/Invision/AP
2010-talets bästa utländska album

17. The Weeknd – Beauty behind the madness (2015)

grade crossed
Plattan, som bär Max Martins fingeravtryck, var tänkt att ta The Weeknd från mixtape-darling till superstjärna. Det gjorde den. (Första artisten som haft samtliga tre toppositioner på Billboard-listan samtidigt). "Beauty behind the madness" har ett storslaget och dyrt sound. Men de explicita texterna skvallrar om en ovilja till publikfrieri. Det finns också en form av perfekt mörker. Ungefär samma murrighet som en utmärkt upplyst krog. Spännande och lyxigt, men man snubblar inte över sig själv på väg till bardisken.

Bild: Rob Grabowski/Invision/AP
2010-talets bästa utländska album

16. Bon Iver – Bon Iver (2011)

grade crossed
När Justin Vernon slog igenom som Bon Iver 2008 var det med ett relativt lågmält soloprojekt där hans hjärtesorg hade huvudrollen. På uppföljande "Bon iver" tog han i stället ett steg bort ifrån det tysta i folkmusiken och kom närmre popen. Resultatet blev ett stort, varmt, vackert och kraftfullt album alldeles fyllt av liv.

Bild: Patrick Doyle/Ottawa Folk Festival via AP
2010-talets bästa utländska album

15. Margo Price – All american made (2017)

grade crossed
"Det som gör att Margo Price inte bara spelar in smått fantastiska plattor utan också utvecklar en hel musikscen, är hennes förmåga att sätta traditionell musik i en modern kontext, mitt i samtiden", skrev GP:s Johan Lindqvist när plattan kom. "A little pain", "Pay gap" och Willie Nelson-duetten "Learning to lose" är bara tre låtar som skriver in sig i den moderna country-historien.

Bild: Jordan Strauss/Invision/AP
2010-talets bästa utländska album

14. Angel Olsen – My woman (2016)

grade crossed
"Jag är inte förvånad att det är just Angel Olsen som mäktar med att göra en platta som rotar i så många olika dimensioner av kärleken. Vi visste redan att hon är helt filterfri när hon sjunger och att hon med ganska små medel kan röra upp de mest helvetiska känslostormar", hette det i Johan Lindqvists fem fyrars-recension. På den efterföljande turnén blev det en dånande bra och skönt tjurig spelning på Pustervik. Med senaste plattan "All mirrors" visar Olsen att hon fortsatt är en av decenniets mest angelägna artister.

Bild: Cameron McCool
2010-talets bästa utländska album

13. Jason Isbell – Something more than free (2015)

grade crossed
Visst, den här plattan saknar den allt omkring sig omkullkastande "Cover me up". Men det gör å andra sidan i princip alla plattor. Det är på "Something more than free" som den tillnyktrade Jason Isbell fullt ut visar vad han är kapabel till, genom en hel platta. Efter Bruce Springsteen finns det ingen som är lika öm, sträng och klarsynt när det gäller att ur ett högst personligt perspektiv berätta om baksidorna av den amerikanska drömmen.

Bild: Matt Sayles/Invision/AP
2010-talets bästa utländska album

12. Ed Sheeran – ÷ (Divide) (2017)

grade crossed
Älskad av publiken, hånad av kritikerna. Pophistorien upprepar sig om och om igen, men vi kan redan nu slå fast att Ed Sheeran är 10-talets största, manliga popartist. Kritikerna kommer att omvärdera honom, vänta bara. Den här plattan är ordentligt spretig men det är också en del av Sheerans natur, och passar en artist som dominerar en tid då albumet inte anses lika relevant som förut. Men vilka låtar, vilka hits! "Castle on the hill", "Shape of you", "Galway girl", "Perfect".

Bild: Joel C Ryan/Invision/AP
2010-talets bästa utländska album

11. PJ Harvey – Let England shake (2011)

grade crossed
"Let England shake" är en hymn full av smärta, sorg och passion. Av ömsint raseri och ilsket blödande kärlek. Man måste gå tillbaka ända till The Clash för att hitta en brittisk artist som gestaltat sitt hemland med en liknande furiös närvaro", skrev GP:s Patrik Lindgren. Albumet gav PJ Harvey en ny storhetstid, spelningarna som följde var fullkomligt fantastiska.

Bild: AP Photo/Eduardo Verdugo
2010-talets bästa utländska album

10. The war on drugs – Lost in the dream (2014)

grade crossed
"Lost in the dream" är Adam Granduciels hyllning till papparock från 80-talet, en modern hommage till folk och americana, till Springsteen, Dylan och Neil Young. Med moderna influenser och drömmiga lager på lager blir låtarna aldrig tråkiga eller ointressanta trots att de är i längsta laget. Sätt på dig solglasögonen, dra på "Red eyes" eller "Under the pressure" på högsta volym och ge dig ut på motorvägen!

Bild: Adam Ihse/TT
2010-talets bästa utländska album

9. The National – Trouble will find me (2013)

grade crossed
The National har gjort fyra väldigt bra album sedan 2010, men på "Troble will find me" kommer vi extra nära Matt Berningers demoner och hans oändligt mörka röst. Albumet har en lågintensiv nerv men också en lätthet som skiner igenom inte minst i fantastiska"Pink rabbits och kärleksballaden "Hard to find".

Bild: Thomas Johansson
2010-talets bästa utländska album

8. Arcade Fire – Suburbs (2010)

grade crossed
Det borde varit totalt omöjligt för Arcade fire att följa upp den moderna klassikern "Funeral" och efterföljande mästerverket "Neon Bible", men 2010 lyckades kanadensarna med just det. På "Suburbs" förfinar de mörkret och det storslagna och gjorde sin musik bredare och mer lättillgänglig, men på samma gång vacker och mer personlig.

Bild: Thomas Johansson/TT
2010-talets bästa utländska album

7. Billie Eilish – When we all fall asleep, where do we go (2019)

grade crossed
"Billie Eilish musik erbjuder ett vrålhål och en famn för en generation som verkligen behöver en livlina ut från ytan och utsattheten i såväl klassrum som på Instagram och Snapchat", hette det i GP:s recension. Men som alla stora talanger nådde Billie Eilish förstås även långt utanför den förmodade, unga målgruppen. Det är ett stort, modernt och modigt popalbum som inte lämnar någon oberörd.

Bild: Stina Stjernkvist/TT
2010-talets bästa utländska album

6. Frank Ocean – Blonde (2016)

grade crossed
"Blonde" eller "Channel orange"... Frank Ocean har bara släppt två fulla album (eller?). Men det är två riktiga pärlor. Om vi måste välja, väljer vi den senare. När fansen törstade som mest kom "Blonde". Helt utan marknadsföring och på egen label efter att Frank Ocean fullgjort sitt kontrakt med Def Jam genom det strömmade videoalbumet "Endless". På "Blonde" känns texter och teman igen. En övervikt ligger på relationer. Men musiken är mer svårgreppad. Den är drömsk, svävande och ombytlig. Trummorna är nedtonade eller helt borta och Frank Oceans röst pendlar mellan rap och skönsång i brett register.

Bild: Claudio Bresciani / TT
2010-talets bästa utländska album

5. Kendrick Lamar – To pimp a butterfly (2015)

grade crossed
Musikaliska generationer lämnar och nya tar över. Det blir knappast tydligare än med Kendrick Lamar. När Compton-raparen var åtta år fick han se 2Pac och Dr. Dre spela in musikvideon till "California love". Nu drömmer nog många åttaåringar att Kendrick själv ska komma förbi. Rapstjärnan är en riktig kritikerfavorit och det finns flera hyllade album att välja mellan. GP:s val faller på "To pimp a butterfly" för den rika och genomtänkta poesin som förtjänar många engagerade lyssningar.

Bild: Björn Larsson Rosvall/TT
2010-talets bästa utländska album

4. Beyoncé – Lemonade (2016)

grade crossed
"På albumet arbetar hon sig igenom vrede, sorg och försoning, med lån från pop och rock, med inslag av jazz, country och blues." GP:s Agnes Arpi konstaterade i sin recension att Beyoncé var större och starkare än någonsin. Då har ändå Queen B dominerat 2010-talet som decenniets starkast lysande musikmonark och även om "Lemonade" kanske inte har de största hitsen bär skivan en ny konstnärlig och konceptuell elegans. Dessutom vågar hon vara politisk och genuint personlig, med blottande rader som: "Sometimes I regret the day I put this ring on".

Bild: Matt Sayles/AP
2010-talets bästa utländska album

3. Kanye West – My beautiful dark twisted fantasy (2010)

grade crossed
Vad finns det att säga om Kanye West som han själv inte redan sagt? Den kontroversielle raparen och hiphopproducenten är inte rädd för att slå på sin egen trumma. Men det går inte att komma ifrån hans inflytande och förmåga att förnya sig musikaliskt. Om 2008 års "808s & heartbreak" har blivit känd som "autotune-plattan" är "My beautiful dark twisted fantasy" hyllad för sin produktion. Det är storskaligt och precist genomarbetat. Samtidigt lyckas Kanye tränga igenom och vara personlig. Resultatet är en modern klassiker.

Bild: Michael Wyke
2010-talets bästa utländska album

2. Rihanna – Anti (2016)

grade crossed
Efter att ha skjutit ur sig sju album på åtta år var det dags för Rihanna att på allvar samla sina superkrafter till en fokuserad urladdning. Hon kickade Kanye West från jobbet som producent och bestämde att det var dags att steppa upp ett par nivåer. Rihanna var förstås redan innan den här skivan en av världens största artister. Med "Anti" gjorde hon ett album med en verkshöjd som matchade hennes superstjärnestatus.

Bild: Marcus Ericsson/TT
2010-talets bästa utländska album

1. Lana Del Rey – Born to die (2012)

grade crossed
Kanske är “Born to die” inte Lana Del Reys mest kompetenta album, men det innehåller sannerligen några av hennes bästa låtar. Med ”Video Games”, ”Ride”, ”Cola” och ”Born to die” sattes estetiken och grunden till den unika värld som en av våra just nu största artister fortfarande bygger vidare på. Lana Del Rey gjorde körsbär, farliga män och amerikanska flaggan till ikonisk samtida populärkultur och gav oss klassisk pop på ett alldeles nytt vis. Sju år och fem album senare är det fortfarande låtarna på debuten vi oftast återvänder till, en självklar milstolpe i musiklandskapet det gångna decenniet.

Bild: Pamela Cochran
ANNONS