Det var inte särskilt svårt för GP:s musikredaktion att enas om decenniets bästa svenska platta. Bilden är från artistens spelning i somras.
Det var inte särskilt svårt för GP:s musikredaktion att enas om decenniets bästa svenska platta. Bilden är från artistens spelning i somras. Bild: Fredrik Sandberg/TT

Hon gjorde 2010-talets bästa svenska album

Svensk musik har haft ett gyllene decennium. Ändå kan ingen hota den självklara ettan när GP:s musikredaktion listar årtiondets bästa album.

ANNONS
|
2010-talets bästa svenska album

30. Fever Ray – Plunge (2017).

grade crossed
Det är inte som att Karin Dreijer öser ur sig nya album direkt, men när det väl händer så brukar det märkas. Och hösten 2017 var det dags igen. Få kan som den hemlighetsfulla göteborgskan låta musiken sköta snacket, och "Plunge" har mycket på hjärtat. Alltså går det snabbt att sugas in i den känslomässiga torktumlare som är Fever Ray. Emellanåt låter det lite som Björk ("Mustn't hurry") och vid andra tillfällen betydligt mera säreget ("Falling"). Det är inte musik för alla, långt ifrån, men det är spännande, skruvat och personligt. Och det räcker långt.
Foto: Thomas Johansson/TT
2010-talets bästa svenska album

29. Tove Styrke – Sway (2018)

grade crossed
Tove Styrke hade turnerat runt i USA som förband till nyzeeländska Lorde när hon återvände till Sverige för att släppa "Sway", vilket hon gjorde, bara för att ge sig ut i världen på nytt. Den här gången som öppningsakt åt Katy Perry. Det säger något om Tove Styrkes potential, vilket även "Sway" gör. På hennes tredje album sedan genombrottet i "Idol" står kärleken i centrum, och för varje album har hon växt som artist. Här finns bara åtta låtar (och en demo) men när de håller sådan klass som "Say my name" och "On the low" är det bara att lägga sig platt för Umeås senaste popexport.

Foto: Hanna Franzén/TT
2010-talets bästa svenska album

28. Tallest man on earth – There's no leaving now (2012)

grade crossed
Efter ett par fina men lite väl avskalade album med bara gitarr och sång väljer Kristian Matsson – äntligen – att fylla i sina försiktiga konturer och färglägga musiken med bas, trummor och ett sparsamt använt piano. Det blir såklart alldeles fantastiskt. Popsvängiga "1904" har en skönt elektrisk gitarrslinga och "Revelation blues" låter som vore den hundra år gammal och ändå skriven i går. "There's no leaving now" är en djupt personlig hälsning från korsningen av Djurås och Brooklyn, och det är Tallest mans bästa platta. Hittills.

Foto: Hanna Franzén/TT
2010-talets bästa svenska album

27. In Flames – Sounds of a playground fading (2011)

grade crossed
In Flames är Göteborgs tyngsta export sedan Volvo började göra lastbilar– och "Sounds of a playground fading" är bandets magnum opus. Enligt GP:s recensent Kalle Malmstedt är detta ett både modigt och snyggt sammanhållet album. Jesper Strömblad hade lämnat bandet och uppdraget att skriva låtar gick till gitarristen Björn Gelotte och sångaren Anders Fridén. Resultatet blev "en organisk platta som hänger ihop, helt utan skarvar, från det inledande, klassiskt svängiga titelspåret till avslutande 'Liberation'".

Foto: Jessica Gow/TT
2010-talets bästa svenska album

26. Laleh – Sjung (2012)

grade crossed
Det är inte helt enkelt att välja en enda platta från Lalehs 10-tal. Faktum är att "Sjung", "Colors", "Kristaller" och "Vänta" är riktigt starka allihop – och samtliga har lite märkvärdiga dalar. Men på "Sjung" är topparna desto fler. "Elephant" är ett charmtroll med svängande snabel, "Vårens första dag" en bensprattlare av rang och en blivande skolavslutningsklassiker och efter massakern på Utöya växte "Some die young" till den kanske största kärlekshymn som Norge har sett. Vi kan bara hoppas på att få se en lika inspirerad Laleh nästa decennium.

Foto: Claudio Bresciani/TT
2010-talets bästa svenska album

25. Sarah Klang – Love in the milky way (2018)

grade crossed
Den starkaste svenska debutplattan sedan Hedenhös. Ungefär så uttryckte sig "popprofessor" Jan Gradvall i TV4:s Nyhetsmorgon. Och det är lätt att ge honom rätt. I samband med att Håkan Hellström tog en paus från sina fans valde Sarah Klang att plocka upp och bära hans mantel med "Göteborgs stolthet" tryckt på ryggen. På det här albumet finns ett överflöd av starka sånger, "Strangers", "Left me on fire", "Lover", "Demons", men det bästa är ändå det löfte om en fantastisk karriär som det bär med sig.
Foto: Anna-Lena Lundqvist
2010-talets bästa svenska album

24. Cherrie – Sherihan (2016)

grade crossed
Sherihan "Cherrie" Hersis debutalbum var hett efterlängtat när det kom 2016, och det lämnade få av oss besvikna. Hennes personliga röst har kallats både "kristallklar" och "magnetisk" och jämförts med en ung Monica Zetterlund. Musiken på "Sherihan" är mild, mjuk, omslutande och vänlig, men inte alls utan udd. Den finns där för alla som verkligen vill lyssna. För hennes berättelser från Rinkeby är känslosamma och verklighetsnära, och det pulserar ett starkt hjärta genom hela skivan.

Foto: Stina Stjernkvist/TT
2010-talets bästa svenska album

23. Thåström – Beväpna dig med vingar (2012)

grade crossed
Få svenska artister har varit så dominanta under så lång tid som Joakim Thåström. Hans karriär spänner över fem decennier och den musikaliska nyfikenheten har aldrig visat någon tendens att tyna eller försvinna. På det här decenniets första album med Thåström finns starka spår som "St Ana katedral", "Samarkanda" och just "Beväpna dig med vingar", låtar som utan problem tar plats bredvid hans största klassiker och regelmässigt lyfter Thåströms spelningar runt om i landet.

Foto: Thomas Johansson/TT
2010-talets bästa svenska album

22. Amanda Bergman – Docks (2016)

grade crossed
Trots en rad tidigare soloprojekt (Hajen, Idiot wind, Jaw Lessons), och att hon året innan gjorde succé med bandet Amason, är "Docks" Amanda Bergmans debutalbum. Och det är en skiva som verkligen glimrar. Den täta ljudbilden och svepande melodierna får tankar att vandra. Till en biltur, nedcabbat på en amerikansk highway eller landsväg i Dalarna. Amanda Bergmans röst är så lätt (men kraftfull) och på Docks får den komma till sin absoluta rätt. Den liksom tvingar urkraften som finns laddad i arrangemangen till underkastelse. Resultatet är ofantligt vackert.

Foto: Erik Nylander/TT
2010-talets bästa svenska album

21. Graveyard – Hisingen blues (2011)

grade crossed
Göteborg har länge varit Sveriges oomstridda metalhuvudstad. Men i och med Graveyards genombrottsplatta blev det också den hårt svängiga bluesrockens själva epicentrum. "Hisingen blues" är en sanslös mix av "Pink Floyd-progg, Doorssväng och Led Zeppelin-stomp" som GP:s recensent Kalle Malmstedt skrev. Samtidigt konstaterar han att Graveyard "lyckats skapa en helt egen och varierad skiva, som inte bara på grund av det varma, analoga ljudet hade kunnat vara inspelad 1970. Den är tidlös."

Foto: Claudio Bresciani/TT
2010-talets bästa svenska album

20. Ghost – Meliora (2015)

grade crossed
När Spökpåven Papa Emeritus (Tobias Forge) och hans namnlösa gastar förlorar sig själva i mässande rockmusik, spöklika körer och ödesmättade orglar kan man såklart fnissa och fnysa, men inte sluta förvånas över det tunga gung som uppstår när man blandar Slayer och schlager. "Meliora" är latin för bättre, och det är precis vad Ghost blev med den här plattan. Det som utlovades på debuten "Opus eponymous" och uppföljaren "Infestissumam" faller här på plats på ett imponerande sätt.

Foto: Jonas Lindstedt / TT
2010-talets bästa svenska album

19. Oskar Linnros – Väntar på en ängel (2017)

grade crossed
Oskar Linnros bästa platta sedan den skönt svennesouliga debuten. Så kan man absolut beskriva "Väntar på en ängel" – och just så har den beskrivits. Med sina blåtonade melodier, känslosamma texter och eleganta vemod är detta en framtida svensk soulklassiker. Att åtta av de tolv låtarna redan hade getts ut när albumet släpptes må ha känts lite snopet då, nu spelar det ingen som helst roll. Det enda som räknas är Oskar Linnros fina känsla, hans starka låtar och personliga, sköna frasering.

Foto: Anders Wiklund/TT
2010-talets bästa svenska album

18. Kent – Tigerdrottningen (2014)

grade crossed
Nej, "Tigerdrottningen" är inte Kents bästa album. Men det är Kents starkaste platta under bandets svagaste decennium – och därmed också ett album man inte skojar bort i brådrasket. Det märks att den svenskspråkiga rockens banerförare börjat se slutet på sin karriär, men det gör bara deras musik så mycket starkare. "Var är vi nu?" och "La belle epoque" hör till det bästa bandet har gjort. Och man ska komma ihåg, skriver GP:s Johan Lindqvist i sin recension, "att Kent som få eller inga andra konsekvent vågar vara pretentiösa, storslagna, allvarliga och känslosamma".

Foto: Stina Stjernkvist/TT
2010-talets bästa svenska album

17. Sara Parkman – Vesper (2019)

grade crossed
Det hade surrats om folkmusikern, violinisten och kompositören Sara Parkman rätt länge och hon hade arbetat med bland andra Fever Ray, Bob hund och Silvana Imam, men ingen var riktigt beredd på med vilken smäll årets album skulle landa. Vi väljer helt enkelt att citera GP:s imponerade recensent Patrik Lindgren. "Sara Parkman är en urkraft. En enveten jäkel som kärleksfullt men bestämt tagit folkmusiken och dess kultur i kragen, ruskat om, vänt upp och ned och ifrågasatt och utmanat och kastat den på samtidens rätt skitiga matta".

Foto: Karin Wesslén / TT
2010-talets bästa svenska album

16. Frida Hyvönen – Kvinnor och barn (2016)

grade crossed
Frida Hyvönens röst ligger långt fram i ljudbilden. Vilket är bra. För på ”Kvinnor och barn”, hennes första skiva på svenska, har hon mycket att berätta. Och hon är skoningslös när hon sjunger. Ibland är det nästan för mycket. För utelämnande, för rakt, för jobbigt att ta in. Men Hyvönens röst är obevekligt stark skivan genom. Som en trygg punkt när orden får det att rämna. Om någon undrar hur ett feministiskt album ska låta på 10-talet. Hänvisa dem hit.

Foto: Frida Winter/TT
2010-talets bästa svenska album

15. Parham – Pojk (2014)

grade crossed
Parhamns debutalbum "Pojk" är ett av de bästa hiphopalbum som någonsin har spelats in i Sverige. Rapparen från Högsbo satte ord till många 80-talisters kollektiva minnen av tonår, spårvagnar och stadens legendariska hiphopklubbar, som GP:s recensent Agnes Arpi konstaterade. Men här finns mycket mer än så, öppningslåten "I skuggan av hjältar" blev till exempel ett passande soundtrack till den kommande flyktingvågen 2015. Parhams melankoliska ljudbild är en känslig och klockren fullträff som fungerar lika fint drygt fem år senare.

Foto: Björn Larsson Rosvall/Exponera
2010-talets bästa svenska album

14. Avicii– True (2013)

grade crossed
Aviciis efterlängtade debutalbum toppade Itunes-listan i 60 länder. Men mer än så kom det att understryka det faktum att discjockeyer inte bara vevar med armarna och trycker på lite random knappar, vissa av dem är musikaliska genier. Vissa av dem skriver charmanta poplåtar som varvar country och lägerelds-house med tung trance, smittande Nile Rodgers-gung och dansant elektronika som tar EDM-genren vidare mot något nytt och eget. Vissa av dem lämnar oss alldeles för tidigt. Som Avicii.

Foto: Amy Sussman/Invision/AP
2010-talets bästa svenska album

13. Zara Larsson – So good (2017)

grade crossed
En stark röst som växer sig allt starkare och en driven artist som imponerar lite mer för varje ny låt, det känns som en stabil utvecklingskurva för Zara Larsson. Här finns inte bara dunderhits som "Lush life" och "Ain’t my fault" utan även suggestiva "One Mississippi"och förhållandevis mörka "Funeral". Tillsammans breddar och fördjupar de Zara Larssons uttryck. Eller som GP:s Johan Lindqvist beskriver albumet i sin recension:"ett styrkebesked från en artist som bara växer och växer".

Foto: Adam Ihse/TT
2010-talets bästa svenska album

12. Amason – Sky city (2015)

grade crossed
Med sånger som "Älgen", "Duvan" och "Elefanten" (sköna "Ålen" rymdes av oklar anledning inte på albumet) påminner Amasons låttitlar om skurkgalleriet i en gammal Jönssonligan-film. Trots det är "Sky city" ett fantastiskt album att dyka ned och botanisera runt i. Såklart är det mycket tack vare Amanda Bergmans närmast perfekta rockröst, men faktum är att sångerskan från Gagnef hamnade i ett perfekt sällskap när hon slog sig ihop med Dungens Gustav Ejstes och gubbarna från Miike Snow och Little Marjorette.

Foto: Mia Höglund
2010-talets bästa svenska album

11. Jens Lekman – Life will see you now (2017)

grade crossed
Jens Lekman är en historieberättare som skiftar fokus mellan sig själv och andra: “At Babak's school, there is a 3D printer. And he prints out a model of the tumor that was surgically removed from his back this winter.” Det kan låta en aning distanserat, men likt en målares val av motiv blottar även de passagerna mycket om honom. ”Life will see you know” är hans mest fullkomliga album och kommer efter en tid av skrivkramp. Det är innerligt och vackert. Musiken är också betydligt bättre sammansatt än tidigare skivor. Om du tvivlar – lyssna på den gränslöst vackra ”Postcard #17”

Foto: Christine Olsson/TT
2010-talets bästa svenska album

10. Lorentz – Kärlekslåtar (2014)

grade crossed
2014 hade Sveriges hipsters fortfarande tighta byxor, skägg och flanellskjortor. Men oj vad trötta de framstod när lilla charmtrollet Lorentz klippte mittbena, sade hej då till brorsan Sakarias och släppte låtar med titlar som ”The.OC.S01E01.DVD-Rip.Xvid”. På plattan ”Kärlekslåtar” gör han något ofantligt svårt – han är cool. Och det lyckas eftersom grundmaterialet är på plats. Med en grym produktion, vardagspoesi och den Drakeiga blandningen av sång och rap krämar han både ur sig hits och skapar ett mer eller mindre komplett album.

Foto: Annika af Klercker/TT
2010-talets bästa svenska album

9. Tove Lo – Queen of the clouds (2014)

grade crossed
Frispråkiga Tove Lo gör det inte alltid så lätt för sig. Men varför skulle hon hålla tillbaka sin personlighet? Det är få förunnat att kunna skapa välputsad pop med sylvassa kanter, men det är precis så Tove Lo bygger sina sånger – och det var därför vi inte kunde sluta lyssna på den här plattan. Kanske har den ständigt närvarande hitpotentialen också med saken att göra, för det var ju mot Billboardlistans topp som Tove Lo och låtskrivarpartnern Max Martin valde att sikta in sig. Och de nådde nästan hela vägen fram med "Habits (Stay high)".

Foto: Jack Plunkett/Invision/AP
2010-talets bästa svenska album

8. Markus Krunegård – Mänsklig värme (2012)

grade crossed
Det är svårt att inleda tyngre än Krunegård på ”Mänsklig värme”. ”Korallreven & vintergatan” är hans egen ”747”, eller inte fullt så egna som GP:s Jan Andersson påpekade i sin recension. Den följs av dängan ”Everybody hurts” och tokfina ”Askan är den bästa jorden”. Men Pekingepojken visar faktiskt genom hela plattan vilken utsökt popsnidare han är. Och även om texterna pendlar något i kvalitet lyckas han drabba. Så till den grad faktiskt att Mona Sahlin har tatuerat in ”mänsklig värme, snälla kom närmre” på överarmen. Om det är bra eller dåligt får var och en själv bestämma.

Foto: Hanna Franzén/TT
2010-talets bästa svenska album

7. Seinabo Sey – Pretend (2015)

grade crossed
Hon hade aviserat sin ankomst med ett par fina singlar men ingen hade nog riktigt kunnat förutse hur starkt Seinabo Seys debutalbum skulle vara. Eller vilket bråddjup det finns i hennes röst. Den har beskrivits som en naturkraft, något omtumlande och majestätiskt, och visst har Seinabo Sey en mörk, personlig sångröst som ställer de flesta i skuggan. Men på det här albumet finns också en handfull riktigt mäktiga melodier: "Poetic", ”Burial” och ”Younger” har alla hjälpt till att forma den svenska musikens stolta 10-tal.

Foto: Stina Stjernkvist/TT
2010-talets bästa svenska album

6. Säkert! – Facit (2010)

grade crossed
Vissa sanningar är orubbliga: Solen går ner i väst, ett USB måste alltid vändas och Annika Norlin är Sveriges bästa textförfattare. Stavelserna synkoperar hon in så att man är rädd att hon ska snubbla över sig själv. Men allt ligger förstås helt perfekt. Orden i sig är blottande, kloka, värdiga och rakt igenom drabbande. Sen är det förstås inte bara poesi hon bjuder på. Genom musiken får "Facit"-lyssnaren njuta av ett brett popspektrum, från dansanta "Dansa, fastän", via mäktiga "Isarna" till intima "Får jag".

Foto: Pontus Lundahl/TT
2010-talets bästa svenska album

5. Veronika Maggio – Satan i gatan (2011)

grade crossed
Det hade bara gått tre år sedan Veronica Maggio slagit igenom med sitt soulpoppiga album "Och vinnaren är ..." och fem år sedan den lite taffliga debuten, men i och med "Satan i gatan" blev hon en verklig maktfaktor på den svenska popscenen. Maggio gjorde klart för alla omkring henne – musiker, medkompositörer, skivbolag – att hennes musikkarriär är hennes och ingen annans. Eufori och förälskelse, himlastormande lyckorus och krossade hjärtan som läks bara för att köras över och krossas igen. Veronica Maggio i sitt esse.
Foto: Claudio Bresciani/TT
2010-talets bästa svenska album

4. First aid kit – Stay gold (2014)

grade crossed
Det som systrarna Söderberg lade grunden till med supersingeln "Emmylou" från albumet "The lion's roar" landar två år senare, sommaren 2014, i den helt enastående plattan "Stay gold". Detta är Johanna och Klara Söderbergs första platta på det amerikanska storbolaget (samma som Bob Dylan, Beyoncé och Bruce Springsteen) och duon beskrivs av The Guardians imponerade recensent som ett svenskt Everly Brothers. Med akustisk gitarr, lap steel, trummor och piano är detta något så ovanligt som ett album helt utan döda punkter, helt utan transportsträckor.

Foto: Claudio Bresciani/TT
2010-talets bästa svenska album

3. Håkan Hellström – 2 steg från paradise (2010)

grade crossed
Det är drygt tre år kvar innan Håkan Hellström kliver upp på Ullevis scen och förändrar svensk musik. Frågan är om det vore möjligt utan "2 steg från paradise". För även om hans musik haft arenapotential är det nu det skalas upp på riktigt. Här får hans desperata och känslosamma röst uppbackning av stora stråkarrangemang och produktionen skvallrar om vad som ska komma. Inte minst avskedslåten "Du är snart där" som kan vara något av det bästa som skrivits på svenska. "2 steg från paradise" lyckas vara romantisk, kreativ och intim på ett sätt som senare plattor misslyckas med.

Foto: Per Wahlberg/TT
2010-talets bästa svenska album

2. Lykke Li – Wounded Rhymes (2011)

grade crossed
Det är som det ska vara: svart, sotigt och skugglikt, och lite som med Laleh inte helt lätt att sålla fram vilket av Lykke Li Zachrissons 10-tals-album som egentligen är bäst. De är alla bäst. Coolast. Snyggast. Men lägger man så fantastiska låtar som "I follow rivers", "Jerome" och "Sadness is a blessing" – och golvar självaste David Letterman med en fullständigt trollbindande version av "Silent my song" med dubbla trummisar och First Aid Kit i kören – ja då hamnar man också väldigt högt upp på den här listan. Ödesdigra rytmer och psykedeliskt mörker har aldrig låtit bättre än såhär.

Foto: Thomas Johansson/TT
2010-talets bästa svenska album

1. Robyn – Body Talk (2010)

grade crossed
"Call your girlfriend", "Hang with me", "Indestructible" och såklart "Dancing on my own", hela decenniets bästa låt enligt tunga musikmagasinet Rolling Stone. Nej det var inte särskilt svårt att enas om vilken platta som skulle toppa den här listan. Under ett decennium där svensk popmusik imponerat på hela världen med sin folkliga bredd och artistiska spets, där sticker Robyn ut som ett kreativt geni och feministisk frontfigur. Vilken annan svensk artist skulle frälsa Madison Square Garden och sedan få en hel tunnelbanestation att sjunga om det?

Foto: Fredrik Sandberg/TT
comments

Kommentarer

Vad tycker du?

Här nedan kan du kommentera artikeln via tjänsten Ifrågasätt. Märk väl att du behöver skapa ett konto och logga in först. Tänk på att hålla god ton och att inte byta ämne. Visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln. Inlägg som bedöms som olämpliga kommer att tas bort och GP förbehåller sig rätten att använda kommentarer i redaktionellt innehåll.

ANNONS