Vi sparar data i cookies, genom att
använda våra tjänster godkänner du det.

1/2

Higab: "Vi har erbjudit Nefertiti anstånd på hyran"

Nefertiti har ansökt om konkurs och i sociala medier pekar profilerade musiker ut det kommunala bolaget Higab som förövare. Men bolagets vd förtydligar att de inte har några fodringar på jazzklubben och även har erbjudit anstånd på hyran.
– Jag skulle faktiskt kunna påstå med att vi är generösa just nu, säger Christer Svärd, VD på Higab.

I går skrev GP att Nefertiti har skulder på 800 000 kronor och skulle behöva få in totalt 1,4 miljoner, att det i första hand handlar om hyra till Higab, skatteinbetalningar och betalningar till ett mindre antal musiker. Det dementeras nu av Higabs vd.

– De har inga som helst skulder till Higab. Vi har inga ekonomiska fordringar på Nefertiti, säger han.

Christer Svärd ser allvarligt på hur verksamheter och kulturaktörer nu påverkas av coronakrisen. Inte minst Nefertiti som han beskriver som "en klassisk hyresgäst". Sedan flera veckor tillbaka har Higab börjat med anstånd på hyror. I nuläget har de dialog med ungefär hundrafemtio hyresgäster och har gett anstånd med cirka fem miljoner kronor till sjuttio hyresgäster.

LÄS MER: Här är höjdpunkterna från GP:s stödgala för Pustervik

– Vi har också pausat de hyresdialoger vi hade för några veckor sen om retroaktiva betalningar. Vi ber liksom inte en hyresgäst som är i kris just nu att betala en årlig justering – även om vi egentligen kan det, säger han och påpekar att han tycker att Higab för tillfället är generösa.

Att erbjuda anstånd på hyran är något som flera av de stora kommunala hyresvärdarna, Fastighetskontoret, Göteborgslokaler och Älvstranden utveckling, nu gör. Tanken är att att hyresgästerna ska behandlas lika.

Grunden för att få anstånd är att man själv måste söka om det. Christer Svärd säger att han inte känner till att någon hittills har nekats anstånd på hyran. I Nefertitis fall har dock Higab aktivt erbjudit anstånd på hyran från och med april, men i stället kom konkursansökan.

– Det är ganska uppenbart att det inte är hyresbetalningar till Higab som är det största problemet, säger Christer Svärd.

Hoppas kunna starta till hösten

Lars Lidaräng är ordförande i Jazzföreningen Nefertiti. Han håller med om att det inte är hyreskostnaden som är det primära bekymret. Han medger också att det formellt kan vara så att Higab inte har några fodringar på klubben, men att de å andra sidan inte har betalat in hyran för april ännu. Påståendet att Higab skulle vara en del av skuldproblematiken handlade snarare om en beräkning av framtida hyror.

Om ni inte tvingats ansöka om konkurs – hade ni tackat ja till anståndet då?

– Absolut. Om det hade rullat på hade jag begärt det. Men vi har räknat på det och det går inte ihop.

LÄS MER: Folkhälsomyndigheten: "Dansa med behörigt avstånd"

Närmast för Nefertiti väntar nu att få en konkursförvaltare. Därefter ska de bestämma om planerna framåt. Den stora förhoppningen är att kunna få igång verksamheten på sikt och kanske rent av kunna öppna igen till hösten.

Skulle ni vilja vara i samma lokaler då?

– Man behöver ju inte gå över ån för vatten. Det är ett av spåren vi tittar på, säger Lars Lidaräng.

LÄS MER: Krogkoncernen Avenyfamiljen varslar samtliga anställda

Under tiden fortsätter dialogen mellan Higab och Nefertiti. Christer Svärd menar att det är en svår situation för många nu och att Higab för tillfället i princip enbart arbetar med är att hantera effekterna av coronapandemin. Hans förhoppning är att hyresgästerna ska klara sig igenom den akuta krisen.

Ni beviljar anstånd. Men det innebär att skulderna växer och det kanske inte är alla som vågar gå med på det. Andra hyresvärdar har i stället tillfälligt sänkt hyran. Är det något ni har diskuterat?

– Vi bevakar situationen varje dag nu för att titta på alla möjliga lösningar som vi kan ha i vår verktygslåda. Vi har än så länge inte kommit till att diskutera det här.

LÄS MER: Emigranternas hus kämpar för sin överlevnad

Vill du veta mer om hur GP arbetar med kvalitetsjournalistik? Läs våra etiska regler här.