Vi sparar data i cookies, genom att
använda våra tjänster godkänner du det.

1/2

Hashtagen #metooinceste lyfter incest efter ytterligare skandaler i Frankrike

Nästan precis ett år efter Vanessa Springoras ”Samtycket”, blossar debatten om incest upp på nytt i Frankrike efter nya avslöjanden. Hundratals människor vittnar nu om incest och övergrepp under hashtagen #metooinceste.

2020 slog förläggaren Vanessa Springoras bok ”Samtycket” ner som en bomb i Frankrike. I boken berättade hon om hur hon som 14-åring blev övertalad till att inleda ett sexuellt förhållande med den berömda författaren Gabriel Matzneff.

Debatten som därefter följde betraktas som en av Frankrikes största litterära sexskandaler – även om Matzneff flera gånger redan skrivit om att ha sex med barn i sina dagböcker som i 40 år getts ut på förlaget Gallimard.

Nu, nästan precis ett år senare, blossar debatten upp igen.

Den 7 januari släppte juristen Camille Kouchner boken ”La familia grande”, i vilken hon anklagar sin styvfar Olivier Duhamel för att ha våldtagit hennes tvillingbror från det att han var 14 år gammal.

Camille Kouchner är dotter till Bernard Kouchner som varit hälsominister och utrikesminister i Frankrike, samt varit med och grundat Läkare utan gränser.

LÄS MER: Den hyllade författaren kallades "sexmunken" – nu skakas Frankrike av en egen metooskandal

Hennes styvar, Olivier Duhamel, är en välkänd politiker och kommentator i radio och tv med nära kopplingar till universitetet Sciences Po. Han var även vice ordförande för klubben Le Siècle där man bland medlemmarna kan hitta namn som före detta president Nicolas Sarkozy och Dominique Strauss-Kahn.

Olivier Duhamel har lämnat alla sina uppdrag efter bokens avslöjanden, skriver DN. Studenter på Sciences Po har även krävt att rektorn Frédéric Mion ska avgå eftersom han ska ha känt till anklagelserna mot Duhamel redan 2019.

När L’Obs frågade Duhamel om anklagelserna den 4 januari redan svarade han:

– Jag reagerar inte och jag har inget att säga.

Därefter la han till att det han säger bara kommer att förvridas och att det inte är någon idé att de försöker kontakta honom igen.

Under lördagen den 16 januari, knappt tio dagar efter att ”La familia grande” publicerades, har nu hundratals människor i Frankrike börjat vittna om incest och övergrepp i sociala medier under hashtagen #metooinceste, rapporterar Le Monde.

Hashtagen vill bryta tabut att prata om incest, något som enligt en undersökning 1 av 10 blivit utsatt för i Frankrike, skriver L’Obs.

Missa inget från GP Kultur!

Nu kan du få alla våra kulturnyheter, reportage, debatter och recensioner som en liten notis direkt till din telefon genom att klicka på följ-knappen vid taggen Kultur. I mobilen finner du den under artikeln och på sajt överst till höger om artikeln.

Vill du veta mer om hur GP arbetar med kvalitetsjournalistik? Läs våra etiska regler här.