Vi sparar data i cookies, genom att
använda våra tjänster godkänner du det.

1/9

Handgjorda HDK-lyktor för barnens rätt

300 lyktor lyste upp februarihimlen när River of light-tåget flöt ned längs Avenyn för att uppmärksamma barns rättigheter. – Det är en fantastisk känsla att vara här, säger projektledaren Denise Langridge Mellion.

Nyfikna grannar kommer ut på sina balkonger när trummorna börjar mullra och ljudet studsar vidare längs husfasaderna på Kristinelundsgatan. Ut ur entrén på HDK - Högskolan för design och konsthantverk - forslas den ena papperslyktan efter den andra för att sedan träs på pinnar, tändas och hitta sin ägare i tåget. Lyktorna har alla möjliga former: en stor hand, ett rödblossande hjärta, en ananas, en fredsduva.

Idén föddes under 2015

Längst fram delar kvinnor och män i gula västar ut informationsblad om vad det egentligen är som pågår.

– Det började med en idé 2015 när det kom så många ensamkommande till Göteborg. De sov på madrasser i en lokal nära HDK och ett samarbete tog form. Nu är det andra året på raken som vi ordnar det här tåget, förklarar Denise Langridge Mellion entusiastiskt.

Under sportlovet har kulturskolor runtom i Göteborg, med HDK som samlande punkt, bjudit in till att tillverka ljuslyktorna som har japanska förlagor. Tåget sammanfaller med FN:s världsdag för social rättvisa och går mellan Götaplatsen och Göteborgsoperan, där man sedan skulle fira med sång, musik och mat. Målet är en positiv manifestation för barn och ungas rättigheter och att bidra till integration och utveckling.

"Ett viktigt budskap"

– Många av de som vi kom i kontakt med 2015 är med här idag som exempelvis Yousuf Akbary som går längst fram i tåget. Han har fått uppdrag som tolk i persiska och klarar sig fint, så det finns en stor positiv kraft här ikväll med många goda exempel, säger Denise Langridge Mellion.

Lite längre bak i tåget hittar vi Sara Mårtensson som arbetar som bildpedagog på Angereds kulturskola och som jobbat med projektet de senaste veckorna. Hon bär sin egen tillverkade lykta smyckad med rosa detaljer.

– Jag gick mest på intuition och vill göra en lykta som liksom strävade uppåt. Men det härliga med att jobba i det här materialet är att man inte riktigt vet hur det ska bli, säger hon.

Varför är det viktigt för dig att vara här idag?

– Det är ett viktigt budskap vi har och jag tycker att det här är ett fint sätt att manifestera det. Jag blir lycklig av att se alla de här olika lyktorna och jag tror att vi kan påverka de som ser oss längs vägen på ett positivt sätt.

Vill du veta mer om hur GP arbetar med kvalitetsjournalistik? Läs våra etiska regler här.