Hagabion kan bli årets barnbio

Biografen på Linnégatan har nominerats till Årets barnbio. "En glad överraskning!" säger Pontus Paulin Hugo i Folkets Bio i Göteborgs styrelse.

ANNONS
|

Biografcentralen har låtit publiken vara med och rösta fram Årets barnbio, enligt specifika kriterier. Bland annat har de tittat närmare på vilka biografer som är extra bra på att bemöta den unga publiken. De har även tagit hänsyn till filmutbudets bredd, (svenska, nordiska, europeiska, världsfilm, klassiker etc), biografpersonalens nytänkande, jämställt utbud, insatser för att nå ny publik och nya språkgrupper och specialarrangemang.

En glad överraskning

Under onsdagen presenterades vilka tre biografer som nominerats till 2019 års bästa biograf för den yngre publiken. Hagabion på Linnégatan i Göteborg är en av dem, och har nu en chans kamma hem titeln, i konkurrens med Tjust bio i Gamleby och Bio Roxy i Örebro.

ANNONS

–En sådan glad överraskning!, kommenterar Pontus Paulin Hugo medlem i Folkets bio i Göteborgs styrelse spontant, när GP når honom sent på onsdagskvällen.

"Framtida filmälskare"

– Överraskande kanske mest för att det gäller en del av vår repertoar som är så självklar och etablerad att det är lätt att inte tänka på den som något särskilt,

Varje vecka ger Små Folkets Bio på Hagabion barn deras livs första bioupplevelse, berättar han, i en klassisk biosalong där de får uppleva den där magin som infinner sig när mörkret lägger sig (ibland "lite läskigt") och en helt annan värld uppenbarar sig på duken framför dem.

– En inkörsport för att bli filmälskare för resten av livet. På så vis blir barnen den viktigaste publiken att värna om och inte glömma bort – de är framtidens biobesökare.

Priset till Årets barnbio, som delats ut av Biografcentralen sedan 2013, består av 15 000 kronor.

Får arrangera Barnbiodagarna

Vinnarbiografen kommer dessutom att få bli värd för Barnbiodagarna, en årlig konferens för branschen.

Samtliga nominerade biografer får var sitt diplom att sätta upp i sin foajé som bevis på att verksamheten de bedriver för barn har uppmärksammats. Den vinnande biografen får också ett särskilt diplom.

Vinnaren av Årets barnbio presenteras torsdag den 28 mars på barn- och ungdomsfilmsfestivalen Buff i Malmö.

ANNONS
ANNONS