Vi sparar data i cookies, genom att
använda våra tjänster godkänner du det.

1/7

Här streamar du opera i världsklass – helt gratis

Aldrig har det varit så lätt och tillgängligt att streama opera online – helt gratis. GP guidar dig till vilka föreställningar du kan streama i vintermörkret och var du kan se dem.

Operahus över hela världen är stängda på grund av den rådande pandemin och många tillbringar mer och mer tid hemma i soffan.

En positiv sak är att pandemin har skyndat på den teknologiska utvecklingen. I dag är tillgången på streamade operaföreställningar på nätet större är någonsin förut. Många är dessutom helt gratis och behöver varken registrering eller inloggning.

Det kan verka som en liten tröst för den som saknar den rent rumsliga upplevelsen, akustiken, att vara en del av en publik, skratta, gråta och visa uppskattning tillsammans. Att klä upp sig, dricka vin i pausen, hälsa på vänner och bekanta i garderobskön.

LÄS MER: Göteborgsoperan skjuter upp premiären av ”Siegfried”

Men det finns många fördelar med att även kunna streama opera på ett lätt och tillgängligt vis – även om det aldrig kommer att kunna ersätta en fysisk föreställning.

Nu kan man se föreställningar som man kanske missade av någon anledning. Dessutom kan man se föreställningar från operahus över hela världen med internationella operasångare som man annars kanske inte haft möjlighet eller chans att se uppträda.

Har man själv aldrig varit på opera, men är nyfiken, är det här dessutom ett ypperligt tillfälle att ge det en chans med bara ett enkelt knapptryck – som är helt gratis.

LÄS MER: Därför är Beethoven relevant än i dag

Om man tänker på opera kanske längden på föreställningarna är något som känns som ett hinder. De ligger inte sällan på runt tre timmar. Men det finns kortare.

Till exempel kan man se Henry Purcells ”Dido och Aeneas” som nu ligger på SVT Play i fint regi och med Malena Ernman i huvudrollen. Den är bara 56 minuter lång. Den sorgliga slutscenen med Didos berömda klagan lämnar inte någon oberörd.

Annars behöver man ju faktiskt inte se hela operan i ett svep. Man kan alltid se en akt den ena dagen och den andra dagen efter.

Bild: Stina Stjernkvist/TT
Bild: Stina Stjernkvist/TT

Kungliga operan (Operan Play)

På Kungliga operans streamtjänst Operan Play har du till och med den 16 januari möjlighet att se en av Verdis mest älskade operor ”La Traviata” med Ida Falk Vinland i rollen som den turbekulossjuka Violetta. Är du på jakt efter något annat kan du fram till den 30 januari istället se musikern och sångaren Rufus Wainwrights första opera ”Prima Donna”. En hyllning till den romantiska operan om en självförbrännande diva.
Bild: Johan Nilsson/TT
Bild: Johan Nilsson/TT

SVT Play

Man får inte glömma bort att även SVT Play då och då visar opera som man kan streama – inte minst nu i coronatider. Bland urvalet just nu hittar vi både en av Puccinis stora klassiker, ”Tosca”, från Metropolitan i New York, och Henry Purcells korta och vackra ”Dido och Aeneas” från Paris med Malena Ernman i rollen som Dido. I fem månader framöver har man också möjlighet att se Debussys enda opera, det mystiska och abstrakta triangeldramat ”Pelléas och Mélisande”, baserad på ett drama av Nobelpristagaren Maurice Maeterlinck, från Malmö opera.
Bild: Terje Pedersen
Bild: Terje Pedersen

Det Kongelige Opera i Köpenhamn

Vill man blicka bortom Sverige kan man börja i grannlandet Danmark. På den kungliga operan i Köpenhamns hemsida finns flera föreställningar att streama helt gratis. Vi har precis lämnat året för Beethovens 250-årsjubileum bakom oss. Men om du inte känner att du fått så mycket Beethoven som du önskat kan du alltid passa på att se hans enda opera ”Fidelio” om frihet och tyranni. Därutöver finns klassiker som Puccinis ”La Bohème” och Richard Strauss ”Rosenkavaljeren” att njuta av med ett knapptryck.
Bild: Mary Altaffer
Bild: Mary Altaffer

Metropolitan i New York

Ett av världens mest berömda operahus, The Met, gör något så unikt som att lägga upp en ny föreställning varje dag – helt gratis! – och med flera av världens främsta operasångare. Enda kruxet är att man behöver hålla koll på schemat eftersom varje föreställning bara ligger uppe i 23 timmar. Den 11-17 januari har tema den amerikanska sopranen Renée Fleming, vilket betyder klassiker som Mozarts ”Figaros bröllop”, Richard Strauss ”Rosenkavaljeren” och Dvořáks ”Rusalka”. Men även mer sällan uppsatta operor som Rossinis ”Armida” och Händels ”Rodelinda”.
Bild: Amir Nabizadeh/TT
Bild: Amir Nabizadeh/TT

Folkoperan (Folkoperan Replay)

Om du redan sett ”La Traviata” på Kungliga operan, men är intresserad av att se den igen finns det en annan uppsättning tillgänglig på Folkoperans hemsida med Julia Sporsén i huvudrollen och Marit Strindlund som dirigent. Här kan man dessutom se Philip Glass opera ”Satyagraha” om Mahatma Gandhis tid i Sydafrika som även gästspelade på Stora teatern i Göteborg 2017 och är en samproduktion med Cirkus Cirkör.
Bild: Claudio Bresciani / TT
Bild: Claudio Bresciani / TT

Finlands nationalopera/Ooppera Baletti (Stage24)

Även från Finlands nationalopera i Helsingfors kan man streama en mängd operaföreställningar som Verdis ”Il trovatore” och Puccinis ”La Bohème”. De flesta verkar dock inte gå att få med annan textning än på finska. Men en föreställning som finns med engelsk text är ”Covid fan tutte”. Det är en uppsättning av Mozarts ”Così fan tutte”, men med tydlig covid-vinkel. Dirigent är ingen annan än världsstjärnan Esa-Pekka Salonen.
Bild: Bernat Armangue
Bild: Bernat Armangue

Operavision

Vill du få en hyfsad överblick över operautbudet i Europa finns samlingssidan Operavision som lanserades 2017. Operavision stöds av EU:s Creative Europe programme och samlar föreställningar helt gratis från 29 operahus i 17 länder. Här kan man med engelsk text se allt från Puccinis ”Turandot” från Zagreb, Händels ”Semele” från Komische Oper Berlin och Bizets ”Carmen” från Staatsoper Hannover till samtida verk som ”Infinite now” från 2016-2017 av Chaya Czernowin.

Här kan du streama opera:

Kungliga operan i Stockholm (Operan Play):

www.operanplay.se/performances/opera

SVT Play:

www.svtplay.se/genre/opera-och-operett

Det kongelige opera i Köpenhamn:

kglteater.dk/xtra/forestillinger

Metropolitan i New York:

www.metopera.org/user-information/nightly-met-opera-streams

Folkoperan (Folkoperan Replay):

www.folkoperan.se/pa-scen/folkoperan-replay

Finlands nationalopera (Stage24):

oopperabaletti.fi/sv/stage24/

Operavision:

operavision.eu/en/library/óperas

Vill du veta mer om hur GP arbetar med kvalitetsjournalistik? Läs våra etiska regler här.