Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det.

Följer

Ingen prenumeration
  • Mitt GP
  • Korsord
  • Erbjudanden
  • Logga ut
Zlatan Ibrahimovic vid avtäckningen av Zlatanstatyn på Stadiontorget i Malmö, 8 oktober 2019. Bild: Johan Nilsson/TT
Zlatan Ibrahimovic vid avtäckningen av Zlatanstatyn på Stadiontorget i Malmö, 8 oktober 2019. Bild: Johan Nilsson/TT

Här är stavningsmissarna på nya Zlatanstatyn

Redan innan Zlatans nya staty i Malmö blivit avtäckt upptäckte man stavfel på en av de granitplattor som finns utplacerade runt omkring. Nu har ytterligare felskrivningar uppmärksammats.

Tisdagen den 8 oktober avtäcktes den 500 kilo tunga och 3,5 meter höga bronsstatyn över Zlatan Ibrahimovic på Stadiontorget mellan Malmö FF:s nya och gamla arena. Ett projekt som gjordes offentligt på fotbollsgalan 2016.

Men bara några dagar tidigare upptäckte Kvällsposten (4/10) att man hade stavat fel på en av de granitplattor som står utplacerade på marken runt statyn och där Ibrahimovic alla klubbar och titlar står inristade.

– Det är inhugget i svart granit, den hårdaste stenen som finns. Så någon ändring gör man inte lätt, säger konstnären Peter Linde.

LÄS MER: "Fusk-titlarna" medräknade vid Zlatans staty

Istället för "FC Internazionale", som fotbollsklubben heter, hade man ristat in "FZ Internazionale".

– Stenhuggaren måste ha blivit så full i gasen, så förblindad av Zlatan, att hans undermedvetna tog över och råkat hugga dit ”z”, säger Peter Linde.

Sedan dess har ytterligare fel rapporterats.

Dagen efter att statyn invigdes rapporterades det att två titlar som i efterhand blivit fråntagna hade tagits med. Det handlar om ligatiteln med Juventus 2005 och 2006 och som till följd av matchfixningsskandalen "Calciopoli" fråntagits dem på grund av anklagelser om mutor och domarpåverkan.

Nu har även Fotbollskanalen (14/10) upptäckt ytterligare stavfel på fler av granitplattorna runt statyn.

LÄS MER: Zlatan om statyn: "Visar att allt är möjligt"

Istället för "Ligue 1" har man skrivit "Ligue !". I "Fifa Club World Cup" har det smugit sig in ett "g" till "Fifa Club World Gup". Och i "Trophée des Champions" har en bokstav fallit bort till "Trophée des Hampions".

All text som ristats in har konstnären och skulptören Peter Linde fått på mejl från Svenska Fotbollförbundet, och som sedan har vidarebefordrats till stenhuggaren. Han menar att det således är hos Fotbollförbundet, och inte hos stenhuggaren, som ansvaret ligger.

– Det är inte så lätt med alla obegripliga titlar. Förbundet vet vad det ska vara, inte jag, säger han.

Peter Linde menar att alla felskrivningar kommer att rättas till.

– Det är inget man behöver bry sig om nu, titta på skulpturen i stället. Jag tycker inte att man ska göra någon stor grej av det. Det kommer att ändras. Allt kommer att rättas, säger Linde.

Vill du veta mer om hur GP arbetar med kvalitetsjournalistik? Läs våra etiska regler här.