Här är musiken du (kanske) missade i sommar

Konserterna ställdes in, men det har släppts massor av bra musik under sommaren. Taylor Swift, The Chicks och Beyoncé fick mycket uppmärksamhet men GP:s musikredaktör Johan Lindqvist guidar till den bästa musiken du (kanske) har missat.

ANNONS
|
Musiken du (kanske) missade i sommar
Bild: Pressbild Fat Possum

Courtney Marie Andrews - ”Old flowers”

grade crossed
Nashville-sångerskan har länge varit en mer än lovande talang inom americanan. Men med sitt femte album kliver hon fram som en direkt briljant låtskrivare, textförfattare och sångerska. Albumet är djupt personligt, bitvis direkt hjärtskärande, och lyckas ta en plats i den redan mer eller mindre fullsatta kategorin ”skilsmässoalbum”. Men kärlek och separation är förstås ett outtömligt ämne och när Courtney sjunger om hur hon och hennes vänner tog med honom ut i Nashville-natten för att lära honom two-step och hur sedan allt rasade är det en av många ögonblicksbilder som etsar sig fast.
Musiken du (kanske) missade i sommar
Bild: William Philpott

Gillian Welch - ”All the good things” & ”The Lost songs vol 1”

grade crossed
Vanligtvis sparsmakade Gillian Welch släppte två album inom loppet av bara ett par veckor. Fansen jublade. Först kom mycket fina coverplattan ”All the good things” där hon och David Rawlings tolkar allt från Bob Dylan till uråldriga folksånger. Sedan en samling av outtakes och demos hämtade från tiden mellan de urstarka albumen ”Time (The Revelator)” and ”Soul Journey”. Släppen är en direkt reaktion på parets karantäntillvaro där de tagit sig tid att fundera över hur och när de vill ge ut sin musik.
Musiken du (kanske) missade i sommar
Bild: Anna Svanberg

Angel Olsen - ”Whole new mess”

grade crossed
Även Angel Olsen, som är fantastiskt begåvad när det gäller att borra ned sina låtar i mörkret, är aktuell med ett album om separationer. ”Whole new mess” släpps den 28 augusti, men redan nu finns singeln med samma namn ute. Noterbart är att flera av låtarna på den nya skivan fanns med redan på fina ”All mirrors”-plattan men nu kommer i nya skepnader och ett annat sammanhang.
Musiken du (kanske) missade i sommar
Bild: Anette

Bon Iver

grade crossed
Först gästade han Taylor Swift i låten ”Exile” som många pekade ut som den bästa låten på hennes ”Folklore”-platta. Sedan släppte Bon Iver, Justin Vernon, en ny singel i eget namn. På mycket fina ”AUATC” gästas han av bland andra Bruce Springsteen. Indie--älsklingen trivs uppenbarligen bra i sällskap med de största stjärnorna.
Musiken du (kanske) missade i sommar
Bild: Chris Pizzello

Margo Price - ”That’s how rumors get started”

grade crossed
”That’s how rumors get started” skulle egentligen ha kommit redan i våras, men smögs nu istället under sommaren. Margo Price vidgar ytterligare sitt musikaliska uttryck och resultatet är en rakt igenom briljant, modig och hänryckande americana-platta. En av årets bästa skivor alla kategorier. Missa inte heller liveplattan ”Perfectly Imperfect at The Ryman” som Margo Price lagt upp på Bandcamp. Och väl där tycker jag du ska kolla upp de liveinspelningar från arkiven som Jason Isbell gjort tillgängliga den senaste tiden.
Musiken du (kanske) missade i sommar
Bild: Petter Trens

Whitney - ”Country roads, Take me home”

grade crossed
Whitney, ett av de mysigare banden från Chicago, har ploppat ur sig några fina covers under de senaste månaderna. Inte minst den här guilty pleasure-dängan där man gästas av ingen mindre än Waxahatchee. Hela albumet ”Candid”, med enbart tolkningar av andras låtar, släpps den 14 augusti.
Musiken du (kanske) missade i sommar
Bild: ALYSSE GAFKJEN

Cordovas - ”High feeling”

grade crossed
Gosig, somrig förstasingel från kommande albumet ”Destiny Hotel” som släpps den 16 oktober. Plattan spelades in i under ”familjära former” i mexikanska Todos Santos och man hann färdigt precis innan pandemin stängde ned allt. Musik att må bra till.
Musiken du (kanske) missade i sommar
Bild: Samuel Petersson

Sumie - ”Upp ur mörkret”

grade crossed
Sandra Sumie Nagano från Göteborg har tidigare gett ut ett par plattor på engelska hus kreddiga etiketten Bella Union. Nu har hon klivit över till svenska för en vemodig och bitterljuv låt, inspelad på hemmaplan, och som markerar en intressant start för något nytt.
Musiken du (kanske) missade i sommar
Bild: Sault

Sault - ”Untitled (black is)”

grade crossed
Produktivt och semi-hemligt band som gör funkig och jazzig soul som känns rotig utan att vara mossig, samtida utan att vara stressad. Albumet släpptes som en omedelbar reaktion George Floyds död och Black lives matter-rörelsen. Aktuellt, ambitiöst, angeläget - och svängigt.
Musiken du (kanske) missade i sommar
Bild: ADAM IHSE / TT

Jorja Smith - ”By any means”

grade crossed
Även det här är en inspelning som kommit till i samband med Black lives matter-demonstrationerna. Jorja Smith, som du kanske såg på Way Out West senast, bidrar därmed till Jay-Z och Roc Nations projekt ”Reprise” - ett samlingsalbum där artister visar sitt stöd för BLM-rörelsen.Jorja känns igen. Det är soft men med udd, och hon sjunger såklart superbt.

x

ANNONS