Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det.

Riktig journalistik gör skillnad.

Bild: Jordan Strauss/Evan Agostini/Vianney Le Caer/Invision/AP

Här är Marvels nya skådespelare

San Diegos årliga seriemässa Comic-con innehöll som vanligt en rad nyheter. Bland annat har Marvel presenterat sina kommande filmer och tv-serier fram till år 2021 (fem filmer och fem serier). Därtill bekräftade man att X-men, Blade och Fantastiska fyran kommer till filmuniversumet. I samband med presskonferensen presenterades också en mängd nya skådespelare.

David Harbour

David Harbour var länge en skådespelare i bakgrunden. Han har varit med i filmer som Brokeback Mountain och tv-serier som The Newsroom, men ofta som en relativt anonym bikaraktär. Det förändrades dock med det stora genombrottet i Netflix populära tv-serie Stranger Things, där han porträtterar polischefen Jim Hopper. I maj nästa år syns han på bioduken som Alexei/The Red Guardian i filmen Black Widow.
Foto: Evan Agostini/Invision/AP

Florence Pugh

Florence Pugh fick sitt genombrott 2016 med det brittiska indiedramat Lady Macbeth. Första huvudrollen i en Hollywoodfilm kom i år med Fighting with My Family. 2019 har hon också haft huvudrollen i den svensk-amerikanska filmen Midsommar. Hon ska spela Yelena Belova i Black Widow.
Foto: Brian Ach/Invision/AP

Rachel Weisz

Hon har vunnit Oscar för filmatiseringen av John le Carrés The Constant Gardener och en Bafta för sin roll som Sarah Churchill i Yorgos Lanthimos mörka kostymkomedi The Favourite. Utöver en lång filmkarriär har Rachel Weisz också setts i tv-serier och på teaterscenen. Hon dyker upp i Black Widow som Melina Vostokoff/Iron Maiden.
Foto: Joel C Ryan/Invision/AP

O. T. Fagbenle

Olatunde Olateju Olaolorun "O. T." Fagbenle började sin karriär på teatern med olika Shakespeareroller. Sedan dess har han både gjort TV och film, men hans mest kända roll är förstås den som Luke Bankole i HBO:s succédrama The Handmaid's tale, som baseras på Margaret Atwoods roman med samma namn. Även han dyker upp i Black Widow och spelar då karaktären Rick Mason.
Foto: Jordan Strauss/Invision/AP

Angelina Jolie

Hon har vunnit både Oscars och Emmys och har vid upprepade tillfällen varit världens bäst betalda kvinnliga skådespelare. Angelina Jolie är en av 2000-talets superstjärnor som väl knappast behöver en närmare introduktion. Utöver sina skådespelarinsatser har hon också regisserat och producerat. Hon har även uppmärksammats för sina humanitära insatser. I november nästa år syns hon i filmen The Eternals där hon spelar Thena.
Foto: Vianney Le Caer/Invision/AP

Richard Madden

Richard Madden har relativt få stora filmroller på sitt cv även om han nyligen dök upp som John Reid i Rocket man, filmen om Elton John. Nej, det är nog från TV-produktioner som de flesta känner igen Richard Madden. Han har bland annat spelat Robb Stark i omåttligt populära Game of Thrones, men även gjort en hyllad insats som David Budd i BBC:s Bodyguard. En del trodde att han kunde bli den nya James Bond, men publiken får nöja sig med att se honom som Ikaris i The Eternals.
Foto: Evan Agostini/Invision/AP

Kumail Nanjiani

Kumail Nanjiani är en stand up-komiker och skådespelare som föddes i Karachi i Pakistan. Han har varit med i HBO:s uppmärksammade komediserie Silicon Valley men är troligen mest känd för sin egen film, den romantiska komedin The Big Sick, som han både skrivit och själv har huvudrollen i. Filmen nominerades till en Oscar för bästa originalmanus. Kumail Nanjiani spelar Kingo Sunen i The Eternals.
Foto: Chris Pizzello/Invision/AP

Salma Hayek

Salma Hayek började sin karriär i en mexikansk telenovela innan hon under tidigt 90-tal flyttade till USA och fick spela mot Antonio Banderas i neo-western Desperado. Därefter har hon gjort ett stort antal filmer, varav det stora genombrottet kom med Frida, där hon porträtterar den mexikanska konstnären Frida Kahlo. Rolltolkningen gav henne bland annat en Oscarsnominering. Salma Hayek spelar Ajak i The Eternals.
Foto: Jordan Strauss/Invision/AP

Brian Tyree Henry

Brian Tyree Henry slog igenom i FX:s succéserie Atlanta där han spelar Alfred "Paper Boi" Miles. Därefter har han bland annat dykt upp i hyllade filmer som Widows och If Beale Street Could Talk. Han har även en pågående karriär på scen och nominerades 2018 till en Tony för rollen som William i Lobby Hero. I The Eternals spelar han Phastos.
Foto: Jordan Strauss/Invision/AP

Don Lee (Ma Dong-seok)

Den koreansk-amerikanske skådespelaren Ma Dong-seok blev känd för en internationell publik genom zombiefilmen Train to Busan som lockade till sig en stående ovation vid filmfestivalen i Cannes. Ma Dong-seok, eller Don Lee som han kör med i västerländska sammanhang, spelar Gilgamesh i The Eternals.
Foto: Chris Pizzello/Invision/AP

Lia McHugh

Lia McHugh har förståeligt nog ganska få roller på sitt cv, men barnskådespelaren har synts som Jessica Nolan i komediserien American Woman. Nu ska hon spela Sprite i The Eternals.
Foto: Chris Pizzello/Invision/AP

​Lauren Ridloff

​Lauren Ridloff slog igenom sent som skådespelare. Tidigare har hon i stället arbetat som lärare men har även fått viss uppmärksamhet när hon blev utnämnd till Miss Deaf America. Som skådis är hennes två stora rollar den Tony-nominerade insatsen som Sarah Norman i Children of a Lesser God och Connie i TV-serien The Walking Dead. Nu får biopubliken se henne som Makkari i The Eternals.
Foto: Chris Pizzello/Invision/AP

Simu Liu

Simu Liu är en kanadensisk skådespelare som nog är relativt okänd för en bred publik. Det tänker Marvel ändra på eftersom han ska få ta sig an huvudrollen som Shang-Chi i filmen Shang-Chi and the Legend of the Ten Rings, som har premiär i februari 2021. Hittills är han nog mest känd som Jung i Kim's Convenience, som visats internationellt på Netflix. Simu Liu har också en bakgrund som stuntman, vilket kan vara en fördel eftersom Shang-Chi är en expert på kinesisk stridskonst.
Foto: Chris Pizzello/Invision/AP

Tony Leung Chiu-wai

Tony Leung Chiu-wai är en skådespelare från Hong-Kong som anses vara en av Asiens absolut främsta. Listan med filmer och priser är lång, men särskilt kan väl nämnas hans roll i den romantiska dramafilmen In the Mood for Love. Där spelar han journalisten Chow Mo-wan, en rolltolkning som ledde till att han prisades som bästa skådespelare vid filmfestivalen i Cannes. Tony Leung ska spela Iron Man-skurken Mandarin, som har hintats om flera gånger i Marvels filmuniversum.
Foto: AP Photo/Wally Santana

Awkwafina

Hiphopartisten Awkwafina började bredda sitt konstnärskap 2016 med en biroll i Neighbors 2: Sorority Rising. Steget därifrån till de stora rullarna verkade dock inte särskilt stor. Två år senare skulle hon plocka roller i både Ocean's 8 och Crazy Rich Asians. Nu är det klart att hon ska vara med i Shang-Chi and the Legend of the Ten Rings. Vem hon ska spela är ännu okänt.
Foto: Jordan Strauss/Invision/AP

Teyonah Parris

2012 dök Teyonah Parris upp som Dawn Chambers i den femte säsongen av Mad men. Det ordentliga genomslaget kom dock 2014 i filmen Dear White People och sedan året efter när hon spelade Lysistrata i Chi-Raq. Hon har även haft en roll som Tish syster Ernestine i If Beale Street Could Talk. Teyonah Parris ska spela Monica Rambeau, som publiken senast såg som ett barn i Captain Marvel. I ett första skede kommer hon inte att synas på bioduken utan i stället vara med i spin of-serien WandaVision.
Foto: Vince Bucci/Invision for the Television Academy/AP Images

Jeffrey Wright

Många av Jeffrey Wrights större roller har varit i HBO-serier. Exempelvis i miniserien Angels in America, Boardwalk Empire och Westworld. Men han har även haft profilerande biroller som Felix Leiter i Daniel Craigs Bondfilmer och som Beetee i Hunger Games. Nu lånar han sin röst till Marvel för den animerade serien What if...? som ska utforska alternativa slut och händelser för Marveluniversumet. Jeffrey Wright spelar då Uatu the Watcher.
Foto: Chris Pizzello/Invision/AP

Mahershala Ali

Han har fått ta emot två Oscarsstatyetter för sina insatser som Juan i Moonlight och Don Shirley i Green Book. Han har synts i Netflixserien House of Cards och HBO:s True Detective och magasinet Time utnämnde honom till en av de 100 mest inflytelserika människorna i världen. I Marveluniversumet ska Mahershala Ali nu spela vampyrjägaren Blade. En roll som tidigare starkt har förknippats med Wesley Snipes som spelade Blade i tre filmer mellan 1999-2004.
Foto: Jordan Strauss/Invision/AP

Vill du veta mer om hur GP arbetar med kvalitetsjournalistik? Läs våra etiska regler här.