Vi sparar data i cookies, genom att
använda våra tjänster godkänner du det.

1/5

Här är konstverken som lyser upp Göteborg inför julen

Nu är de tända, de nio konstverken i centrala Göteborg som från och med första advent ska lysa upp staden och leda invånarna till nya upplevelser mitt i julförberedelserna.

Julstaden Göteborg genomförs i år med corona-säkrade aktiviteter. En del i detta är den ljuskonst som placerats ut på nio olika platser i centrala stan. Konstnärer från bland annat Ungern och Italien har använt sig av ljusrör, led-lampor och neon för att skapa sin verk.

LÄS MER: Extra allt under Julstaden Göteborg

Flera av dem handlar om samhörighet kontra distans och hur vi påverkas av all information och alla intryck vi utsätts för. Man hade kanske hoppats på att något av verken hade, med lite popmusiks-inspiration, hetat något som hoppfullt som ”There is a light that never goes out”. Men det finns ändå en hel del att uppleva för den som tar sig ut efter mörkrets inbrott.

– Alla ljuskonstverk representerar sina egna kopplingar till temat ”hjärta”, och förmedlar orden värme, kärlek och omtanke på sina egna sätt. Med denna utställning vill vi sprida ljus, värme och samhörighet under den tid på året som är som mörkast, säger Madeleine Rexius, koordinator på Göteborg & Co för Julstaden.

Bild: Meli Petersson Ellafi
Bild: Meli Petersson Ellafi

Desire av UxU Studio, Taiwan - Trädgårdsföreningen

Tanken är att de 1500 ljusen som använts ska illustrera den ström av ständig information vi utsätts för och förväntas hantera. Men det kan också vara rogivande att gå alldeles nära så att man nästan hamnar i regnet av rött ljus, lamporna blir till hundratals julröda maneter. Och ställer man sig vid sidan av konstverket ser man en alldeles röd mun.
Bild: Meli Petersson Ellafi
Bild: Meli Petersson Ellafi

On the Wings of Freedom av Aether & Hemera, Italien - Trädgårdsföreningen

Även här finns en ambition att skildra hur tekniken påverkar oss och samhället vi lever i. De glimrande fjärilarna kan kanske vara en symbol för flyktmekanismerna man känner av karantän och skärmtids-överdoser? Har man riktig tur tajmar man dock in paddanbåten med julkören i när den glider förbi, då infinner sig istället ett sällsamt lugn.
Bild: Meli Petersson Ellafi
Bild: Meli Petersson Ellafi

Our House / Rhizome av Tom och Lien Dekyvere, Belgien - Trädgårdsföreningen

Flera hundra meter rep ljussätts för att visa på alla kontakter och algoritmer online styr våra liv. Men möjligen också som ett sätt att vi är sammanflätande även i dessa tider av social distansering. På lite håll kan man dock tro att det pågår ett skogsrejv mitt i Trädgårdsföreningen.
Bild: Meli Petersson Ellafi
Bild: Meli Petersson Ellafi

Talking Heads av Viktor Vicsek, Ungern - Bältesspännarparken/Stora teatern

Hej på dej du! Två huvuden spektakulärt smyckade med fyra tusen LED-lampor som tänds och släcks och skapar olika ansiktsuttryck ”kommunicerar” med varandra på garanterat corona-säkert avstånd. Nog den delen av utställningen som under första kvällen drog mest uppmärksamhet till sig. Kommer garanterat synas i många Instagram-flöden de kommande veckorna.
Bild: Meli Petersson Ellafi
Bild: Meli Petersson Ellafi

Nexus av Viktor Vicsek, Ungern - Basargatan

Är det någon som tömmer ett paket med cigg modell XXXL i kanalen? Eller är det ett elektriskt ål-monster som kravlar sig upp för en sväng till Saluhallen? Nej, tydligen snarare återigen en tolkning av hur allting hänger ihop, nu med med hjälp av 200 stycken lysrör som verktyg.
Bild: Meli Petersson Ellafi
Bild: Meli Petersson Ellafi

Today I Love You av Massimo Uberti, Italien - Kungsparken

En kärlekshälsning skriven i ljus med förhoppningen att sprida lite goa magkänslor såhär i mörkret och kylan. Ihop med det där hjärtat nere vid Lejontrappan blir det en rejäl dos kärlek på promenaden. Lyser upp fint mot både trädkronorna och det blöta gräset, men se upp för sladdarna på marken. Här påminner kopplingarna inte så lite om Chevy Chases ljusdekorerade hus i klassikern ”Ett päron till farsa firar jul”.
Bild: Meli Petersson Ellafi
Bild: Meli Petersson Ellafi

Reflecting Holons av Michiel Martens & Jetske Visser, Nederländerna - Vallgatan

På Vallgatan flyttar ljuskonsten inomhus och man betraktar genom skyltfönstren hur de oljefärgade ”dropparna” är i ständig rörelse. Här jobbar konstnärerna med transparent folie i kombination med digital styrning för att skapa en visuell enhet som reflekterar ljuset runt omkring. Färgskalan gör att dropparna ibland ser ut som något som rymt ut en gammal burk på Naturhistoriska. Spejsat!
Bild: Meli Petersson Ellafi
Bild: Meli Petersson Ellafi

My Light is your Light ... av Alaa Minawi, Libanon - Domkyrkan

De sex figurerna i neon representerar människor på flykt, kanske i ett försök att hitta skydd i den intilliggande kyrkan. En fin och stillsam påminnelse om att de allra flesta av oss, trots coronan, är lyckligt lottade som har ett hem att vila efter turen på stan.
Bild: Meli Petersson Ellafi
Bild: Meli Petersson Ellafi

Birds Fly around with you av Masamichi Shimada, Japan - Domkyrkan

Här ska det hända grejer med ett interaktivt konstverk som sätter igång när någon kommer nära. Fåglarna lyses upp och det skapar en illusion av att de flyger. Ju fler besökare som rör sig runt konstverket, desto fler fåglar kommer att ”flyga”. Dock fungerade det inte när vi var på plats.

Vill du veta mer om hur GP arbetar med kvalitetsjournalistik? Läs våra etiska regler här.